Aktionærforening om KMD's mulige børsnotering: »Et lotteri«

9. marts 2017 kl. 05:111
I september søgte KMD en rådgiver til en 'eventuel børsnotering'. Man bør tage det med ro, siger Dansk Aktionærforening
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

KMD har flere gange luftet tanken om at kaste sig ud i den finansielle slagmark og lade sig børsnotere. I september kunne Ritzau berette, at virksomheden havde hyret samme rådgiver, som fik NETS børsnoteret.

Men en virksomhed, som er i en så høj grad af modvind, som KMD på nuværende tidspunkt er, bør slå koldt vand i blodet, før de beder investorerne lægge penge i sit forehavende.

Det mener Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening. Han slår fast, at han ikke kan udtale sig direkte om KMD, men siger til Version2, at:

»Jeg ville råde et selskab i den situation til at tage den med ro og få forholdene bragt i orden, så man kan præsentere virksomheden på en ordentlig måde, og så en investor på et fredeligt grundlag kan tage stilling til virksomhedens værdi.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

KMD slås med en stribe sager, hvor man er på kant med kunderne.

It-selskabet er mere end 15 måneder forsinket med de såkaldte Støttesystemer, som udvikles til landets kommuner. Støttesystemerne er it-løsninger, der er nødvendige for at alternative leverandører rent it-teknisk kan komme ind på det hidtil meget KMD-dominerede kommunale it-marked, i form af det såkaldte monopolbrud.

Kommunerne har endnu ikke meldt ud, om de vil kræve erstatning af KMD. Men ordlyden fra formanden i Kommunernes Landsforening er så hård, at det kan betyde, at et aftalt bødeloft kan sprænges.

Desuden er KMD over et år forsinket med leveringen af it-systemet Social Pension, som er et nyt system til udbetaling af folke- og førtidspension, til pensionsselskabet ATP.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ATP krævede i januar erstatning på over 500 millioner kroner fra KMD. Parterne er dog uenige om årsagen til forsinkelsen.

En rapport fra tyske SAP, konsulenthuse SIG, Software Improvement Group, og PA Consulting gav imidlertid ifølge TV2 pensionskæmpen et rygstød i striden om ansvar.

Ifølge rapporten består mindre end halvdelen af it-systemet af standardkomponenter, mens for meget er særligt udviklet af KMD, hvilket ikke lever op til aftalen mellem KMD og ATP.

I januar kunne Version2 fortælle, at KMD og Region Syddanmark blev enige om at ophæve en kontrakt på et lønsystem, efter at it-kæmpen fik 40 dage til at rette en række fejl og mangler.

I slutningen af februar fortalte COOPs ledelse, at alle deres it-problemer skyldes KMD's systemer.

Og i går kunne Version2 fortælle, at et nyt it-system til en række af landets jobcentre bliver forsinket knap et år. Systemet Momentum, som ifølge KMD skal ‘understøtte alle facetter af et jobcenters arbejde’, vil først være rullet ud til de 60 involverede kommuner ved udgangen af første halvår 2018.

Oprindeligt lød planen på, at Momentum skulle være klar til brug medio 2017.

»Det bliver et lotteri«

I de sager, hvor striden er eskaleret til en sag om mulig bod, er det ikke afgjort - i hvert fald ikke over for offentligheden - hvem der har ansvaret for forsinkelser og fejl og mangler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og på trods af, at KMD oplever modvind fra så at sige alle verdenshjørner, så får selskabet stadig ordrer. I januar kunne virksomheden annoncere, at de vandt udbuddet om at skulle stå for it-understøttelsen af et nyt GeoData system i samarbejde med GeoDanmark.

Alligevel vil risikoen for bøder være en udfordring for enhver kommende børsnotering, fordi det sætter selskabets samlede økonomiske situation i et uvist lys:

»Problemet er, at det bliver et lotteri, hvor en eventuel investor vil lægge et lod i udfaldet af sådanne søgsmål, og det er altid problematisk,« siger Leonhardt Pihl, Dansk Aktionærforening.

»Det kan godt være, at de vinder søgsmålene, det er bare meget svært at sige noget om, når du sidder og skal danne dig en mening om værdien af virksomheden,« siger han.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. marts 2017 kl. 10:58

Uden et større kundegrundlag end et historisk betinget grundlag af danske kunder ville jeg personligt ikke sætte en krone i KMD.

Når kommunerne om nogle år er væk som KMD's kunder er der måske ikke så meget forretning tilbage.