Advarselslamperne blinker i 9 ud af 12 store offentlige it-projekter

13. september 2013 kl. 10:418
Ny status for statens it-projekter afslører, at 9 ud af 12 projekter er forsinkede eller forfejlede. Et register til vaccinationer er nu 17 måneder forsinket.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Seks it-projekter har fået en rød advarselslampe, og tre af dem en gul. Dermed er 9 ud af 12 statslige it-projekter fra før 2011 havnet i problemer. Det viser en ny opgørelse over alle store it-projekter i staten, som blev søsat før 2011.

I 2011 var It-projektrådet nemlig blevet skabt og begyndte at følge alle statens it-projekter til mere end 10 millioner kroner, mens Digitaliseringsstyrelsen står for at holde øje med alle større projekter, der blev sat i gang før 2011. Og nu er styrelsens status for første halvår af 2013 udkommet.

På listen over forsinkede projekter er der et par gamle kendinge. Hjemmeværnets nye hjemmeside og administrationssystem, HJV.dk version 2, står således som 12 måneder forsinket og 13,3 millioner kroner fordyret, hvilket dog kun dækker de seneste forsinkelser. I alt er løsningen nemlig blevet to år forsinket.

Det mest forsinkede projekt - ifølge listen - er Det Danske Vaccinationsregister, som hører under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. 17 måneder er det nu gået over tid, men uden at det er blevet dyrere end planlagt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skat har to it-systemer på listen med rødt lys, nemlig Én Skattekonto (EKKO) og Et fælles Inddrivelsessystem (EFI). De står som henholdsvis 6 og 13 måneder forsinkede, men det er også en meget optimistisk vurdering. Faktisk var EFI, som kom i drift for nyligt, over seks år forsinket, og kostede sandsynligvis mere end 300 millioner kroner mere end planlagt. Den endelige budgetoverskridelse er blevet mørklagt.

Fælles Medicinkort og Nyt Pensab hos Moderniseringsstyrelsen er de sidste to it-projekter med røde lamper. De er ifølge listen henholdsvis 12 og 11 måneder forsinkede.

Se hele listen her (pdf)

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
14. september 2013 kl. 12:18

Den endelige budgetoverskridelse er blevet mørklagt

Fedt, åbenhed i forvaltningen i dens fineste manifestation. Det burde være meget tydeligt, at sålænge man er interesseret i at mørklægge slige sager, har de samme personer absolut ingen interesse i en IT-haverikommission.

3
13. september 2013 kl. 17:05

Ja, nogle projekter overskrider tidsplanen temmelig meget, men jeg finder det også påfaldene, at alle forsinkede projekter har en grøn lampe på gevinster. Det er godt klaret, at ikke en eneste gevinst er røget i svinget trods måneders forsinkelse eller blot reduceret (fx udeblevet effektivisering i den forsinkede periode), men thumbs up hvis det bliver realiteten. Man kunne dog frygte, at et projekt eller flere skjuler noget under den grønne gevinstlampe, og projektet derfor ikke kan svare sig at færdiggøre - de seneste års statslige it-projekter in mente.

4
13. september 2013 kl. 17:31

Dermed er 9 ud af 12 statslige it-projekter fra før 2011 havnet i problemer..

...hvorfor skal læserne kun have en halv vind, når hele sandheden findes ?http://www.itprojektraad.dk/Radets-erfaringer/Statusrapportering/Status-1-halvaar-2013http://www.digst.dk/Styring/Statslige-it-projekter-og-programmer/Overblik-over-statens-it-projekter

Ialt 1. halvår 2012 .... Grøn 18 Gul 10 Rød 11 - ialt 39 Ialt 1. halvår 2013 .... Grøn 14 Gul 05 Rød 11 - ialt 30

2
13. september 2013 kl. 11:36

"Den endelige budgetoverskridelse er blevet mørklagt."

Vi kan vel bare spørge hos Fort Meade, de har sikkert det detaljerede regnskab.

1
13. september 2013 kl. 11:25

Vi skal have en IT-havarikommision, så vi kan lære af vores fejltagelser.

6
18. september 2013 kl. 09:15

Så gentager jeg også lige mig selv :)

Vi skal også have en IT havarikommission - men det er ikke nok. Cobbs paradoks fra 1995: "We know why projects fail, we know how to prevent their failure -- so why do they still fail?" er stadig gyldigt. Bonneruprapporten fra 2001 er et godt eksempel på havarikommissions indsigt, men anbefalingerne bliver ikke fulgt. Hvilket man kan læse ved at sammenholde med f.eks. Rigsrevisionens beretning om POLSAG.

Det er åbenbart nødvendigt at kontrollere så store projekter i samme stil, som vi kontrollerer byggeri, regnskab, og levnedsmidler. Det kan lyde som det kommunistiske motto: "Tillid er godt, kontrol er bedre." Men jeg er mere for den udgave Ronald Reagan benyttede: "Trust but verify."

7
18. september 2013 kl. 14:40

Cobbs paradoks fra 1995: "We know why projects fail, we know how to prevent their failure -- so why do they still fail?"............</p>
<p>Det er åbenbart nødvendigt at kontrollere så store projekter......

Problemet er ikke 'kontrol', da jeg er sikke på, at næsten alle projekter har styregruppe, følgegrupper, arbejds-, test- og projektgrupper i overflod, samt man har tilmed læsset Digitalstyrelsen m.fl. ovenpå - >500% overflødige kokke. Problemet er lige til.. 'a reluctance to take tough decisions'.

Når et område har præg af 'Klondike', 'Golddigger' eller 'her sner det' etc., så træder de fleste ordnede systemer i baggrunden, da "alle kan svinge en skovl og blive rige". Kompetence, solid erfaring, hel- eller halvstuderet er uden betydning.

Dengang i Klondike var orden administreret af en seksløber - snak virke ikke når folk er besatte. Der er og har faktisk aldrig været nogen Sheriff med pondus, ansvar og tidssvarende magtmidler ifm. offentlig it. En vital del af vores offentlige infrastruktur er faktisk ureguleret - tænk på om dit vandværk, vejvæsen, kloak-, varme- eller energiforsyning tilsvarende fik lov til at sejle rundt uden regulering.

I forbindelse med afregulering af finans- og bankvæsenet, så har vi jo fattet budskabet og mærket konsekvenserne på egen krop. Endnu en rum tid må samfundet desværre sejle rundt med deres it-projekter uden nødvendige søkort, kompetent rorgænger samt skipper, og borgerne må mærke konsekvenserne både på pengepungen samt egen krop + PC eller xDims.

Det her ved samtlige der deltager i projekter - kunden, leverandøren, juristen med kontrakten, udviklerne og brugerne - det er jo en offentlig hemmelighed. Så i en lokal Klondike (læs: et projekt) er det derfor totalt ansvarsfrit at brænde skatteydernes penge af for ~99% af deltagerne.

POLSAG er et sjældent eksempel på, at der endnu findes enkelte personer med hår på brystet, der helt korrekt trække stikket.

Hovedparten af offentlige kunder i situationen POLSAG vil foretrække at 'omskrive' status i mumbo jumbo sprog, og så fortsætte med at brænde endnu flere penge af "that's why they still fail".

8
18. september 2013 kl. 14:52

Problemet er at det ikke er en uvildig kontrol med de 500% overflødige kokke.

Det er blot folk, der har købt snake-oil, som - måske forblændet af de fantastiske muligheder produktet burde levere - ikke er i stand til at kritisere den retning, der er udstukket.

Det tager det uskyldige barn i Kejserens nye klæder at få folk til at indse, at kejseren ikke har noget tøj på.

Men du har ret - indtil da må vi mærke det på egen krop, IT, og pengepung. Konkurrenceevnen bliver ikke forbedret af forinkelser, overforbrug og halvfærdige løsninger.