Da politiets store og nu stendøde sagssystem Polsag skulle testes i den virkelige verden for første gang i 2011, var de 80 bornholmske betjente, som blev forsøgskaniner, meget lidt begejstrede.
Blandt problemerne var lange svartider og generel sløve hastigheder. Når døgnrapporten for eksempel skulle sættes sammen om morgenen, krævede det 7.000 datatræk, og det tog sin tid, har Rigspolitiet tidligere fortalt Version2.
Men problemerne burde ikke komme som en overraskelse, for en større analyse fra 2009 af det allerede dengang skandaleramte projekt viste nemlig, at den tekniske side af it-systemet havde problemer, som ’yderst sandsynligt’ ville gøre det dyrere end nødvendigt at drive og vedligeholde systemet.
Det viser evalueringsrapporten fra 2009, som Version2 har fået aktindsigt i.
Det eksterne review er forfattet af Boston Consulting Group, og i kapitlet om Polsags tekniske opbygning er der mange kritikpunkter af koden, som især CSC’s underleverandør Scanjour sad med fingrene i.
Opsummeringen af det tekniske arbejde lister blandt andet svag kodekvalitet og manglende brug af teknikker, der kan fremme performance i systemet.
Det har ifølge rapporten følgende konsekvenser:
'Øget risiko for utilfredsstillende svartider. Øget sandsynlighed for softwarefejl i systemet (bugs).'
Fordi Polsag blev købt under FESD-indkøbsaftalen, på linje med helt almindelige ESDH-systemer til sagsbehandling i for eksempel et ministerium, blev politisystemet bygget med Scanjours Captia-software som fundament.
Men fordi politiets opgaver er helt anderledes end et typisk offentligt kontor, endte systemet med at blive næsten specialudviklet i alle leder og kanter.
Problemet er, at Scanjour og CSC ikke holdt Captia-softwaren adskilt fra al den særlige Polsag-kode, lyder det i reviewet, hvor Trifork har leveret de tekniske analyser af Polsag.
Den manglende adskillelse gør det meget svært at opgradere Captia-systemet, som er motoren i Polsag, eller at skifte til en anden leverandør, uden at hele systemet skal skrives om, fremgår det af evalueringen fra 2009.
Desuden kritiserer rapporten, at leverandørerne har brugt mange forskellige teknologier i Polsag, hvilket gør det mere kompliceret at arbejde med.
Trifork observerede, at Polsag er implementeret i samlet set fire programmeringssprog (Javascript, C#, C++ og PL-SQL)… Ydermere kører den C++ kode, der er anvendt til Captia og Polsag drivere, som unmanaged kode på Microsofts applikationsserver, og udnytter derfor ikke den fulde fordel af applikationsserverens standardfunktioner så som garbage collection og sikkerhedsgarantier.
Kritikken af kodekvaliteten går blandt andet på, at hele kodeblokke er udkommenterede, og at kode bliver gentaget uden grund, fordi ’kodesekvenser er blevet kopieret og delvist tilpasset i stedet for at benytte parametre til at holde koden koncis’.
Performance bør være 'højeste prioritet'
Mens det er umuligt at rette op på problemerne med sammensmeltning af standardsystem og nyudviklet kode, bør CSC og Scanjour sætte ind mod de potentielle performanceproblemer, som Polsag er på vej til at få, lyder rådet fra Boston-konsulenterne.
»Såfremt der skrides til hurtig handling, kan disse forholds potentielle påvirkning af tidshorisont, omkostninger og løsningskvalitet reduceres betydeligt. Derfor anbefaler BCG (Boston Consulting Group, red.), at CSC/Scanjour planlægger, igangsætter og følger op på korrigerende tiltag. Det er BCG’s opfattelse, at højeste prioritet bør gives til performanceforbedrende tiltag, eftersom disse kan blive kritiske for opstarten af Polsag,« skriver konsulentfirmaet.
Hvad der end blev gjort i kølvandet på kritikken, var det ikke nok.
Polsag-systemet blev aflivet af staten i februar 2012, efter at en ny rapport fra Globeteam havde konstateret, at systemet ikke var godt nok til faktisk brug hos politiet, ligesom pilottesten på Bornholm havde afsløret alvorlige mangler. Denne rapport har Version2 ind til videre forgæves forsøgt at få aktindsigt i. Politiets begrunder hemmeligholdelsen med hensynet til statens økonomiske interesser i forhandlingerne om erstatning fra CSC.
Læs 2009-rapporten fra Boston Consulting Group herunder og deltag i debatten. Kapitlet om Polsags tekniske problemer er på siderne 27-35.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.