Aktindsigt: Sådan havnede hundredevis af danskere fejlagtigt i politiets it-systemer

3. juni 2020 kl. 05:009
En menneskelig fejl førte til, at mange hundrede personer blev tilknyttet sager, som de intet havde med at gøre. Politiet havde nemlig rod i systemet for sager med ukendte involveret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Nordsjællandsjællands Politi konstaterede omkring den 22. april 2019, at oplysninger om dit navn, adresse, cpr.nr. og telefonnummer ved en fejl var blevet registreret på flere sager i politiets sagsbehandlingssytem POLSAS.«

Sådan lød indledningen på det brev, som en dansk borger modtog fra politiet 24. maj 2019.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
3. juni 2020 kl. 16:45

Der var engang en flamboyant sømandsboss, hvem husker ikke ham, der i TV en gang blev spurgt, hvad rodet i fagforeningens regnskaber skyldtes og hvad man ville gøre ved det …

Svaret var kløgtigere end tolipiet ville kunne opklare – rodet skyldtes såmænd, ud over et stort hemmeligt bidrag fra en rig onkel i Amerika, at man tidligere i regnskabsafdelingen kun havde brugt edb, men nu havde fagforeningen indført elektronisk data behandling ...

Mikrofonholderen forfulgte ikke bossens svar videre …

8
3. juni 2020 kl. 15:10

Nu har vi i rigtig mange år haft det som man bredt kalder EDB. Det bruges ufattelig meget både i det offentlige og det private. Det kunne være dejligt hvis man også snart begyndte at oplære brugerne i at anvende systemerne. Gang på gang hører vi om den ene eller den anden fejl med en forklaring a la "Fejlene er et resultat af sagsbehandlingsfejl, der kunne – og burde – være undgået". De mennesker som arbejder med systemerne er sikkert rigtig gode til at taste i de dertil hørende skærmbilleder. Men de har ingen anelse om sammenhængen i systemerne, dvs. hvis jeg nu taster oplysninger i det her felt, hvor i systemet får det så indflydelse. Eks. jeg har ikke nogle personoplysninger i den her sag, så han kaldjes "John Do", og det gør vi også i andre sager uden personoplysninger. Pludselig finder vi Joh Do i en af sagerne og sætter J. D. lig et personnummer, og det slår så igennem i alle J.D`s sager. Det sker jo kun fordi man ikke kender sine systemer.

7
3. juni 2020 kl. 14:41

Det er svært at se det fungere i praksis.

Enig. Men man kan jo indvende at nuværende praksis heller ikke fungerer. Skeler vi til en af vores nære allierede ses det at politigerningen desværre ikke kun tiltrækker guds bedste børn, så måske der er behov for ændret praksis med øget fokus på beskyttelse af borgernes retssikkerhed - uden at ødelægge mulighederne for efterforskning.

6
3. juni 2020 kl. 13:53

Er jeg den eneste der studser over, at folks kontaktdetaljer er blevet delt med andre? Er det normal procedure at man gør det? Det virker godt nok lidt underligt, at nogle personer tilknyttet en voldssag får kontaktinformationer på andre i sagen.

5
3. juni 2020 kl. 12:48

Det er svært at se det fungere i praksis. Hvis man er noteret som vidne til et eller andet, så er det fint, men politiet vil næppe skrive rundt til alle deres mistænkte borgere. Det kan jo ødelægge en del efterforskning (især hvis politiet faktisk har fat i en rigtig person i stedet for en wild-card forbryder (VCUK_KTJ).

4
3. juni 2020 kl. 12:34

Fremadrettet kan registreringsproblemer som disse måske afhjælpes ved at der sendes en kvittering til den enkelte borger. Så når en borger fx har reddet en person fra at drukne og i den forbindelse har oplyst sit cpr-nummer til politiet, så modtager borgeren efterfølgende automatisk en besked med info omkring registreringen. Borgeren vil således have en chance for at protestere over fejlagtig registrering.

Ifølge artiklen virker det som om der i dag kan ske fejlregistrering af fuldstændigt tilfældige personer. Tager oprydningsarbejdet højde for den mulighed at visse fejlregistreringer kan være foretaget med (ond) vilje?

3
3. juni 2020 kl. 12:01

Så jeg kunne i princippet have gået glip af et job hvis jeg havde været fejlregistreret på denne måde

Ja noget først står i et af myndighedernes systemer så forholder ingen sig til om det er rigtigt det som der står.

Jeg så for et par år siden en dansk TV-udsendelse hvor politiet hev nummerpladerne af en bil fordi den lovpligtige manglede ansvarsforsikring manglede.

Ejeren protesterede og kontakte forsikringsselskabets vagtcentral som kontaktede Københavns politis kommandocentral som kontaktede betjenten som så fik af vide at på at der ikke var noget galt med forsikringen. Så fik manden nummerpladerne tilbage – nu var både bøjet og i flere stykker.

Det er det rene ”Gøg og Gokke” og det ved folk som arbejder IT, at man ikke ubetinget kan stole på systemerne.

Nogle gange er man nødt til at bruge sin sunde fornuft og forholde sig til om det nu kunne være forkert, det som der stod.

Og det skræmmer, er at så mange offentligt ansatte (mis-)brugere af myndighedernes systemer – som ikke forholder sig til om det nu er rigtigt, det som står.

2
3. juni 2020 kl. 10:56

I mit tidligere job skulle jeg være sikkerhedsgodkendt, og der skulle de vurdere alle sigtelser. Så jeg kunne i princippet have gået glip af et job hvis jeg havde været fejlregistreret på denne måde

1
3. juni 2020 kl. 09:45

Så hvordan kommer sådan noget skidt frem nu? Politiet er efterhånden tydeligt helt utroværdigt.

Man idømmer folk bøder uden bevis og byretten holder sig ikke tilbage for at blåstemple denne retsstridige adfærd - det er rent Stasi. se mere om politiets beskæmmende sager .http://skat-uret.dk/ret/2017-ringe-retspleje-politiets-rolle.aspx