Adobe: Vil du have Flash på Linux, skal du bruge Chrome

Der kommer ikke længere en Flash-afspiller til Linux. Fremover må Linux-brugerne klare sig med et Flash-plugin til Googles browser Chrome.

Bruger du styresystemet Linux, og vil besøge en hjemmeside med Flash-indhold, kommer du fremover til at bruge Googles browser Chrome. Der vil nemlig ikke længere komme Flash-plugins til andre browsere for Linux.

Det skriver Adobe, som står bag Flash, i et blogindlæg.

Forklaringen på, at det blev Chrome og ikke for eksempel Firefox, ligger i Googles Pepper-API, som skaber samme miljø for plugins til Chrome, uanset om browseren kører på Linux eller på andre styresystemer.

Dermed skal Adobe bare lave én udgave af Flash til Chrome og får altså ikke ekstra besvær ved at understøtte Linux-brugere på denne måde.

Alle andre Flash-udgaver til Linux vil blive fastfrosset i version 11.2, men der vil fortsat komme sikkerhedsopdateringer til dem i de næste fem år, lover Adobe.

Flash har været under beskydning siden Steve Jobs i 2007 lancerede iPhone uden Flash-understøttelse og siden hen højlydt kritiserede det på daværendetidspunkt ganske udbredte plugin.

Det blev heller aldrig nogen succes på Android, selvom Flash blev markedsført som en fordel ved Android i forhold til iPhone, og i efteråret 2011 meldte Adobe ud, at man stoppede arbejdet med at få Flash på mobile enheder.

Læs også: Adobe: Vi laver ikke Flash til Android-udgaven af Chrome

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Netop som verden er ved at kravle ud af digerne efter Apples oversvømmelse med Flash-had, og har fundet et nogenlunde stabilt leje hvor Flash stadig har en plads sammen med HTML5, hvad gør Adobe så? Smider Flash ud.

Ingen Flash på Android, som ellers var Adobes primære argument for, at Flash stadig var tidssvarende modsat Apples beskydninger om at være gammeldags. Og nu ingen Flash på Linux generelt udover denne afviklingsløsning.

Hvorfor afliver Adobe sig selv netop som publikum i Colosseum var holdt op med at pege deres tommelfingre ned, og istedet holdt dem vandret i luften fordi de ikke længere var sikre på, at de helt kunne undvære det?

 • 10
 • 3
#2 Johnnie Hougaard Nielsen

Adobe har efterhånden indset at HTML5 er fremtiden - og kaster penge efter at lave udviklingsværktøjer dertil. Deres indtjening er jo mere på disse værktøjer, og ikke på at have en player som er på vej ud af sit rustne sidespor.

Forresten er Linux-brugere vel ofte nogen som alligevel er tilhænger af flash-blockere, for at slippe for det skidt. Video var drivende for kravet om Flash, men sådan er det jo ikke længere.

Mon ikke denne melding reelt er udtryk for rettidig omhu :-)

 • 5
 • 2
#3 Mark S. Rasmussen

Hvorfor afliver Adobe sig selv netop som publikum i Colosseum var holdt op med at pege deres tommelfingre ned, og istedet holdt dem vandret i luften fordi de ikke længere var sikre på, at de helt kunne undvære det?

Fordi verden ikke står stille og Adobe ej heller er interesseret i blot at bibeholde deres nuværende position.

Adobe ved godt at fremtiden ikke er Flash. Flash har stadig en vigtig plads, men det er ikke fremtiden på længere sigt. Adobe har af samme årsag en masse udvikling i gang på flere fronter indenfor HTML5: http://www.adobe.com/solutions/html5.html

Efterhånden som HTML baserede løsninger langsomt overtager flere og flere Flash løsninger, så er det kun naturligt at Adobe vil bruge mindre og mindre tid på videreudviklingen af Flash, andet end til de niche områder hvor det, på lang sigt, stadig vil være dominerende.

 • 3
 • 2
#4 Martin Andersen

Adobe siger blot at de nu kun understøtter Pepper API'et, så implementere andre browsere dette, så vil de også kunne køre Flash pluginet. Det er på sin vis fair nok, det må jo også være omkostningsfuldt at implementere Flash på flere forskellige platforme og API'er. Flash vil dog forsat leve videre med fokus på "Console quality" gaming og premium video.

 • 5
 • 1
#6 Nicolas Jørgensen

Well, nu har Apple-brugere så måtte leve uden flash i 5-6 år på deres mobile devices, dvs. en forholdsvis stor procentdel af internettet har ikke været muligt at opleve. Det kan godt være at teknologien hele tiden har bevæget sig mod HTML5, men understøt da den gamle teknologi indtil den nye er moden nok, og helt naturligt rykker ind på førerpositionen.

 • 2
 • 0
#8 Per Thykjær Jensen

Flash var sjovt og et herligt kreativt udviklingsmiljø. Vi kunne animere uden kode og lave helt fantastiske websider. ActionScript udviklede sig til et festfyrværkeri af muligheder. Hvorfor stopper festen så nu? Flash droppes eller dropper ud på flere og flere platforme. Dette er begyndelsen til enden. Farvel Flash, og tak for en herlig rejse.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere