iOS 11 lægger dæmper på konstant lokationsindsamling fra apps

Med den næste iOS er det slut med indirekte at tvinge brugere til at give apps konstant adgang til lokationen.

En ændring i den kommende iOS 11 betyder, at udviklere ikke længere kan tvinge brugere til acceptere, at app'en altid må tilgå oplysninger om, hvor telefonen befinder sig.

Det er kommet frem i forbindelse med Apples nyligt overståede udviklerkonference WWDC 2017.

Tiltaget bliver blandt andet beskrevet i et blogindlæg med direktør i virksomheden Rover John Coombs som afsender. Rover står bag en platform til lokationsbaseret indholdsvisning.

Tidligere har en app-udvikler kunnet nøjes med at præsentere brugeren for en enkelt valgmulighed, når der skal indhentes tilladelse til at tilgå lokationsdata. Og denne ene mulighed kan eksempelvis være 'always', som giver konstant adgang til lokationsdata, også når app’en ikke er aktiv.

Læs også: Kommentar: App-tilladelser skræmmer brugerne

Men med iOS 11, der udkommer til september, stiller Apple nu krav om, at brugeren skal have tre valgmuligheder i forhold til app'ens lokationstilladelser: 'always’, ‘when in use’ og ‘never’.

'Always' vil sige, at app’en konstant har adgang til lokationsdata. Tilladelsen er ifølge blogindlægget hos Rover nødvendigt, hvis det skal være muligt at sende push-notifikationer ud til brugeren baseret på beacons eller geofences.

'When in use'-tilladelsen betyder, at app'en har adgang til lokationsdata, når app'en er åben eller kører i forgrunden på telefonen.

'Never' vil sige, at app'en slet ikke får adgang til lokationsdata.

Ifølge John Coombs lægger Apple med den nye model op til, at lokationstilladelserne til en app skal gives over to omgange. Først en tilladelse til, at app'en må tilgå lokations-info 'when in use', og så - når brugeren er blevet mere fortrolig med app'en - kan der igen bedes om tilladelse, denne gang til always.

»… ikke rimeligt at bede om lokationen i baggrunden«

Solutions architect og partner i app-virksomheden iDeal Development Esben Bjerregaard arbejder med blandt andet udvikling til iOS. Han er bekendt med de kommende planer i iOS 11.

»Det er ikke rimeligt at bede om lokationen i baggrunden uden at have en god grund til det, og det gør alt for mange apps, fordi dataene selvfølgelig er værdifulde. Ud over at være problematisk ud fra et privatlivssynspunkt dræner det også batteriet (appen bliver med jævne mellemrum informeret om lokationsændring),« skriver Esben Bjerregaard i en mail.

Han påpeger, at en 'always'-tilladelse også bevirker, at telefonen jævnligt popper op med en dialogboks, der spørger brugeren, om han eller hun stadig vil tillade, at app'en tilgår lokationsdata i baggrunden.

»Det giver en ret dårlig brugeroplevelse, og man kunne jo håbe, at det ikke længere bliver aktuelt at vise den,« skriver Esben Bjerregaard.

I forhold til to-trinsmodellen, hvor brugeren først skal sige ja til 'when in use' og så til 'always'-adgangen, er Esben Bjerregaard dog ikke videre positiv.

»Dog er vi ikke superbegejstrede for konceptet med at skulle spørge brugeren to gange; altså først spørge om lov til at bruge lokation, mens app'en er åben, og derefter, på et senere tidspunkt, spørge om lov til at bruge lokation i baggrunden. Det lyder ikke som nogen super brugsoplevelse. Men det lyder, som om den to-trinsmodel kun er en anbefaling og ikke et krav.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jakob Møllerhøj Editor

Det her virker ikke som en iOS11 nyhed, eftersom f.eks. Google Maps allerede har en "when in use" mulighed på lokalitetsdata. Har Maps en unik setting som ikke er tilgængig for alle?

Hej Mark. Det nye er, at brugerne fremover SKAL have flere valgmuligheder - tidligere har det været frivilligt, om man som udvikler ville give dem mere end en valgmulighed - eksempelvis always. Men der har ikke været noget til hinder for, at Google har kunnet tilbyde 'when in use'. Jakob - V2.

Ps. Jeg forsøger at tydeliggøre det yderligere i teksten.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere