Alarmcentral-appen kåret til 'årets bedste brug af geodata'

Mere end 400.000 danskere har download 112-appen, som kan ringe til alarmcentralen og videresende brugerens GPS-koordinater. Den har vundet Geodataprisens publikumspris i 2015.

Publikumsprisen under Geodataprisen går i 2015 til Danmarks officielle 112-app. Geodataprisen går til årets bedste brug af geodata.

112-appen er helt simpelt bygget op og beder kun om ens telefonnumer og om at bruge telefonens placering. Når man så har brug for hjælp, åbner man appen, trykker på den eneste knap i appen, der ringer op til alarmcentralen på 112. I samme ombæring bliver telefonens lokalitet sendt videre til alarmcentralen, hvilket på den måde kan spare brugeren dyrebar tid på at forklare, hvor man befinder sig. Det er Rigspolitiet, Københavns Brandvæsen, Geodatastyrelsen, Intergraph og TrygFonden, som står bag appen.

Appen vandt med 47 pct. af stemmerne. De to andre nominerede var Bredbåndsmåleren og Alpine Buddy.

Juryens pris går til portalen Dingeo.dk, der samler offentlige geodata et sted, og gør det muligt for brugerne at søge på en hvilken som helst dansk adresse og så finde informationer om alt lige fra jordforurening over trafikstøj til risikoniveauet for radon. I alt seks ideer var nomineret til prisen.

Geodataprisen blev stiftet i efteråret 2014, og det er første gang, at den uddeles. Det er interesseorganisationen for geografisk information, Geoforum, som står bag prisen.

»Med Geodataprisen gør vi opmærksom på nogle af de mange spændende ideer til anvendelse af geodata. Dermed har andre mulighed for at lade sig inspirere og måske udvikle konkrete produkter på baggrund af ideerne og løsningerne til glæde for borgere, forbrugere, virksomheder og den offentlige sektor,« siger Geoforums præsident, Mikkel Wendelboe Toft.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Esben Damgaard

Jeg er stadig ret ked af at man ikke udnytter at man på Android kan starte app'en automatisk når man ringer normalt til 112. Jeg er ikke sikker på jeg husker at starte app'en hvis jeg står i en krisesituation. Har skrevet til dem, men fordi man ikke kan det på IOS, skal man heller ikke på andre. "Det skal fungere ens". Den beslutning er jeg imod.

 • 8
 • 1
#2 Simon Mikkelsen

Har skrevet til dem, men fordi man ikke kan det på IOS, skal man heller ikke på andre. "Det skal fungere ens". Den beslutning er jeg imod.

Man kan jo argumentere for, at hvis man skifter mellem platformene, kan man også glemme hvad man skal gøre, når det ikke er det samme.

Jeg har heldigvis ikke haft brug for appen, men var året før den udkom ude for et 112-opkald, hovr det netop var meget svært at forklare hvor jeg stod.

 • 1
 • 0
#7 Peter Kyllesbeck

For at sende lokaliteten kræves at GPS ( eller til nød position via mobilmaster/Wi-Fi) er slået til. Fra siden http://www.112app.dk/

112 app'en kan kun sende GPS-koordinater, hvis din GPS er slået til. 112 app'en kan ikke starte din GPS uden din tilladelse. Hvis din GPS er slukket, og du trykker ”Ring 1-1-2” i app'en, vil den starte taleopkaldet til alarmcentralen, men ikke sende koordinater.

Men det kunne app'en vel så slå til ved at bede om tilladelse (Tryk på OK), og det sammen med en 'Er du sikker på du vil kalde 112?'! (eller måske endda bare gøre - muligvis et spørgsmål om brugertilladelse) Som f. eks. Maps-appen fra Google gør når 'Placering er slået fra'.

 • 1
 • 0
#8 Jimmy Christiansen

Man kan tilsyneladende kun hente den i appstores der kræver login, som eksempelvis google play. Det er helt hen i vejret at man skal oprette en konto i en af de appstores for at hente den. Det burde være muligt at downloade den direkte ( apk'er til android eks. ). Alternativt skulle det være muligt at hente den i åbne appstores som eksempelvis f-droid.org

 • 0
 • 1
#9 Allan Olesen

Har skrevet til dem, men fordi man ikke kan det på IOS, skal man heller ikke på andre. "Det skal fungere ens". Den beslutning er jeg imod

Nu spørger jeg nok lidt dumt, men hvordan ved du, at app'en ikke allerede fungerer sådan på Android? Har telefonen et tilgængeligt register over, hvilke telefonnumre, der skal starte hvilke apps?

Som du og andre i tråden beskriver det, skulle funktionaliteten jo kun være et sikkerhedsnet i de tilfælde, hvor opkaldet foretages af en person, som ikke husker at bruge app'en eller ikke ved, at den er installeret.

Men dette sikkerhedsnet vil jo virke, uanset om telefonens ejer kender til det eller ej. Derfor giver det egentlig ret meget mening at holde det hemmeligt, så folk ikke begynder at tage denne funktionalitet for givet, når de står med en telefon, hvor sikkerhedsnettet ikke fungerer.

 • 0
 • 0
#10 Ole Hansen

Det hænder da, at man griber ud efter sin mobil og derved uforvarende kommer til at berøre skærmen og starte en app. Der skal kun 2 fjumrede berøringer af skærmen til, før man ved en fejltagelse har startet et 112-opkald. Jeg har derfor ikke app'en liggende ude på min hjemmeskærm, men ved hvor den er under apps. Så skal der da 3-4 berøringer til, før 112 bliver involveret. Måske vil jeg fortryde dette den dag, jeg får brug for app'en.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere