Advokater: Digital Tinglysning koster borgerne en halv milliard ekstra
Tålmodigheden er i den grad ved at være brugt op blandt danske boligadvokater, som er rasende over de problemer og forsinkelser, som den Digitale Tinglysning stadig er ramt af.
Fejl og underkapacitet hos Tinglysningretten vil koste danske hussælgere og -købere en halv milliard kroner ekstra i renteudgifter, lyder det fra Danske Boligadvokater, som har regnet på de forsinkelser, der har ramt hushandler hele efteråret. Det skriver dagbladet Børsen.
Når det tager for eksempel to måneder i stedet for to uger at få tinglyst en handel, skal både køber og sælger nemlig bruge langt flere penge på renter til den såkaldte mellemfinansiering. En udgift, som kun bankerne får glæde af.
»Det er intet mindre end en skandale. Det er fuldt forståeligt, at der vil være indkøringsvanskeligheder med et system som den digitale tinglysning. Men at det er i denne størrelsesorden - det er forrykt," siger advokat Henrik Høpner, der er formand for Danske Boligadvokater til Børsen.
Præsident for Tinglysningsretten, Søren Sørup Hansen, kalder stadig problemerne for børnesygdomme og mener, at det ligger inden for, hvad man må forvente, når et stort og kompliceret it-system skal sættes i værk.
Det er CSC, der har leveret det stærkt forsinkede og mangelfulde it-system til den digitale tinglysning.
Flertallet af sagerne behandles ifølge Tinglysningsretten inden for få dage, men de mere komplicerede sager eller dem, hvor en fuldmagt skal indlæses manuelt, er stadig meget forsinkede.
Samtidigt er det stadig meget svært at komme igennem til Tinglysningsretten telefon-hotline. Ventetiden er dog bragt ned fra i snit fem kvarter til nu tre kvarter, oplyser retten.
En fuld digital udgave af tinglysningen afløste den 8. september det rent papirbaserede system, som havde været brugt i flere hundrede år. Siden da har blandt andet manuel behandling af fuldmagter overmandet Tinglysningsretten, som først omkring sommeren 2010 forventer at have nået bunden af bunkerne af sager.
