AI-algoritme gættede på Trump - har nu ramt rigtigt fire præsidentvalg i træk

9. november 2016 kl. 10:395
Den kunstige intelligens MogIA gættede - modsat meningsmålingerne - på at Donald Trump ville vinde det amerikanske præsidentvalg.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mens flere amerikanske meningsmålinger spåede, at demokraternes kandidat Hillary Clinton ville blive USA's næste præsident, så pegede AI-systemet MogIA på den republikanske kandidat Donald Trump.

Og den kunstige intelligens fik altså ret.

28. oktober bragte CNBC historien om MogIA, der via 20 mio. datainput fra blandt andet Google, Facebook, Twitter og Youtube forudsagde, at Trump ville vinde. I den forbindelse er det værd at bemærke, at MogIA på det tidspunkt havde ramt den rigtige vinder ved de tre foregående præsidentvalg.

Systemet blev skabt i 2004 af Sanjiv Rai fra den indiske start-up Genic.ai. AI-systemet ser blandt andet på brugeres interaktion med tweets og Facebook-live-videoer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med CNBC-historien fra oktober skrev han i en mail til mediet:

»Hvis Trump taber, så vil det trodse data-trenden for første gang i de seneste 12 år siden internet-interaktion (eng. engagement) for alvor begyndte.«

Nu har CNBC lavet en opfølgende historie med Sanjiv Rai efter det står klart, at Trump faktisk har vundet valget.

»Meningsmålinger er uddaterede i en AI-verden. De lider af alle mulige fordomme (eng. bias.). AI, hvis det er designet til at være fordomsfri (eng. unbiased), falder ikke i den fælde,« skriver Sanjiv Rai i en mail til CNBC onsdag.

Sanjiv Rai bemærker desuden i den sammenhæng, at de fleste laver datanalyse, men at der er forskel på datanalyse og AI.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
9. november 2016 kl. 20:03

Altså kan man lave 16 "algoritmer" der "gætter" de næste 4 valg (forudsat at der er 2 kandidater på spil), og det kan så garanteres at en af de 16 algoritmer vil gætte rigtigt hver gang.

Er det noget at råbe hurra for? Nej. Og mine 16 algoritmer behøver ikke engang 20 millioner data inputs.

Jeg siger ikke at Inderens system er ubrugeligt. Men nyhedsværdien er godt nok ufattelig tynd. Man skulle næsten tro at nogen var interesseret i noget reklame...

Hvad med at han prøvede at forudsige den næste danske regering, og så tager vi en opfølger på hvor smart den AI virkelig er :-)

4
9. november 2016 kl. 17:08

Men de forudsigelse Der har været på fx fiveeightytree.com har udfalds marginerne på begge kandidaters valgmands prognoser overlappet 270...

Så hvis man ikke forstår at statistik ikke er magi og faktisk ikke kan se fremtiden så er det ikke modellen der har et problem. Så er problemet at man ikke forstår statestik.

Givet vis har den her AI model "gættet" rigtigt... men om den faktisk udregner sandsynligheden for udfaldet mere præcist ved vi ikke. Da der er en 0,5^4 sandsynlighed for at den ved et fuldstændigt tilfælde har "gættet" rigtigt og det er stadig ca 6%...

3
9. november 2016 kl. 16:45

Jeg synes, at dine kommentarer skyder helt forbi. Der er tale om at man forsøger at finde ud af, hvad folk vil stemme på. De traditionelle målinger forsøger at lave et repræsentativt udvalg, som de derefter spørger. Denne forsøger at undersøge holdningen hos en meget stor mængde vælgere.https://cesrusc.org/election/ har et fast antal personer, de udspørger et udvalg af. Det har de haft held med gennem mange valg. Noget tyder da helt bestemt på, at de traditionelle måder at foretage målinger på er passé, de er ude af stand til at finde et repræsentative udvalg.

Mit spørgsmål var egentlig, om AI måden er præcis fordi ingen forsøger at forplumre dens opsamling, eller om den er det fordi den måler på et meget stort antal vælgere.

2
9. november 2016 kl. 15:20

Praktisk talt er der kun to kandidater at vælge i mellem til hvert valg i USA og der er nok en hel del AI forsøg på at forudsige valget derude. En af disse har så ramt korrekt fire gange i træk på en 50/50? Er det ligesom blæksprutten der forudsagde VM resultaterne i en periode? Hvor mange andre dyr har ramt halvdelen af gangene korrekt, som vi ikke har hørt om?

Hvis jeg går på kasino og spiller på rød, kan jeg da sagtens opleve at vinde ti gange i træk. Er jeg synsk? Har jeg gennemskuet rouletten? Næppe. I statistik termer hedder det positiv varians.

Hvis man smider uendelig mange aber med en skrivemaskine ind i et rum, skal der nok være én der rammer de samlede værker af Shakespeare.