AI-analyse af positive og negative nyheder skal hjælpe startup med at finde de grønne investeringer

30. august 2019 kl. 11:50
AI-analyse af positive og negative nyheder skal hjælpe startup med at finde de grønne investeringer
Illustration: Matter.
Nye, prætrænede NLP-modeller har redefineret state-of-the-art inden for sprogforståelse. Det udnytter Matter til at tilbyde en bæredygtig pensionopsparing.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Matter er egentlig en pensionsstartup. Men nedenunder er der en teknologivirksomhed, der har specialiseret sig i at bruge avanceret dataanalyse til at vurdere, om selskaber er værd at investere i.

Nu er Matter i færd med at tage næste skridt i jagten på viden om potentielle investeringsmuligheder: en sentiment-analyse af pressens omtale af virksomhederne for at forstå, hvordan selskaberne omtales i nyhederne. Det fortæller Alexander Harrington, der er CTO i Matter.

»I første omgang har vi tagget omkring 20.000 sætninger efter, om de er positive, neutrale eller negative i en bæredygtighedskontekst,« forklarer han og fortsætter:

»Efter vi gjorde det, havde vi en sentiment-model, der med over 90 procent sandsynlighed kunne sige, hvorvidt et menneske ville vurdere, om en sætning var positiv eller negativ. Det gav os ret tidligt et proof-of-concept, som overbeviste os om, at det godt kan lade sig gøre.«

Våben og tobak

Matter har i samarbejde med Skandia og AP Pension lanceret bæredygtige pensionsopsparinger, der undgår at sætte penge i f.eks. kul, gas, våben og tobak, og i stedet investere i grøn teknologi og sundhed. Samtidig lever selskabet af at screene potentielle investeringer og porteføljer for andre virksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I begge tilfælde er det værdifuldt at vide, hvordan virksomheder, der eventuelt kunne være i en porteføljen, omtales i forhold til en række temaer inden for bæredygtighed. Temaerne er primært hentet fra FN's 17 verdensmål – eller SDG'er.

»De 17 verdensmål er det politiske framework, der har været bredest enighed omkring på internationalt niveau, som noget, vi kan rette vores indsatser efter for at gøre en positiv forskel i verden,« forklarer Alexander Harrington.

Dette er en forkortet version af en artikel bragt på DataTech. I den oprindelige artikel kan man læse om, hvordan Matter bruger Googles NLP-model BERT som basis for deres egen model, hvordan Matter efter sentimentanalysen benytter en machine learning-model til såkaldt Fuzzy String Matching, der kan matche to datasæt og merge på virksomhedsnavne, og endelig hvad virksomhedens næste skridt er.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger