Det er et vedvarende problem. Afdødes Facebook-profiler står tilbage, nogle gange uberørt, nogle gange bliver de slettet, fra tid til anden bruges de som et digitalt gravsted - men en gang imellem har afdøde accepteret lidt for mange ting fra de spammende services og tjenester, som post mortem sender invitationer gennem afdødes profil til pårørende. Lidt som digitale reklamationszombier.
Det skriver Politiken
Peter Kruse, partner i sikkerhedsfirmaet CSIS, har selv for nylig mistet en god ven, hvis profil stadig sender adskillige anbefalinger på nye og gamle computerspil blandt Facebook-vennerne.
»Det her er nogle apps, som de døde selv har sagt ja til at få installeret, da de var i live. Men de har samtidig givet firmaerne bag de her apps retten til at bruge deres Facebook-profiler på den måde, at de med jævne mellemrum deler et link til firmaets hjemmeside eller produkter,« siger Peter Kruse til Politiken.
»Får vi ikke profilerne lukket, jamen, så risikerer vi midt i sorgen, at vi får links og anbefalinger fra de døde. Og det er jo ikke nogen ubetinget rar oplevelse,« siger han.
Facebook ønsker ikke at kommentere sagen direkte, men i forhold til afdødes profiler siger kommunikationsdirektør i firmaets nordiske afdeling, Peter Münster:
»Det er noget, vi hos Facebook gerne vil kunne hjælpe folk med. Det er ved at være nogle år siden, at de første profiler blev omdannet til mindesider, og senest er vi begyndt at tilbyde folk, at de kan udpege en eftermælekontakt, som kan forvalte nogle grundlæggende ting ved profilen efter ens død,« siger han.
»Det er vigtigt at huske på, at der både skal være plads til, at nogle ønsker at bruge den afdødes profil til at mindes og bearbejde sorgen på, mens det for andre kan være forbundet med stor sorg, at en afdød så at sige lever videre på Facebook. Det, der er vigtigt for os, er, at folk har mulighed for at træffe beslutning om det, mens de er i live.«