Afsidesliggende landsbyer trodser telemonopol med open source og gør det selv-mobilmaster

Indbyggerne i afsides landsbyer i Mexico bruger open source-basestationer til at bygge deres egne mobilnetværk, fordi det ikke kan betale sig for kommercielle selskaber at tilbyde dækning.

En ustabil internetforbindelse i et DSB-tog er et ægte first world problem i forhold til mobildækningen i mange af verdens mere afsides og fattige egne. I Mexico gør landsbyboere nu oprør mod landets de facto-telemonopol og bygger deres egne mobilnetværk af skrot og open source. Det skriver Wired i en længere reportage fra delstaten Oaxaca i Mexico.

Det privatiserede Mextel, som ejes af verdens ifølge Forbes i øjeblikket tredjerigeste mand, Carlos Slim, har ingen forpligtelse til at forsyne alle områder af Mexico med mobildækning, og i bjerglandsbyer med mindre end 500 indbyggere er der intet økonomisk grundlag for at opbygge et netværk.

Men det har fået nonprofitorganisationen Rhizomatica til at hjælpe indbyggerne med at opbygge deres egne netværk. Borgerne skal blot betale for hardwaren til basestationerne og driftsomkostningerne, hvorefter de får hjælp til at opsætte en mobilmast.

Det kan ifølge Wired foregå ganske primitivt med antenner, som monteres på master, der er svejset sammen til formålet af forhåndenværende skrotstumper, og forsynes med strøm via forlængerledninger.

Netværkene kan lade sig gøre takket være et open source-projekt, Open BSC, som bygger på reverse engineering af GSM-basestationer. Udover at forsyne landsbyerne med basestationer og mobiltelefoni, så kan de også forbindes via en internetforbindelse, drevet af solceller, så indbyggerne kan foretage billige opkald til andre delstater i Mexico via ip-telefoni.

Priserne er en brøkdel af, hvad de kommercielle udbydere, som alle hovedsageligt er afhængige af Mextel, kan tilbyde. Ulempen ved gør-det-selv-netværkene er manglende driftsstabilitet, hvor basestationerne typisk ikke er forsynet med en nødgenerator, så når byen elektricitet bliver afbrudt på grund af eksempelvis dårligt vejr, så mister indbyggerne også mobilnetværket.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jens Jönsson

Hvad med at læse artiklen, før man brokker sig ?

"....også forbindes via en internetforbindelse, drevet af solceller, så indbyggerne...."

Jeg har skam læst artiklen. Ja, internetforbindelsen, som er gennem en anden udbyder, kører på solceller og pga. regnen går forbindelsen ned.
Men det var altså mobilantennen jeg hentyder til, hvorfor er den ikke også på solceller ?

  • 3
  • 0
Øyvind Mo

Hr Slims tidligere nationale telefonselskab hedder Telmex (ikke Mextel), og er en virkelig effektiv de-facto monopolist. Alle tiltag som giver dem kun en lille smule reel konkurrence burde ønskes velkommen.
Solceller er sikkert en god idé. Det ville dog gøre de simple løsninger noget mere komplekse og mere sårbare overfor vejr og vind. Men jeg tror sikkert at Rhizomatica vil byde velkommen og finde god brug for alle donationer af solcellepaneler eller gode ideer, hvis du eller andre vil biddrage, Jens.

  • 0
  • 0
Johnny Olesen
  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere