Selvom agil-udvikling som koncept er årtier gammelt, er mange virksomheder gået i stå i et grænseland, hvor agil mest af alt ligner en sminket vandfaldsmodel.
Én ting er at udpege scrum-masters og holde korte møder på sine fødder. Noget helt andet er rent faktisk at leve op til formålet med den agile udviklingsmodel: at levere hurtigt og ofte.
»Der er meget lang vej igen,« konstaterer Leif Sørensen, der er partner i Praqma, der vejleder virksomheder i DevOps og continous delivery.
»Jeg oplever, at mange har set agilt som vejen frem, og så har man implementeret Scrum. Men det agile manifest siger jo, at fordelen er at levere tidligt og ofte til dine kunder, og det oplever jeg ikke mange steder,« siger han til Version2.
Resultatet er, hvad Leif Sørensen kalder Agilefall eller Watergile - en uskøn hybrid mellem den klassiske vandfaldsmodel og den agile udviklingsmodel.
Når konsulenten præsenterer begreberne for virksomheder, griner de og nikker genkendende.
»Jeg har ikke været ude et sted, hvor de siger: 'Det passer ikke'. Det er helt ekstremt, hvor lidt af teorien der har ramt virkeligheden. Man er gået ind i agil udvikling, men der er ikke mange steder, man har taget hele leverancedelen højtideligt,« siger Leif Sørensen.
Agil med en hammer
Hos it-virksomheden Nagarro har man et andet begreb for tilfælde, hvor agil-implementeringen gik i stå: waterfall med standups. Det sker ikke mindst, når virksomheder forsøger at tvinge en agil transformation igennem på rekordtid.
»Hvis folk er vant til en seks måneders produktionscyklus, så kan du ikke sige, at vi kører en 14-dages produktionscyklus fra i morgen,« fortæller Kanchan Ray, der er teknisk VP hos Nagarro.
»Vi arbejdede med et selskab, hvor der var en top-down-beslutning om at arbejde agilt. Men mange mennesker blev freaked out. De har lavet kode på en bestemt måde i årtier. Og så bliver de bedt om at lave peer-programming eller mob-programming. Og det gør folk nervøse,« fortæller han og tilføjer:
»Det går sjældent godt, hvis du indfører agile med en hammer.«
Meget sværere end at implementere Scrum
Scrum er blevet implementeret meget bredt, vurderer Leif Sørensen. Men selv hvis Scrum indføres efter bogen, er agil udvikling ikke i sig selv nok til at gøre en virksomhed agil hele vejen fra programmør til bruger.
»Du skal have agil kvalitetssikring, så du kan stole på det, du leverer, og du skal have agil deployment - og det er meget sværere end at introducere Scrum,« understreger Leif Sørensen.
»Det at turde levere nye versioner af ens applikationer flere hundrede gange om ugen - det kræver en hel masse mere,« tilføjer han.
Kanchan Ray oplever forskel på virksomheder i forhold til f.eks. at automatisere test og deployment. I en app-virksomhed, hvor man skal levere et stykke software til 1.000 forskellige smartphones og skalere fra tusind til millioner af brugere på kort tid, er det nemt at få øje på fordelene. Men sådan er det langtfra altid:
»Hvis du deployer en business-applikation som et ERP-system, tænker du måske: 'Hvorfor bruge tid på at automatisere test af alle usecases, når jeg kan få brugere til at teste det?'. Og sådan er der stadig folk, der tænker.«
»Men hvis man laver den investering, så man er i stand til at udføre automatisk test, så er livet mere simpelt. Så ved du, at din mobil-app virker til alle telefoner, og din web-app virker til de her 50 kombinationer af browsere og styresystemer. Det ville du aldrig gøre manuelt,« siger han.
Baby-skridt ud af vandfaldet
I virksomheder med legacy-systemer og it-afdelinger med mange års erfaring med en bestemt arbejdsmodel, er agilitet ikke et tiltag, der kan løses ved at udsende et memo, understreger Kanchan Ray.
Hvis en konservativ it-afdeling sendes på kursus i agiludvikling, vil de fortsætte, som de altid har gjort, når de kommer hjem. Derfor skal holdet gerne bolstres med garvede agile udviklere, mens produktionscyklussen forkortes i etaper.
»Der er ikke noget i vejen med at indføre agile i baby-skridt,« siger Kanchan Ray og fortsætter:
»Lad os se, om vi kan lade, som om vi er agile, i et stykke tid. Og se hvordan det går. Og lad os være ærlige omkring det. Du får ikke noget ud af at gøre folk nervøse.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.