Aktivisten Max Schrems forlanger tre EU-landes indgreb over for Facebooks dataoverførsel til USA

3. december 2015 kl. 14:283
Klage over Facebooks overførsel af persondata til USA kan føre til et øget fokus på Google, Apple, Microsoft og Yahoo
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den østrigske privacy-aktivist Max Schrems har sendt en klage til databeskyttelsesmyndighederne i Irland, Tyskland og Belgien og bedt dem om at standse Facebooks udveksling af personoplysninger fra Irland til USA, skriver Ars Technica.

Safe Harbour-dommen

I dommen, C-362/14, Maximiliam Schrems v. Data Protection Commissioner, fastslog EU-Domstolen, at Kommissionens beslutning om den såkaldte Safe Harbour-ordning for videregivelse af personoplysninger fra EU til USA er ugyldig.

Konsekvensen af dommen er, at virksomheder i EU ikke længere frit kan overføre personoplysninger til amerikanske virksomheder, selvom de har tilsluttet sig Safe Harbour-ordningen. Virksomhederne og tilsynsmyndighederne i de enkelte lande skal individuelt vurdere, om betingelserne er opfyldt.

Kilde: Kammeradvokaten

Schrems tiltag ligger i forlængelse af hans succes i EU-Domstolen, som i oktober dømte Safe Harbor-aftalen ugyldig, hvorfor f.eks. amerikanske it-selskaber ikke længere frit kunne overføre persondata til USA. Dommen kaldes også Facebook-dommen.

I brevet til myndighederne i Irland, hvor Facebook har sit europæiske hovedkvarter, opfordrer han den irske databeskyttelsesmyndighed til 'at suspendere alle datastrømme fra' Facebook Ireland Ltd til Facebook Inc.

Starter EU-jagten på Facebook-dataoverførsel nu?

Schrems gør det samme i sin anmodning til myndighederne i Tyskland og Belgien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Min personlige erfaring med den irske databeskyttelseskommissær (DPC, red.) er temmelig blandet, hvilket er årsagen til at jeg mener det er nødvendigt at involvere mere aktive databeskyttelsesmyndigheder i håb om at få et indgreb. Jeg håber, at databeskyttelsesmyndighederne vil samarbejde i denne sag.«

Det er alment kendt, at Tyskland er blandt de lande, der fortolker det europæiske databeskyttelsesdirektiv mest stramt i EU.

Dvs. der er størst sandsynlighed for, at EU-persondata netop i Tyskland ikke bliver udleveret til efterretningsmyndighederne.

Version2 har allerede omtalt, at tyske myndigheder er blandt de første til at reagere på Safe Harbor-dommen og gribe ind over for overførsel af tyske persondata til USA .

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvendt er det også kendt, at MI6 og andre efterretningstjenester i Storbritannien er meget aktive i forhold til at undersøge persondata. Og netop på grund af Irlands geografiske placering, er der grund til at antage, at persondata der sendes til Irland fra det kontinentale EU bliver opsnappet af MI6 mfl. i England - en praksis der vil være i strid med databeskyttelsesdirektivet.

I erkendelse af de store konsekvenser et forbud mod datastrømme fra Facebookcentre i Europa til USA vil få, foreslår Schrems 'en rimelig frist for implementering, for at give de relevante virksomheder tid til at træffe alle nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at overholde EU-Domstolens dom.'

Han tilbyder endda et par gode råd om, hvordan Facebook kunne reagere på et forbud mod transatlantiske dataoverførsel:

»Man kan vælge imellem at flytte data til Europa, kryptere data, der er lagret i USA eller revidere selskabsstrukturen.«

Herhjemme har Datatilsynet dog fastslået, at man ikke vil anerkende kryptering som en sikring af persondata ved overførsel til USA.

Schrems bemærker, at hans seneste klage gælder Facebook, men at flertallet af cirka 4.000 amerikanske virksomheder, der mistede muligheden for at overføre data fra EU til USA efter Safe Harbor-dommen, endnu ikke direkte berøres af henvendelsen.

Men han advarer om, at andre, der deltager i NSAs spionage-program PRISM, såsom Apple, Google, Microsoft og Yahoo, kan stå over for lignende klager i fremtiden.

»Vi er ved at gennemgå situationen i forhold til alle PRISM virksomheder lige nu,« har Schrems udtalt.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. december 2015 kl. 12:05

Når man som Facebook aktivt har arbejdet sammen med efterretningstjenester

Jeg kan selvfølgelig ikke være sikker, men mit indtryk er, at det mest af alt har været tvangsægteskaber, og at efterretningstjenesterne så har forsøgt at holde ægteskaberne hemmelige med, i USA's tilfælde, National Security Letters.

Mere tankevækkende er det, at efterretningstjenesterne tilsyneladende lader Facebook og de andre PRISM selskaber ”sejle sin egen sø” - selvom selskaberne kan være økonomisk truet på livet af de erstatningskrav[...]

Jeg har skrevet det før, og jeg har endnu ikke haft nogen grund til at ændre opfattelse. Det lader til, at staterne i stigene grad får den idé, at borgerne og virksomhederne er til for staten, selvom det egentlig burde være omvendt.

Det gælder på mange områder, ikke bare som i det tilfælde du nævner, og det er sindssygt frustrerende. Men jeg har ærlig talt ingen idé om, hvad man kan gøre ved det nu.

2
4. december 2015 kl. 11:10

Så må de bare dø, en forretningsmodel der er baseret på indhentning og sammenkædning af information om verdens befolknings ageren på kryds og tværs, medlemmer og ikke medlemmer imellem, burde simpelthen ikke være lovlig.

Hvad STASI ikke kunne formå (givetvis pga. manglende teknologi og medie hype), klarer de amerikanske PRISM selskaber på bedste vis, og tjener samtidig penge på foretagendet.

Den brede befolkning er helt med på den da de er ude af stand til at fatte hvad de har sagt ja til og selvfølgelig spiller deres sygelige trang til at udstille deres mondæne lorte liv til potentielt hele verden, også en stor rolle.

1
3. december 2015 kl. 15:54

Når man som Facebook aktivt har arbejdet sammen med efterretningstjenester om at de får ubegrænset adgang til dataene, så er man sgu selv ude de øretæver det giver, den dag det bliver opdaget.

Og det bedes I huske når overgangsperioden fra Safe-Habourdommen på 3 måneder udløber og der stadigvæk ikke er løsning i udsigt – så vil der for alvor komme ”Hyl og Skrig” fra PRISM selskaber som Facebook.

Mere tankevækkende er det, at efterretningstjenesterne tilsyneladende lader Facebook og de andre PRISM selskaber ”sejle sin egen sø” - selvom selskaberne kan være økonomisk truet på livet af de erstatningskrav f.eks. tysk eller belgisk lovgivning kan udløse.