Afgangselever er blevet bedømt af fejlbehæftet it-system siden 2007

Styrelsen for it og læring blev for nylig opmærksom på en fejl i et system, der siden 2007 har været brugt til at eksaminere folkeskolens afgangselever i geografi og biologi. Fejlen kan betyde, at enkelte elever har fået forkerte karakterer.

Folkeskolens afgangselever kan have været fejlbedømt på grund af en it-fejl i et prøvesystem, der har været i anvendelse siden 2007. Det skriver fagbladet Folkeskolen.

Læs også: Folkeskolens afgangsprøver skal digitaliseres i nyt politisk udspil

Fejlen blev opdaget efter en nyligt afholdt pilottest af en digital læseprøve, der bestod af fem hovedopgaver med hver ti underspørgsmål. Resultaterne blev afleveret til Styrelsen for it og læring, men medarbejderne kunne se, at en stor del af opgavens underspørgsmål tilsyneladende ikke var besvaret.

Systemets fejl bestod angiveligt i ikke at gemme teksten ved besvarede underspørgsmål, hvis eleven undervejs løb tør for tid og ikke selv havde husket at trykke gem. Det samme system har været brugt til at eksaminere tusindvis af folkeskoleelever i biologi og geografi siden 2007.

Læs også: Forskningsprojekt: Millioner spildes på IT i folkeskolen

Derfor indrømmer kontorchef Rasmus Vanggaard fra ministeriets Kontor for Prøver, Eksamen og Test også, at enkelte elever kan have fået en lavere karakter som følge af it-fejlen, end de egentlig havde været berettiget til.

»Der kan være elever, der har fået én karakter lavere, end de skulle have haft, hvis de har ligget tæt på grænsen mellem to karakterer. Det kan vi ikke udelukke, men det er min vurdering, at det vil være meget få, fordi geografi- og biologiprøven består af mange flere enkeltopgaver og ikke ret mange opgaver med underspørgsmål,« siger han til Folkeskolen.

Læs også: Samdata-formand: It i folkeskolen er uambitiøst

De elever, der deltog i den fejlbehæftede læseprøve, vil nu blive tilbudt en omprøve på papir, ligesom eksaminerne i biologi og geografi i disse dage også vil blive afholdt på papir.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jesper Jepsen

Finder det ganske forargeligt at man bare trækker på skulderne over 7-8 års fejl i en afsluttende eksamen. Eneste grund er at det "kun" er folkeskolen og staten er ikke dem der står i første linie der. Desuden har 80-90% af eleverne jo valgt at forsætte grundskolen på gymnasiet.

Vil da gerne se samme ligegyldige holdning når lign fejl rammer gymnasiet og universiteterne. Bare ærgerligt at de fik en karakter lavere og ikke kom ind på deres ønske studie.

Rent teknisk så er det en type fejl der ikke må slippe igennem, vidner om for lidt test, når den først kommer frem når systemet bliver presset i antal kørsler. Tyder på at man har testet som man har designet systemet til at virke og ikke som brugerne handler og agere.

Men skønt at se at staten er så ligeglad med folkeskolens elver, så hvorfor ikke afskaffe de prøver? I er jo ligeglade med resultatet, her er der penge at spare og mere tid til undervisning.

  • 11
  • 0
Morten Saxov

Så problemet med at den ikke autosaver hele tiden mens man er ved at udfylde et spørgsmål, men kun når man går videre til næste spørgsmål eller selv trykker gem er noget der kommer frem når man presser systemet ???

Sagen går på at elever der har besvaret et spørgsmål og 9 ud af 10 underspørgsmål, men ikke trykker gem inden tiden er gået til eksamen ikke får lov at få point for det spørgsmål og 9 underspørgsmål (såfremt svarene er rigtige).

Ret mig endelig hvis jeg tager fejl, men da jeg var oppe til eksamen i sin tid på papir. Hvis ikke jeg afleverede en side af min besvarelse inden tiden løb ud, kunne jeg ikke bagefter komme og aflever den, og få den med i besvarelsen - Kunne du det ?

  • 0
  • 5
Log ind eller Opret konto for at kommentere