Advarsel: Seneste Ubuntu smadrer BIOS på Lenovo-maskiner

Download-linket til den seneste udgave af Ubuntu er blevet deaktiveret, efter brugere melder om ødelagt BIOS på en stribe Lenovo-computere.

Det direkte download-link til den seneste udgave af Ubuntu til desktop er blevet deaktiveret efter forlydender om, at den seneste udgave af styresystemet har smadret BIOS på en stribe Lenovo-computere.

den officielle download-side for Ubuntu, som Canonical står bag, er der nu en tekst i stedet for download-knappen for version 17.10 af Ubuntu:

»Download af Ubuntu 17.10 frarådes i øjeblikket på grund af et problem på visse Lenovo-laptops. Når det er løst, bliver download aktiveret igen.«

Teksten indeholder et link til en bug-rapport, der oprindeligt er indgivet 23. november. Af rapporten fremgår det, at problemet tilsyneladende stammer fra aktivering af intel-spi-* drivere i kernen, som »ikke lader til at være klar til brug i end-user maskiner«.

En løsning skulle være at deaktivere driveren. Det fikser dog ikke BIOS på de systemer, der allerede er ramt af problemet.

Konsekvenserne ved en ødelagt BIOS skulle ifølge bug-rapporten være, at det ikke længere er muligt at gemme nye indstillinger i BIOS. Så efter en genstart starter computeren med de tidligere indstillinger.

Også USB-problemer

Desuden skulle den ødelagte BIOS også bevirke, at det ikke længere er muligt at boote fra USB. Bug-rapporten indeholder et link til et work-around, hvor en bruger tilsyneladende har held med at boote fra USB alligevel.

Bug-rapporten indeholder også en liste over forskellige Lenovo-modeller, der skulle have problemer med BIOS i forbindelse med Ubuntu 17.10:

Lenovo B40-70
Lenovo B50-70
Lenovo B50-80
Lenovo Flex-10
Lenovo G40-30
Lenovo G50-70
Lenovo G50-80
Lenovo S20-30
Lenovo U31-70
Lenovo Y50-70
Lenovo Y70-70
Lenovo Yoga Thinkpad (20C0)
Lenovo Yoga 2 11" - 20332
Lenovo Z50-70
Lenovo Z51-70

Der nævnes også en enkelt Acer-model, som skulle have fået ødelagt BIOS:

Acer Aspire E5-771G.

Kigger man ned gennem tråden med bruger-indberetningerne under bug-rapporten, så lader der ikke umiddelbart til at være nogen nem løsning til at fikse en ødelagt BIOS.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Thomas Jensen

Burde artiklen ikke hedde noget i retning af.

Stor sårbarhed fundet i BIOS på en stribe Lenovo maskiner?

Ubuntubrugere har fundet stor sårbarhed i BIOS på en stribe af Lenovo maskiner, da installationen har kunnet skrive direkte til BIOS og gøre den ubrugbar.

For reelt ... hvis Linuxkernen kan ... så kan en hacker også .....

  • 11
  • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere