Advarsel: Konkurrenter hyrer stråmænd til at kapre dit domæne

9. marts 2012 kl. 08:35
Det bliver stadig mere almindeligt, at stråmænd krænker virksomheders domæner på nettet. Dermed er det sværere at gennemskue, hvem der står bag, advarer patentadvokater.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det bliver stadigt sværere at gennemskue bagmændene i de sager, hvor et domæne er blevet registreret bag om ryggen på den virksomhed, der egentlig burde sidde godt og trygt på domænet.

Sådan lyder advarslen i en pressemeddelelse fra konsulenterne i Patrade, der rådgiver i sager om patenter og varemærker.

»Aktuelt oplever vi, at mange virksomheder bliver krænket på deres domæne. Når de så undersøger hvem, der står bag, bliver nogle af ovennævnte virksomheder synlige,« udtaler afdelingsleder i Patrade, Eva Aaen Skovbo, i pressemeddelelsen.

Hun henviser til de selskaber, der står bag hjemmesider som https://domainsbyproxy.com eller https://privacypost.ca. De tilbyder at opkøbe domænenavne på vegne af andre virksomheder.

Vær opmærksom

Og det betyder, at det kan blive sværere at se, hvem der i virkeligheden står bag registreringen af domænet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I første omgang ser det ufarligt ud, fordi de jo netop ikke tilhører kredsen af konkurrenter. Men bag ved disse domæne-stråmænd kan ens største konkurrent befinde sig og have et ønske om ikke at afsløre sin identitet,« udtaler Eva Aaen Skovbo.

Hun anbefaler danske virksomheder at holde øjnene åbne, når deres domæner bliver krænket, og det ikke er til at se, hvem krænkeren er.

Det kan nemlig meget nemt vise sig at være én, der er helt tæt på ens egen virksomhed, produktområde eller kundegruppe.

»Det koster penge at sløre sin identitet. Derfor vil der ofte være et forretningsmæssigt motiv bag,« udtaler afdelingslederen.

**Domæne-stråmænd**

Domæne-krænkere bliver stadig mere avancerede. På det seneste er det blevet åbenlyst, at flere og flere krænkere af domænenavne bruger services som fx https://domainsbyproxy.com eller https://privacypost.ca. Det er selskaber, som tilbyder, at man kan købe domænenavne gennem dem.

I praksis fungerer det sådan, at domæne-krænkerne opretter en konto hos fx Domains By Proxy og derefter handler domænet i denne virksomheds navn men for egen regning. Dermed bliver det umuligt at gennemskue, hvem der egentlig står bag registreringen.

”Aktuelt oplever vi, at mange virksomheder bliver krænket på deres domæne. Når de så undersøger hvem, der står bag, bliver nogle af ovennævnte virksomheder synlige. I første omgang ser det ufarligt ud, fordi de jo netop ikke tilhører kredsen af konkurrenter. Men bag ved disse domæne-stråmænd kan ens største konkurrent befinde sig og have et ønske om ikke at afsløre sin identitet,” fastslår afdelingsleder og varemærkejurist Eva Aaen Skovbo fra Patrade.

Hun anbefaler danske virksomheder at være yderst opmærksomme på, når deres domæner bliver krænket og det ikke umiddelbart fremgår, hvem krænkeren er. Det kan nemlig meget nemt vise sig at være én, der er helt tæt på ens egen virksomhed, produktområde eller kundegruppe.

”Det koster penge at sløre sin identitet. Derfor vil der ofte være et forretningsmæssigt motiv bag. Først hvis man vælger at føre en krænkelsessag, vil man have mulighed for at finde frem til krænkerens identitet. Og det er faktisk sandsynligt, at vedkommende i den forbindelse vil opgive domænet straks for at undgå at blive afsløret,” siger Eva Aaen Skovbo.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger