AI-firma har skrællet tre milliarder billeder fra sociale medier

11. februar 2020 kl. 10:305
AI-firma har skrællet tre milliarder billeder fra sociale medier
Illustration: Bigstock.
Brugere af sociale medier har fået downloadet deres billeder verden over. De er nu en del af Clearviews AI's database, der kan bruges til at genkende ansigter for dem, der tilkøber sig adgang.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ansigtsgenkendelses AI-start-up Clearview har en database med over 3 milliarder billeder fra Facebook, Instagram, Youtube og Twitter i deres database.

Desuden skal de have billeder fra andre websites, blandt andet lokale aviser, ifølge CNN.

Billederne kan nu bruges i deres system, der via et billede kan give resultater om, hvem du er, og hvilke billeder der er af dig.

Det skriver BuzzFeed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er noget, som myndigheder rundt om i verden kan se en fidus i, og Hoan Ton-That, der er CEO for virksomheden bag Clearview, siger til CNN, at i omegnen af 600 politiafdelinger i USA og Canada nu bruger hans service.

Ifølge Hoan Ton-That bruger flere banker også hans service.

Investor fra Facebook

Virksomheden er blevet forbudt i New Jersey, mens der bliver lavet en gennemgang af virksomheden, og om den bryder med internetbrugeres ret til dataprivathed og cybersikkerhed.

Download og opbevaring af billeder fra sociale medier er imod mange af mediernes politikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har både Twitter, Facebook og Youtube nu bedt Clearview om at stoppe deres brug af billederne.

Nu kommer krøllen på halen, som Facebook nok er lidt træt af.

Peter Thiel, der sidder i Facebooks bestyrelse, er en af de første, der investerede i virksomheden. Allerede tilbage i 2017 gav han Hoan Ton-That 200.000 dollars, svarende til lidt under 1,3 millioner danske kroner – det er dog ifølge Peter Thiels talsperson det eneste han nogensinde har haft at gøre med virksomheden.

Både Peter Thiel og Hoan Ton-That har nægtet at kommentere på, om Peter Thiel kendte til, at Hoan Ton-That brugte billeder fra Facebook til sin database.

Billederne eksisterer nu i en database, og det er derfor praktisk taget umuligt at kontrollere, hvad der sker med dem. Derfor bliver det også rigtig svært for de sociale medier at tjekke, om der findes kopier af billederne på computere rundt omkring i verden.

Clearview AI er enten i gang med eller har planer om at udvide deres databaser til endnu flere lande – flere af disse har ledere, der ser stort på menneskerettigheder – ifølge Buzzfeed News både De Forende Arabiske Emirater, Qatar og Singapore.

Indsamlingen af billeder i Europa kan komme til at blive et problem for Clearview AI, da GDPR-lovgivningen også inkluderer biometriske data – dog er der undtagelser for retshåndhævende og nationale sikkerhedsmyndigheder.

Clearview AI har ifølge deres kort allerede indsamlet data i flere europæiske lande, herunder både Italien og Grækenland.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
12. februar 2020 kl. 11:23

Måske ikke - men der er vel indtil videre ikke noget, der forhindrer dem i også at hente europæiske ansigter andre steder i verden?

Der er ikke noget der forhindrer nogen i at trawle nettet for persondata, heller ikke i Europa. Man kan f.eks. bare selv tænde sit mobilkamera på Strøget lige nu, så er man igang.

Men hvis man bliver taget i at databehandle persondata uden samtykke på Europæisk grund (og ikke er en del af en efterretningstjeneste eller andre tilsvarende undtagelser) så bliver det dyrere end de fleste kan betale. Især i denne skala.

Tilsvarende er der ikke noget der forhindrer nogen i ikke at betale sin skat og flytte til Cayman Islands. Det er bare svært at sætte sin fod på europæisk jord bagefter.

Derfor er det vigtigt at der bliver indgået globale aftaler mod skattely og dataly. Først og fremmest for kommercielle virksomheder og privatpersoner. Dernæst konstitutionelt for hvorledes vi vil tillade vores stater at behandle os som borgere.

Men der er lang vej endnu, som vi ser med leaks fra Panama og Luxemborg.

Heldigvis så bærer digitaliseringen en transparens med sig, som hidtil er uset i historien. Det vil blive sværere og sværere at snyde og samtidig være en del af fællesskabet. Og det er vores ansvar at vælge politikkere som fremskynder den proces.

3
11. februar 2020 kl. 15:26

Der er ingen chance for at tjenesten

Måske ikke - men der er vel indtil videre ikke noget, der forhindrer dem i også at hente europæiske ansigter andre steder i verden? Hvorefter disse ansigter ligger i deres database.

2
11. februar 2020 kl. 14:51

Det er en ret tydelig behandling af persondata uden samtykke.

Der er ingen chance for at tjenesten kommer til at eksistere på Europæisk jord.

Det bliver spændende at se, hvem der vil lægge dataly til den virksomhed.