AI skriver verdens måske værste julesang ud fra billede af juletræ

5. december 2016 kl. 14:546
'A fairy tale, a Christmas tree, there are lots and lots and lots of flowers,' lyder den tvivlsomme lyrik i computerdigtet julesang.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Sangskrivning er en af de nyere discipliner, som kunstig intelligens bliver kastet ud i. Sony Computer Science Laboratory kom for nylig med den Beatles-klingende 'Daddy's Car', som bliver bare ét nummer på et helt album med AI-musik.

Musikken er dog produceret af mennesker, der også synger og tilføjer lyrikken. Hvis computeren skal gøre hele arbejdet, er resultaterne af mildest talt svingende kvalitet - ikke mindst når man, som forskere på University of Toronto, beder en AI skrive en sang på baggrund af et billede.

Ideen er udmærket. Ved at få en AI til at analysere et billede og skrive en sang derudfra har du altid en habil lejlighedssangskriver ved hånden til hver en lejlighed, der måtte byde sig.

Initiativet handler ifølge datalog Sanja Fidler om at finde ud af, hvor deep learning kan gøre livet mere sjovt, skriver The Guardian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan forestille dig at have en AI-kanal på Spotify eller Pandora, der synger sange om brugerens billeder, fortsætter forskeren, der sammen med kolleger har fodret et neuralt netværk med 100 timers online musik.

Herefter har programmet taget en skala og en 'melodisk profil', tilsat trommer og akkorder og produceret noget, der minder om en sang, og skrevet en tekst ud fra en analyse af et billede af et juletræ - et koncept, som universitetet kalder Neural Karaoke.

Resultatet er et ganske forfærdeligt disharmonisk og monotont miskmask, men dog helt umiskendeligt en julesang. Og ikke mindst imponerende for et system med blot 50 timers sangtekster til at lære, hvordan tekster fungerer og sammensættes.

Selvom julesangen ikke er nogen ny 'Last Christmas', har forskerholdet stor tillid til, hvad teknologien kan bruges til.

»I stedet for at købe en karaokemaskine med bestemte numre på kan du skabe din egen karaoke derhjemme ved at kaste nogle interessante billeder ind i maskinen og invitere den til at generere musik for dig,« forklarer Sanja Fidler og tilføjer:

»Jeg tror, der er endeløse muligheder.«

Bedøm selv her:

Remote video URL

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
6. december 2016 kl. 14:35

du hørte også P3 :-|

5
6. december 2016 kl. 14:19

Røg ud 1. december om morgenen.

4
6. december 2016 kl. 08:56

godt flow i versene

Mine ører bløder stadig kraftigt. Men sådan er smag og behag jo så forskellig :o)

3
6. december 2016 kl. 05:56

Er der egentlig stadigvæk nogen overlevende i Whamageddon?

(Regler: Alle spiller med. Man er ude lige så snart, man hører og genkender originaludgaven af Wham's "Last Christmas". Spillet varer fra 1. til 24. december.)

2
5. december 2016 kl. 19:06

Enig, og klart bedre end "Last Christmas"!