Aktindsigt: 1,9 mio. kr. for konsulentbistand til 'simpel' business case til Sundhedsplatformen
Region H har betalt 1,9 millioner kroner for at få to it-konsulenter hos firmaet Oleto til at bistå med udarbejdelse af en business case til Sundhedsplatformen.
Det viser en aktindsigt, som Version2 har fået adgang til.
Business case-arbejdet omfatter ifølge aktindsigten konsulentydelse vedrørende udvikling af metoder til evaluering af gevinster samt en business case for Sundhedsplatformen.
Af Oletos hjemmeside har det fremgået, at Region H 'havde brug for hjælp til at identificere, kvantificere og opsamle de væsentligste omkostninger og gevinster ved investeringen og til at omdanne dette til en business case'.
'I løbet af en indsats på 12 måneder har Oleto Associates leveret tre analyser, der har resulteret i en endelig business case til den nye sundhedsplatform.'
I forhold til den faglige indsats så fremgik det af hjemmesiden, at 'gennemsigtigheden af klientens kliniske og administrative processer blev forbedret betydeligt ved at kortlægge disse', og at man har 'identificere kritiske processer, der var mest påvirket af den nye sundhedsplatform'.
Kundecasebeskrivelsen er for nylig fjernet.
Ifølge en skrivelse fra Oleto til Region H, har Region H understreget, at 'der skal tages højde for allerede indsamlet data', og 'at der er behov for en mere konsistent metode på gevinstsiden, som er koordineret med arbejdet på leverandørevaluering og standardisering.' Link til brev (PDF)
De to seneste oplysninger er interessante, for netop metoden bag business casen har været kritiseret af professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard.
»Det er kommet bag på mig, at regionerne vælger et it-system og implementerer det uden empirisk dokumentation for de antagelser om adfærdsmæssige forandringer, man opererer med – og som altså ligger til grund for de besparelser, som man regner med, at Sundhedsplatformen vil give,« sagde Jes Søgaard om business casen i april.
For udarbejdelse af business casen blev der først aftalt en fast pris på 495.000 kroner - alligevel er det samlede fakturabeløb efter 8 fakturaer, som Version2 har set, landet på 1,9 millioner kroner, inkl. moms.
»Jeg kan ikke se, hvor meget mere end business case (version 2.1) som Oleto har lavet for den samlede pris af 1,9 millioner kroner, men jeg håber da for RH, at det er meget mere. Business casen kan ikke have taget så lang tid at lave, for det er jo bare en række simple, grænsende til det naive 'hvis-så'-beregninger. Som minimum skulle man have suppleret med deterministiske følsomhedsanalyser, gerne stokastisk modellering af usikkerheden, og ideelt skulle de mange antagelser have været datadokumenteret,« siger Jes Søgaard til de nye oplysninger.
Version2 har præsenteret Region H for kritikken. Koncerndirektør Jes Gordon Clausen bekræfter, at der er betalt cirka 1,5 mio. kroner ekskl. moms til Oleto Associates for bistand til udvikling af business case for Sundhedsplatformen. Beløbet dækker omkostninger, som er afholdt dels af Region Hovedstaden, dels fællesregionalt via Sundhedsplatformsprogrammet.
»Jeg vil gerne understrege, at det er en ganske kompleks opgave at lave en business case for så stort et it-projekt som Sundhedsplatformen, hvor der både skal håndteres centrale og hospitalsspecifikke omkostninger og gevinster.«
»Derfor mener jeg heller ikke, at der er noget odiøst i, at vi har inddraget ekstern konsulentbistand til udarbejdelse af business casen. Vi bestræber os altid på at udføre regionens arbejdsopgaver selv, men Sundhedsplatformen er et ekstraordinært omfattende it-projekt, og her blev det vurderet, at der var behov for ekstern konsulentbistand til en kompleks og omfattende opgave.«
Ud fra materialet kan en timepris på 1.775 ekskl. moms estimeres, hvilket ifølge Jes Søgaard ikke var usædvanligt i 2013.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.