Kan du åbne dit wifi uden at risikere en piratsag?

Når du får en trådløs router fra din internetudbyder, så er krypteringen i dag slået til. Men hæfter du for andres ulovlige fildeling, hvis du åbner for netværket?

Internetudbyderne indgik i juni en uformel aftale med Kulturministeriet om at bidrage til kampen mod ulovlig fildeling ved at sørge for, at nye trådløse routere til kunderne har kryptering slået til som standard. Det betyder, at man skal kende et unikt kodeord for at logge på netværket. Dermed bliver det sværere at forsvare sig med, at alle og enhver kunne have brugt netværket, uden man vidste det.

Retspraksis i sager om piratkopiering har nemlig været, at hvis rettighedshaverne kun kunne pege på, at der var delt ophavsretsligt beskyttede filer fra et bestemt trådløst netværk, så kunne man så tvivl om, hvem der reelt stod bag, hvis netværket ikke var krypteret.

Læs også: Danske internetkunder tvinges til wifi-kryptering for at stoppe netpirater

Men hvad sker der så, hvis man selv slår krypteringen fra på sit trådløse netværk?

»Det forhold, at du selv åbner for netværket, gør ikke i sig selv, at du får ansvaret. Det påhviler i det tilfælde rettighedshaveren eller anklagemyndigheden at bevise, at du har været vidende om, at dit netværk blev brugt til noget ulovligt,« siger advokat og partner Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet BvHD til Version2.

Det ændrer altså umiddelbart ikke på din retsstilling, at det er dig selv, der åbner netværket, og ikke din internetudbyder der leverer en router, hvor netværket som standard er åbent. Men det vil afhænge af den konkrete sag.

»Der er ikke nogen praksis på området. Jeg tror ikke, man kan gøres ansvarlig, men det vil være en konkret vurdering i den enkelte sag,« siger advokat og partner Torben Waage fra advokatfirmaet Kromann Reumert til Version2.

Det vil også være usikkert, hvorvidt det vil være muligt for rettighedshaverne at føre tilstrækkeligt bevis for, at en person har slået sikkerheden fra for at sløre sine aktiviteter.

»Hvis man lavede et offentligt hotspot, så kunne det være en skærpende omstændighed, men det element er det ikke sikkert, man kan føre bevis for,« siger Torben Waage til Version2.

Martin von Haller Grønbæk understreger også, at det skal bevises i hver enkelt sag, at ejeren af netværket har vidst, hvad netværket er blevet brugt til.

»Det kan godt være, at det er sværere at komme og fortælle, at man ikke var klar over det, når man selv har åbnet op, men man behøver ikke have været vidende om, hvad det konkret er blevet brugt til,« siger Martin von Haller Grønbæk til Version2.

Det gælder også, hvis man har slået krypteringen til, men deler kodeordet med venner eller naboer. I så fald skal det formentligt bevises, at man vidste, at eksempelvis venners børn foretog ulovlig fildeling, inden man gav dem adgang til sit netværk.

Rettighedsalliancen, som fører sagerne om krænkelse af ophavsret i Danmark for blandt andet film- og musikbranchen, lægger i dag mindre vægt på, om en bestemt IP-adresse har været brugt til piratkopiering.

Læs også: Tvungen wifi-kryptering af nye routere nytteløst i kampen mod netpirater

Organisationen fokuserer i modsætning til tidligere tiders 'Langt Ind i Helvede'-kampagner mere på de større fisk, hvor der er flere ressourcer til at bygge en sag, hvor man også sørger for at sikre sig beviser ved eksempelvis at beslaglægge computere i stedet for blot en logfil.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Thomas Toft

men man risikerer helt sikkert at blive banket op af politiet midt om natten, hvis nogen har begået alvorlig kriminalitet via familiens åbne internetforbindelse. Det er for mig nok til at gøre den rent principielle diskussion om juraen lidt akademisk.

Så er det godt vi ikke alle er bange for politiet, for så ville det være en trist verden. Jeg har både et åbent trådløst netværk og en Tor exit node. De banker bare på hvis de vil. Jeg giver gerne kaffe.

  • 8
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere