Advarsel til VM-fans mod russisk hacking: Mobil og bærbar pc bør blive hjemme

Illustration: Garry518/Bigstock
Samtlige data - især personlige, identificerbare oplysninger - på smartphone, pc eller PDA kan tilgås af den russiske regering eller cyberkriminelle, lyder det fra amerikansk efterretningsenhed.

Den amerikansk statssikkerhedstjeneste, National Counterintelligence and Security Center (NCSC), advarer alle, der rejser til Rusland om at medbringe elektroniske enheder.

»Enhver, der rejser til VM i Rusland, skal være klar over de cyberrisici, der er forbundet med det,« udtaler William Evanina, direktør for National Counterintelligence and Security Center (NCSC), i en redegørelse ifølge nyhedsbureauet AFP, oplyser flere både danske og udenlandske medier.

»Hvis du planlægger at medbringe en mobiltelefon, en bærbar computer eller andre elektroniske enheder så tag ikke fejl. Samtlige data - især personlige, identificerbare oplysninger - kan tilgås af den russiske regering eller cyberkriminelle,« siger han videre.

Vælger man trods advarslen at tage en elektronisk enhed med på rejsen til f.eks. VM i Rusland, bør man tage batteriet ud, når man ikke bruger dem, lyder hans råd.

»Virksomhedsansatte og embedsmænd er mest udsatte, men tro ikke at du er for ubetydelig til at blive ramt,« siger efterretningschefen, der også er FBI-agent.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har britiske sikkerhedsagenturer udsendt lignende advarsler om risikoen for hacking under VM.

Andre eksperter har suppleret med forslag om at man medbringer såkaldte 'burner devices', som er billige 'engangsenheder,' som blot kan kasseres efter rejsen.

VM i fodbold går i eftermiddag klokken fem dansk tid.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Nicolai Rasmussen

Ansvaret for, at dette er muligt, er entydigt placeret hos producenterne af vores hardware og software.

Så længe de statslige aktører (i alle lande) har en interesse i at snage i alting, så er det tvivlsomt at det ændrer sig. De statslige aktører og de politiske magthavere, vil endda i nogle tilfælde selv forsøge at svække produkterne. At forestille sig at man strammer kursen overfor sikkerhedsslendrian hos producenterne er håbløst ønsketænkning.

Hvis sikkerhed var en primær og efterspurgt parameter hos staten og kunderne og producenterne havde udsigt til kæmpe bøder ved svigt, så ville denne artikel aldrig have været skrevet.

Der findes teknologi, der ikke umiddelbart kan hackes. Det er alene et spørgsmål om vilje. Så længe vi vil lave hurtige og dårlige løsninger, så bliver resultatet derefter.

Man kunne starte med at tvinge alt source code ud i det åbne. Så kunne man lettere vurdere, hvor man ville bruge sine penge.

 • 0
 • 1
#5 Michael Cederberg

Ansvaret for, at dette er muligt, er entydigt placeret hos producenterne af vores hardware og software.

Intet hardware eller software er sikkert. Når man tager det med til en "zone" hvor der kunne være interesse i at inficere devices, så løber man en risiko. Ansvaret for det ligger hos ejeren. På samme måde som ejeren også har et ansvar for at vurdere kvalitet og sikkerhed for de enheder de køber.

Hvis man som almindelig bruger ikke føler sig i stand til at varetage ovenstående ansvar så gør man bedst i at lytte til NCSC og lignende kloge hoveder.

 • 0
 • 0
#6 Hans Nielsen

Hvor mange russer forestiller du dig der tager fra Rusland til USA i forbindelse med Fodbold VM ?

Men der er vel mange Europæere der tager til USA i andet ærinde ?

Og hvis de tåbelige Russere, som er teknologisk langt bagefter USA, kan aflæse alt, så kan USA vel også :-)

Så det er helt på sin plads, også en bringe en Dansk Advarsel om Industrispionage, fra den Danske Sikkerheds Expert Hans Nielsen.

»Hvis du planlægger at medbringe en mobiltelefon, en bærbar computer eller andre elektroniske enheder så tag ikke fejl. Samtlige data - især personlige, identificerbare oplysninger - kan tilgås af den Amerikanske regering eller cyberkriminelle,«

 • 2
 • 1
#7 Deleted User

Hvorfor ikke forenkle budskabet til:

»Hvis du benytter mobiltelefon, bærbar computer eller andre elektroniske enheder kan samtlige data - især personlige, identificerbare oplysninger - tilgås af regeringer, cyberkriminelle og/eller useriøse indholdsleverandører.«

Ikke kun Facebook og Google, selvom forskellene mellem de tre hovedgrupper i praksis nok er forsvindende små.

Der findes sikkert undtagelser, men hvor?

Smil!

 • 0
 • 0
#8 Michael Cederberg

Men der er vel mange Europæere der tager til USA i andet ærinde ?

Og hvis de tåbelige Russere, som er teknologisk langt bagefter USA, kan aflæse alt, så kan USA vel også :-)

Ja, men den store forskel er at Danmark er allieret med USA og at vi i øvrigt køber centralt sikkerhedsudstyr fra amerikanske virksomheder [dermed er der ingen mulighed for at lukke for USA]. Rusland køber vi ingenting fra (bortset fra Olie og Gas) og Putin ser vores alliance NATO som den store fjende.

Der er ingen grund til at forsøge at skabe moralsk ækvivalens mellem USA og Rusland. Rusland er et kleptokrati styret af en brutal mafia-boss der invaderer og annekterer dele af nabolandene. USA er måske ved at blive det, men er det ikke endnu :-)

 • 3
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere