Sverige destruerer den afgående regerings telefoner, tablets og computere

Det er en større omgang, når der kommer nye folk i kontorerne i den svenske regering. Alt it-udstyr bliver skiftet, og en stor del af det gamle destrueres.

I Sverige skifter de i øjeblikket regering, og når der kommer nye folk i magtens korridorer, kommer der også nyt udstyr. Det skriver dn.se.

Det er dog ikke det nye udstyr, artiklen fokuserer på, men derimod det gamle. For af sikkerhedsmæssige hensyn bliver telefoner, tablets og computere samlet ind fra den gamle regering, hvorefter de bliver destrueret.

Det sker ifølge artiklen af nationalsikkerhedsmæssige årsager.

»Der er så mange følsomme data, som ikke kan slettes på nogen anden måde,« siger en kilde til DN.se.

Udstyret består af en mobiltelefon, tablet og en computer pr. medarbejder. 196 personer, herunder statsministeren og resten af regeringen, får simpelthen frataget deres udstyr.

Kilder siger til DN, at det foregår under stort hemmelighedskræmmeri og sikkerhedsovervågning.

»De går fra rum til rum med forskellige vogne; en til de ting, som bare kan kasseres, og en vogn til de ting, som skal destrueres,« siger en kilde.

Vognen med it-udstyr bliver derefter kørt til destruktion i et pansret køretøj med politieskorte. Repræsentanter fra hvert parti er taget med for at sikre, at destruktionen foregår på en sikker måde.

Jens Storberget, der er sektionschef på afdelingen for it-sikkerhed, udtaler, at det er af sikkerhedsmæssige årsager, man gør det. Men han fortæller samtidig, at han ikke ved, hvordan destruktionen foregår, men at hans job kun går ud på at sikre, at de nye rød-grønne statsansatte har en arbejdscomputer, når de møder op på arbejde.

Både Jens Storberget og enhedschefen for it-drift i parlamentets administration fortæller, at de oftest tømmer it-udstyr for information og genanvender, men i specielle sikkerhedsmæssige tilfælde destruerer dem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

I almindelige PCer og bærbare computere sidder alt blivende lager i diske (magnetiske eller SSD), som forholdsvist nemt kan tages ud og destrueres. Det samme gælder ikke mobiltelefoner og tavlecomputere, men der er måske et marked for sådanne, hvor al blivende lager sidder i et micro-SD kort, SIM-kort og lignende, som kan tages ud, hvis enheden skal bruges af andre personer. Eller er levetiden for mobiltelefoner og tavlecomputere så kort, at det ikke er umagen værd?

 • 6
 • 0
#6 Mikael Ibsen

til hver en tid - og med god grund - har ønsket, at forarbejderne til deres triumfer så vidt muligt nådigt overgår til den evige glemsel.

Visse politikere med et lidt for stort ego har så til gengæld, i mangel af normal dømmekraft, ønsket, at eftertiden skulle kunne følge enhver af deres geniale bevægelser - med varierende succes til følge.

Her kunne man for eksempel komme i tanker om en vis Mr. Nixon, som ikke slap helt godt fra den livsanskuelse, og fik fyret sig selv samt sendt en pæn portion af sine trofaste medarbejdere på vand og brød som tak for indsatsen.

Jeg tror, at svenskerne kan kunsten at lære af andres erfaringer...

 • 1
 • 0
#7 Frithiof Andreas Jensen

Hvad mon de har haft gang i, siden det er SÅ magtpåliggende at slette alle spor..?

Det vigtigste er nok at slette alle "TLA-sploits" fra politikernes udstyr.

Det ville väre pinligt hvis hackere gik igennem tingene og fandt ud af at den allestedsnärvärende Cortex-M3 faktisk gör noget, derefter en sikkerhedsrisiko når hackere ruller deres egen releases af TLA-softwaren.

 • 0
 • 0
#9 Mike Mikjær Blogger

"Det var da dejligt miljøbevidst..." Udstyret bliver knust i så små dele at de forskellige grundkomponenter kan udvides og genbruges, så der opstår som sådan ingen forurening. Det eneste forbrug der er i processen er det energiforbrug der er til at skille det hele ad og samle det igen.

Imo. er det tjent hjem hurtigt på at maskinparken holdes opdateret med dertilhørende lavere strømforbrug.

 • 2
 • 2
#11 Jørgen L. Sørensen

Når alt udstyr destrueres ved regeringsskift - hvordan sikres det så at fremtidige behov for historisk indsigt kan faciliteres?

Det, der skal gemmes, er vel gemt på centralt udstyr, og ikke på bærbare, telefoner eller pads.

Det "personlige" udstyr har vel derfor kun interesse for snushaner i form af kriminelle, nysgerrige journalister, fremmede magter/virksomheder mv.

Umiddelbart synes jeg det er en ret god beslutning af destruere (hukommelses)medierne.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere