Ældre over 65 år vælter ud på nettet

Nu er det kun 40 procent af de ældre over pensionistalderen, der aldrig har været på nettet. Målrettet indsats har virket, siger Digitaliseringsstyrelsen.

De seneste to år er 166.000 flere danskere over 65 år begyndt at bruge nettet, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder, at det nu kun er fire ud af 10 ældre, der aldrig har været på nettet herhjemme.

Digitaliseringsstyrelsen ser dens egen målrettede indsats sammen med frivillige organisationer og andre offentlige myndigheder som årsag til skyld i stigningen.

»Det er et markant fald, som viser, at det vi gør, virker. Samtidig ser vi, når vi kigger på hele gruppen af ældre mellem 65 og 89, at der fortsat er 356.000 ældre, som ikke har anvendt internettet. Derfor fortsætter vi den målrettede indsats og det gode samarbejde med ældreorganisationerne og bibliotekerne,« udtaler kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Michael Bach Petersen i pressemeddelelsen.

Frivillige organisationer hjælper med at få flere ældre med på den digitale vogn

12-09-2012 Digitaliseringsstyrelsen

De ældre over 65 er for alvor ved at tage nettet til sig. På to år er 166.000 flere danskere over 65 år kommet på nettet, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Tilstrømningen blandt seniorerne skal bl.a. ses i lyset af den målrettede indsats Digitaliseringsstyrelsen, i samarbejde med frivillige organisationer og andre offentlige myndigheder, har stået for de sidste par år.

Markant fald i andelen af borgere i den ældste aldersgruppe, som aldrig har været på nettet
- ”Andelen af borgere mellem 75 og 89 år, som aldrig har brugt internettet er de sidste par år faldet kraftigt fra 73 pct. i 2010 til 58 pct. i 2012. Det er et markant fald, som viser, at det vi gør, virker. Samtidig ser vi, når vi kigger på hele gruppen af ældre mellem 65 og 89, at der fortsat er 356.000 ældre, som ikke har anvendt internettet. Derfor fortsætter vi den målrettede indsats og det gode samarbejde med ældreorganisationerne og bibliotekerne”, siger kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Michael Bach Petersen.

Årets Seniorsurf-dag løber af stablen torsdag den 13. september. Ældre, som ikke før har prøvet internettet, får chancen for at udforske mulighederne på en sjov og tryg måde i selskab med andre nysgerrige seniorer og kompetente it-undervisere på landets biblioteker og datastuer. Som noget nyt i år er skuespiller Lisbet Dahl med som Seniorsurf-ambassadør.

  • ”Kampagnen er en særlig indsats for de ældre, som vi laver i godt samarbejde med Ældremobiliseringen, Ældresagen, Kulturstyrelsen og Danmarks Radio. Vi kan allerede nu se, at Lisbet Dahls indsats som Seniorsurf-ambassadør virkelig har givet pote, og at det nytter med et bredt samarbejde”, siger Michael Bach Petersen.

3.6 millioner danskere har en NemID og tallet er støt stigende
NemID er en forudsætning for, at det offentlige når målsætningen om 80 pct. digital kommunikation mellem borgerne og det offentlige, og det er derfor glædeligt, at endnu flere – ung som gammel – kender og anvender NemID.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at andelen af befolkningen mellem 16 og 89 år, som har en NemID, på bare et år er steget fra 3.3 til 3.6 mio. Også blandt de ældre er andelen støt stigende fra 40 pct. i 2011 til 46 pct. i 2012. Det er vigtigt at understrege, at der for de borgere, der ikke er i stand til at anvende internettet, vil være mulighed for hjælp og i visse tilfælde undtagelse fra digital kommunikation med det offentlige.

Danskerne ønsker digital selvbetjening
At vi med målsætningen er på rette vej ses af de seneste tal fra undersøgelsen IT i praksis 2012, hvor andelen af borgere, som bakker op om fuld digital kommunikation er steget fra 42 pct. i 2011 til 59 pct. i 2012. Fysisk fremmøde er dermed ikke længere den foretrukne kanal for danskerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Michael Erichsen

Det er fuldstændigt rigtigt set. Ældremobiliseringen har nogle meget klare tal, der skelner mellem de forskellige aldersgrupper og som viser, at de "unge" ældre kan det hele, mens de ældre ældre stadig er i fare for at blive koblet af tvangsdigitaliseringen.
Men nyd denne her: http://www.nordkysten.nu/?Id=26487

  • 1
  • 0
Peter Jespersen

Du har helt ret, det er mest "ældre" ældre det kniber for. Jeg kan heller ikke forstå at alt skal digitaliseres NU, hvis man tog det lidt mere afslappet kunne det jo være problemet løste sig selv over en årrække.

Simpelthen fordi at man vil se besparelser regnskaberne NU - hvilket er den primære grund til at dette presses igennem på denne måde.

Hvilket også betyder at mange af løsningerne giver halvhjertede gående imod ubrugelige tjenester, hvis ikke ligefrem de forsvinder i digitaliseringsrodet. Nogle gange har man mere travlt med at nedlægge de gamle "analoge" tjenester end at få de nye "digitale" op.

  • 0
  • 0
Niels J. Nielsen

@ Peter

Ok, det var måske dårligt formuleret. Jeg er udemærket klar over at det er offentligt spareøvelse, det var et retorisk spørgsmål... :)

Jeg kunne dog rigtigt godt lide at vide hvor meget det offentlige reelt sparer ved denne hovedløse digitalisering. Jeg tvivler stærkt på at det er så meget som man giver udtryk for.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize