Advarsel: It-kriminelle udnytter børn til at sprede malware i hjem og på arbejdsnetværk

Illustration: leowolfert/Bigstock
Der er ikke tilstrækkeligt opsyn med børns download af apps og brug af smartphones og tablets, hvilket gør børn til et svagt led i it-sikkerhedskæden, advarer Kaspersky.

It-kriminelle har luret, at børns onlineaktivitet er en nem vej til at bryde ind i netværket og placere malware.

Ifølge de seneste tal er antallet af malware fundet i apps og spil, der henvender sig til børn, næsten fordoblet siden 2014, skriver Kaspersky i en pressemeddelelse.

Trods det stigende antal angreb, som er målrettet børn, viser Kaspersky Labs undersøgelse samtidig, at hver tredje forælder lader sit barn downloade apps uden at tjekke appen først, og at 7 ud af 10 lader deres børn surfe online uden opsyn.

Problemet er, at manglende overvågning af børnenes leg dels øger risikoen for at lukke hackere ind på netværket, og dels at børnene tror på en fupmail fra it-svindlere, skriver it-sikkerhedsfirmaet.

Men der er ifølge Kaspersky også eksempler på, at forældre selv har klikket på link i en fupmail, som tilsyneladende kommer fra f.eks. Apple, og hvor svindlere dermed narrer folk til at tro, at de kan annullere et fejlkøb af en app i iTunes.

Forældrekontrol bliver kun sjældent anvendt

Mange forældre kender ikke til de hjælpemidler, som kan øge it-sikkerheden på computeren, tabletten eller smartphonen. For eksempel har kun 29 procent slået forældrekontrol til på YouTube, selvom 80 procent af de danske børn mellem 2 og 10 år bruger internettet til at surfe på Youtube. Faktisk ved 32 procent af de danske forældre ikke engang, at funktionen eksisterer.

Kasperskys undersøgelse viser også, at mere end 50 procent af de danske forældre lader børnene bruge deres tablet, og at en tredjedel af forældrene lader børnene bruge deres smartphone.

Når forældre giver deres arbejdstelefoner til små børn og lader dem downloade, hvad de vil, og surfe uden opsyn, så risikerer man, at børnene lukker it-kriminelle ind og giver dem adgang til arbejdsgiverens netværk med en effektiv vej ind bag virksomhedens firewall, mener Kaspersky.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kjeld Flarup Christensen

Hvor mange enheder behøver egentligt adgang til andet på lokalnettet. Lige ud over netværksspil som f.eks. minecraft.

Min router har mulighed for at lukke for kommunikation mellem wifi enheder, men det hjælper jo ikke så meget når NAS og IP telefoni oftest er sat på med ethernet, og lokalprinteren skulle jo også helst kunne når.

Måske jeg skal til at se på en anden feature i min router, den kan nemlig håndtere to lokalnetværk.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere