AI-algoritme får medhold i australsk patentsag
En AI-algoritme kan godt være opfinder på et patent.
Det besluttede den føderale domstol i Australien i sidste måned. Sagen, der blev bragt frem af en amerikansk forsker i kunstig intelligens, Dr. Stephen Thaler, blev efterprøvet ved retten i juli måned, og faldt ud til fordel for Thaler og hans opfinder-AI-algoritme, DABUS. Det beretter The Register.
Retten vurderede, at den nationale patentkommissær havde begået en fejl, idet han vurderede, at en AI-algoritme ikke kunne være opfinder af et patent. Han blev af retten bedt om at genoverveje den beslutning, da der ikke kan findes et juridisk belæg i australsk lov, der modsiger Thalers krav.
'Opfinder' er ikke lig med 'menneske'
Der er nemlig ikke noget i australsk lovgivning der siger, at en opfinder skal være et menneske. Det var det Jonathan Beach, der var dommer i sagen, baserede sin beslutning på. I dommen skriver han, at der i australsk lov ikke er belæg for, at en opfinder nødvendigvis er en person:
»For det første er en “opfinder” et verbalt substantiv; en “opfinder” kan være en person eller en ting, der opfinder. For det andet findes der i virkeligheden mange ellers patenterbare opfindelser, hvor det ikke fornuftigt kan siges, at et menneske er opfinderen. For det tredje, er der intet i loven, der taler for den modsatte konklusion.«
Den AI-algoritme, som Thaler førte sagen på vegne af, bliver kaldt DABUS. Den er designet til at opfinde ting ved at kombinere simple koncepter og skabe nye mere komplekse koncepter, eller 'opfindelser'. Algoritmen er blandt andet krediteret for at have opfundet en madbeholder og et nødblus. Vi har tidligere skrevet om Thalers forsøg på at få DABUS’ patenter registreret i Storbritannien og i EU.
Ikke en global tendens
At give algoritmer ret til immaterielle rettigheder, ser ikke ud til at være en tendens, der har fået fat i resten af verden. Thaler har tidligere forsøgt at føre sagen i flere andre distrikter i Australien samt i USA, EU, Storbritannien og Israel, men har ikke haft succes med at få sin opfinder-AI krediteret som opfinder, før han som sagt vandt retssagen i Australien i forrige måned.
I Storbritannien,USA og EU har udfaldet været markant anderledes, og i USA blev det tilmed specificeret, at en opfinder skal være et menneske. Hos det Europæiske patentkontor blev sagerne afvist, da den retmæssige opfinder ikke har været registreret, da en algoritme ikke har ejendomsrettigheder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.