Aktivister sløver nettet i kamp for lige adgang

10. september 2014 kl. 11:25
Alt fra pornohjemmesider til Netflix, Reddit og Mozilla protesterer i dagmod betalingsmotorvej på internettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis din kaffe blev koldere end sædvanlig mens dine favorithjemmesider loadede idag, er der en god grund til det.

Flere hjemmesider har nemlig kunstigt sløvet deres load-hastighed i protest mod udsigten til nye regler om betaling for fuld hastighed på fiberforbindelserne, og det gælder lige fra de mindre stuerene som Pornhub og Redtube til Reddit, Netflix og Mozilla.

Det skriver Theregister.co.uk.

Anført af Battleforthenet.com, protesterer de mod et forslag fra det amerikanske Federal Communications Commission (FCC), der går ud på at dele amerikanske netforbindelser op i flere hastigheder. Sat på spidsen, så skal man kunne købe sig til hurtigere forbindelse til sine kunder i overhalingsbanen, mens alle andre må bumle videre i nødsporet. Det gør op med begrebet net-neutrality, hvor alle har lige adgang til internettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De kunstigt sløvede loadtider - der ikke nødvendigvis er sløve, men også bare kan bære ovenstående logo - skal simulere en fremtid, hvor blandt andet start-ups, journalistiske medier og Pornhub, Reddit og andre mindre kapitalstærke aktører angiveligt må døje med en langsommere forbindelse, sammenlignet med hvad store selskaber med store lommer har råd til at betale for.

I håb om at aktivere masserne i FCC’s høring, har EFF (Electronic Frontier Foundation) derfor lanceret kampagnen med langsomt internet:

»Vi nærmer os hastigt deadline for at offentligheden kan blande sig i lovgivningsprocessen: 15. september slutter høringsperioden,« skriver Rainey Reitman, der leder internetaktivismen hos EFF og siger, at dags dato er sidste chance for en stor, samlet stemme fra offentligheden.

Også den amerikanske teleindustri, National Cable and Telecommunications Association (NCTA), advarer mod de nye regler, der vil give FCC mere råderum til at bestemme over dem. Et råderum, der kan forsinke den tekniske udvikling, som organisationen skriver på deres hjemmeside:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Bare forestil dig at teleselskaberne skal stå i kø og udfylde ansøgninger for at få lov til at øge båndbredden, tilføje wifi-hotspor eller skabe nye løsninger for at se TV overalt. Hvordan ville det se ud?«

En problemstilling, de illustrerer således:

Non-profit organisationen SunlightFoundation.com har gransket de indtil videre 800.000 kommentarer til høringen og kommer frem til, at under 1 procent af de indkomne svar taler for de nye regler om opdelt hastighed. Ikke mindre end 60 procent havde derimod benyttet sig af diverse brevkampagner imod de nye regler.

Nedenfor kan du se deres opgørelse over indkomne svar og ved at trykke her, kan du læse deres udredning af big data.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger