Aftenposten frigiver rå-data fra jagt på IMSI-catchere

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Aftenposten kunne i december berette om tegn på mobilovervågning i Oslo centrum. Nu giver avisen adgang til samtlige data bag afsløringen.

Over hundrede tusind stykker data fra Aftenpostens intensive jagt på falske basestationer i Oslo frigives nu til fri afbenyttelse. Måske kan andre se noget, som vi selv har overset, skriver avisen selv.

Det norske medie kunne i december vise, hvordan de med den særlig CryptoPhone havde foretaget målinger, der med stor sandsynlighed påviser, at der kan foregå overvågning af mobiltrafik i Oslo centrum. Målingerne har ifølge Aftenposten efter alt at dømme fanget såkaldte IMSI-catchere, der kan bruges til at overvåge mobiltrafikken.

Læs også: Spionudstyr, der opfanger mobilsignaler, afsløret i Oslos finansdistrikt

Det er endnu uvist, hvem der skulle have opsat de falske basestationer. Og det er en af grundende til, at det komplette datamateriale, som avisen har indsamlet, nu ligger tilgængelig online sammen med en teknisk beskrivelse.

»Måske er der spor eller information, som Aftenposten og vores sikkerhedseksperter har overset, og som kan bidrage med at kaste lys over, hvem der står bag,« skriver chefredaktør Espen Egil Hansen.

Siden Aftenpostens afsløringer er lignende målinger foretaget i Sverige og Findland - med samme resultat. Som Version2 har kunne berette er det dog været svært at få klart svar på, hvilken myndighed der har ansvaret for, at undersøge mobilovervågning i Danmark.

Læs også: Hvem undersøger mobilspionage i Danmark?

Norges justitsminister, Anders Anundsen, har i dag redegjort for mobilovervågning over for Stortinget. Her fortalte han, at det norske svar på PET tidligere har søgt forgæves efter falske basestationer. Nu nedsætter ministeren en arbejdsgruppe, der skal sikre, at ansvarsfordelingen på området er soleklar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere