Afgående Region H-direktør: Vi undervurderede Sundhedsplatformen
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), Region Hovedstaden, tager kritikken fra Statsrevisorerne om en 'uprofessionel og kritisabel' indførelse af Sundhedsplatformen 'alvorligt' og understreger i en pressemeddelelse, at man 'fra politisk hold i Region Hovedstaden løbende er blevet klogere undervejs og har bedt administrationen om at sætte ind på de kritikpunkter, som Rigsrevisionen peger på.'
»Vi har stadigt meget arbejde foran os, men samtidig vil jeg påpege, at vi har indført en ny patientjournal på alle vores hospitaler til tiden og til prisen – vi har fået et stabilt og sammenhængende it-system, hvor data opdateres konstant og gemmes struktureret, så de kan deles på tværs hospitalerne og mellem de to regioner på Sjælland,« siger Sophie Hæstorp Andersen ifølge meddelelsen.
»Vi har fået mere standardiserede arbejdsgange på tværs af hospitaler, og det giver bedre mulighed for et sammenhængende behandlingsforløb,« tilføjer hun.
Regionsdirektør Hjalte Aaberg, som i begyndelsen af maj meldte sin afgang som regionsdirektør ved udgang af 2018, siger:
»Vi undervurderede helt klart den betydning, som Sundhedsplatformen ville få for især lægernes arbejdsgange, fordi de med Sundhedsplatformen nu også skal varetage nogle administrative opgaver, som de ikke skulle før,« siger regionsdirektør Hjalte Aaberg ifølge samme pressemeddelelse.
»Det er selvfølgelig vores ansvar, at vi ikke har sikret god nok uddannelse, og at funktionaliteten flere steder ikke fungerede optimalt, da vi gik på Sundhedsplatformen første gang. Vores fokus lå på patientsikkerheden og på de funktioner, som medarbejderne skulle bruge i behandlingen af patienter. Desværre betød det, at vi ikke havde nok fokus på selve den administrative registrering af aktiviteten – både i testfasen og uddannelsen,« siger Aaberg yderligere.
Kilde: Region HHvad har regionen gjort?
Statsrevisorerne kritiserer i deres bemærkninger (PDF), at regionen havde for optimistiske forventninger til, hvor længe hospitalerne ville opleve et fald i aktiviteten.
»Regionen forventede en aktivitetsnedgang i 3 uger, men der var – 1½ år efter ibrugtagningen – fortsat aktivitetsnedgang på flere hospitaler,« lyder det fra Statsrevisorerne.
Regionen erkender, at problemerne med at registrere aktiviteten har været åbenlyse, siden Herlev og Gentofte Hospital som de første gik på Sundhedsplatformen i maj 2016.
»Det har haft den konsekvens, at regionen i perioder ikke har haft et fuldt overblik over, hvor mange undersøgelser og behandlinger der reelt var foretaget på hospitalerne,« anfører Region H.
»I starten virkede dele af systemet ikke ordentligt, og det var svært at registrere korrekt. Samtidig var uddannelsen af medarbejderne i registreringsopgaven ikke tilstrækkelig og blev gennemført i en udgave af systemet, der kun var foreløbig. «
Ifølge regionen viser den seneste opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, at regionen har haft en lille stigning i undersøgelser og behandlinger på 1,1 procent på tværs af hospitalerne i hele regionen i 2017.
