Afpresningsmail var stilet direkte til 3's administrerende direktør
En eller flere it-kriminelle har forsøgt at få teleselskabet 3 til at betale »et anseeligt millionbeløb« for ikke at lække data om ca. 3.600 kunder. Det fandt teleselskabet ud af via en mail sendt direkte til selskabets administrerende direktør Morten Christensen.
Det oplyser 3's kundedirektør Sidsel Rosendal, der ikke ønsker at løfte sløret for præcist, hvor mange millioner 3 er blevet forsøgt afpresset.
»Af hensyn til politiets efterforskning, så kan jeg ikke komme yderligere ind på detaljerne i mailen. Hovedbudskaberne i mailen vil jeg gerne tale om, men spekulationer i forhold til hvem, hvordan og hvorledes, det overlader vi lige til politiet.«
Hun ønsker i den forbindelse heller ikke at oplyse, om den eller de afpressere, der har sendt mailen, eksempelvis ønskede betaling i kryptovaluta.
9 måneder gamle oplysninger
3 har tidligere i dag oplyst, at de kundedata, som virksomheden bliver forsøgt afpresset via er mindst ni måneder gamle.
Den vurdering er sket på baggrund af et sample af oplysninger, som selskabet har modtaget, oplyser kundedirektøren.
Ifølge teleselskabet, så inkluderer de lækkede oplysninger navn, adresse, cpr-nummer, e-mail, telefonnummer, sim-kortnummer, abonnement og betalingsmetode. Men altså ikke eksempelvis bankoplysninger.
3 ligger desuden inde med andre, potentielt særdeles følsomme oplysninger.
Version2 har tidligere beskrevet, at kunder hos 3 får logget deres position over 30 gange i døgnet. Men for nærværende melder selskabet altså ikke noget om, at disse data er med i lækket.
Kan du forstå, hvis der sidder nogle kunder derude nu her, som er lidt utrygge i forhold til, om deres data ligger trygt hos 3?
»Du kan tro, jeg kan forstå, at det bare er en rigtig træls situation. Og jeg kan jo næsten ikke sige nok, at jeg beklager, vi er faktisk rigtigt ærgerlige over det her,« siger Sidsel Rosendal.
3: Sikkerhed har høj prioritet
Hvad vil I gøre for at sikre, at I ikke står i en lignende situation om nogle måneder fra nu?
»Nu pågår der jo en efterforskning, og så må vi jo se, hvad politiet kommer frem til. Det, der er rigtigt fint i denne sag, er, at politiet har reageret prompte, og at de har taget henvendelsen meget alvorligt. Så det er jo dejligt for os. Og den måde de behandler det på i det hele taget gør også, at vi føler os ret trygge ved, at den er i gode hænder der,« siger Sidsel Rosendal.
Hun håber i den forbindelse, at politiet hurtigst muligt finder ud af, hvem der står bag.
»Og skulle der være noget, som vi kan lære af det her, eller hvor vi kan komme endnu mere på forkant, end vi i forvejen er med den type virksomhed vi er - for vi er jo en højteknologisk virksomhed, hvor vi har sikkerhed som en meget meget høj prioritet - jamen så er det jo rigtigt fint. Det ville være tåbeligt, hvis vi ikke så om der overhovedet var noget, vi kunne lære eller evaluere på i forhold til det her.«
Det er ikke første gang, 3 på international basis har har haft læk af kundedata.
I november sidste år oplyste CEO for det britiske 3-selskab Three Mobile til The Register, at kriminelle havde fået fat i 133.827 kunders data. Dengang gav Dyson overfor The Register udtryk for, at målet med angrebet havde været at svindle sig til nye telefoner, og altså ikke kundeoplysningerne i sig selv.
Ifølge Sidsel Rosendal er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at det nuværende datalæk hos danske 3 har forbindelse til lækket hos selskabet i England for ca. tre måneder siden.
»Nej, det er der i hvert fald ikke noget, der tyder på på nuværende tidspunkt. Det har vi ikke noget belæg for at kunne sætte i relation til hinanden, som det ser ud lige nu,« siger Sidsel Rosendal.
3 har tidligere i dag oplyst, at virksomheden endnu ikke ved, hvordan datalækket er sket, og virksomheden har desuden oplyst, at man ikke har givet efter for afpresningskravet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.