Advarsel: Høje gebyrer på transaktioner kan få Bitcoin-boblen til at briste

Bitcoin-prisernes udvikling hidtil viser, at et priskollaps kan være på vej, hvis transaktionsgebyrerne fortsætter med at stige. Det advarer børsen CME Group, der introducerer handel med Bitcoin-futures i denne måned.

Inden længe bliver det muligt at handle futures-kontrakter for Bitcoin på verdens største futures-børs CME Group. Da de annoncerede det i efteråret, blev det opfattet som endnu et led i den stigende interesse for kryptovalutaen, der har været på himmelflugt over længere tid.

Men eventyret kan snart være forbi, hvis transaktionsgebyrerne bliver ved med at stige.

Det advarer administrerende direktør for CME Group, Eric Norland, i et notat til kunder.

Læs også: Børser åbner for bitcoin-spekulation: »Det er temmelig skræmmende«

Mediet Business Insider skriver, at Eric Norland i notatet advarer om hidtidige korrelation mellem gebyrer og priskorrektioner.

»Gebyrerne steg fra 2 dollars til 30 dollars per transaktion i slutningen af 2010, lige før Bitcoin-priserne faldt med 93 procent. Da gebyrerne igen faldt fik investorene endnu engang tillid til valutaen. De steg så til over 80 dollars i starten af 2013, hvorefter priserne igen faldt sammen. Da gebyrerne var nede på omkring 8 dollars per transaktion i 2015, begyndte Bitcoin-markedet igen at vokse,« står der i notatet.

Læs også: Bitcoin-kurs eksploderer - Den Europæiske Centralbank advarer imod boble

De såkaldte 'miners' tager gebyrer for at verificere de blocks, hvori transaktionerne laves, og efterspørgslen samt de store omkostninger til 'mining' har ifølge Business Insider været med til at forårsage de stigende gebyrer.

De ligger på nuværende tidspunkt på op til 60 til 70 dollars per transaktion, og Eric Norland er usikker på, hvorvidt markedet kan klare højere priser.

»Med de nuværende Bitcoin-priser, er spørgsmålet, om markedet kan bære transaktionsomkostninger på 80 dollars, 100 dollars eller mere, uden at efterspørgslen og priserne kollapser. Svaret kender vi ikke på nuværende tidspunkt, men vi vil formentlig finde ud af det i 2018 eller 2019,« siger Eric Norland.

Læs også: En bitcoin-handel bruger nu samme mængde strøm som en husstand gør på en uge

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Christiansen

Hvis man ser bitcoin som en investerings mulighed lidt ala guld, betyder gebyret ikke så meget, men hvis man benytter bitcoin i forbindelse med handel på nettet vil det aldrig kunne betale sig.

Dels er der problemet med det tårnhøje gebyr og dels er bitcoin ikke gearet til nogen særlig volumen, da det bliver sværere og sværere at løse de kryptografiske opgaver der ligger til grund for verficering af transaktioner.

Der er flere online butikker og services, der er stoppet med at modtage bitcoin pga. gebyret alene.

 • 1
 • 0
#2 Jens Jönsson

Dels er der problemet med det tårnhøje gebyr og dels er bitcoin ikke gearet til nogen særlig volumen, da det bliver sværere og sværere at løse de kryptografiske opgaver der ligger til grund for verficering af transaktioner.

Der er flere online butikker og services, der er stoppet med at modtage bitcoin pga. gebyret alene.

Det er rigtigt ærgerligt at det er sådan. Bitcoin skulle netop kunne bruges som alternativt betalingsmiddel udenom bankernes høje transaktionsgebyrer.... Eneste positive er at gebyrerne ikke tilfalder banker, men minerne i stedet, selvom nogen af dem efterhånden er store firmaer (fabrikker)....

 • 0
 • 0
#3 Peter Christiansen

Ja det er lidt af et letdown efter vi har fået tudet ørerne fulde af at vi slipper for gebyr og bankernes besværligheder. Bitcoin har alt det vi hader ved bankerne, langsomme overførsler, gebyrer.

Bitcoin har det dog værre, med TÅRNHØJE gebyr OG meget langsomme transaktions verificering. OG hvis man ikke sætter nok af i gebyr kan man risikere at eens overførsel aldrig bliver godkendt.

 • 3
 • 0
#4 Casper Niebe

Meget tyder på, at der er fundet en løsning på både størrelsen på gebyrer og transaktionstiden i form af Lightning Network, som det denne måned lykkedes at gennemføre en reel transaktion på som efterfølgende blev "stemplet" ned på blokchainen og godkendt. Det vil reducere mængden af transaktioner på selve blockchain'en markant. Det vil muligvis også få den konsekvens, at det fremover bliver knapt så lukrativt at mine'e nye blocks, hvilket får antallet/størrelsen af noder til at falde, hvorved det miljømæssige fodaftryk fra Bitcoin også bliver knapt så belastet, som det i øjeblikket er. Mindre regnekraft medfører reduceret kompleksitet i blockchain-algoritmen (der genforhandles for hver 4096 block) så frekvensen stadig forbliver den samme - omkring de 10 minutter pr. block.

Det bliver interessant at følge udviklingen og se, hvor stor udbredelsen af lightning network'et bliver. I princippet muliggør det stort set uendeligt antal gebyrfri handler, hvorved micropayments igen bliver muligt.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at den nuværende udvikling bestemt ikke er holdbar. Energiforbruget og gebyrerne forhindrer effektivt Bitcoins i at blive brugt til det, de oprindeligt var tænkt til. Men det er jo et eller andet sted også lidt fascinerende at se, hvordan en teknologi udvikler sig fra ét til noget andet gennem tiden, og imponerende er det også at følge med i, hvordan løsninger bliver udtænkt i næsten ligeså højt tempo som problemer opstår.

 • 2
 • 0
#5 Artur Meinild

Hej. Jeg synes godt I kunne perspektivere artiklen lidt mere med nogle af de løsninger der er undervejs for at reducere transaktionstider og -gebyrer. Fx SegWit protokollen til Bitcoin samt "hard-forken" Bitcoin Cash, som nu er den tredjestørste kryptovaluta (fx er der en artikel på bitcoin.com hvor det lægger meget op til at Bitcoin Cash kan overtage den rolle som Bitcoin oprindelig var tiltænkt). https://www.bitcoin.com/info/bitcoin-cash-is-bitcoin

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere