Politikere: Hvorfor er Photoshop 41 pct. dyrere uden for USA?

Prisen på en softwarepakke fra Adobe er 41 procent højere i Australien end i USA, selvom indholdet er det samme. Adobe anbefaler at købe software i USA eller gennem skyen.

Prisen på Adobes Photoshop er ikke den samme, uanset hvilket land man køber softwarepakken. Forskellen mellem den samme æske købt i Australien og USA er således 41 procent, selvom indholdet er det samme.

Det har Adobe måttet stå skoleret for ved en høring i det australske parlament, skriver australske Computerworld.

»Kunderne kan vælge at tage til USA og købe det i en butik, eller de kan vælge at importere det fra en amerikansk forhandler,« lød svaret fra landechef Paul Robson fra Adobe ved høringen.

Den store forskel på priserne for den samme software på det australske marked undrer medlemmer af parlamentet. Adobes argument om, at prisforskellen skyldes højere distributionsomkostninger, blev mødt med et spørgsmål om, hvordan det i så fald kan være, at studerende kan købe softwaren billigere i Australien end i USA.

»Jeg er forvirret over, at Adobe kan opkræve så meget for ét produkt og så lidt for et andet, hvis argumentet er, at omkostningerne til fragt og til at operere på det australske marked er så meget anderledes end på andre markeder,« sagde parlamentsmedlem Paul Neville ifølge australske Computerworld.

Ifølge Adobe kan kunder med fordel vælge at købe softwaren via Adobes skytjeneste Creative Cloud i stedet for en fysisk æske for at opnå samme pris, som de ville få ved at købe softwaren i USA.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Mikkel Krøigård

Det er mig bekendt ret normalt for spil, at de koster mere i Europa end USA og endnu mere i Australien, og at det er ikke bare et spørgsmål om moms. Det undrer mig ikke det mindste, at det også gør sig gældende for andet software.

Det er nok ikke bare transportomkostninger det hele, når man ofte slet ikke får en fysisk kopi længere. Men det skal da ikke afholde nogen fra at bruge det som argument!

 • 2
 • 0
#7 Per Bækgaard

"»Kunderne kan vælge at tage til USA og købe det i en butik, eller de kan vælge at importere det fra en amerikansk forhandler,« lød svaret fra landechef Paul Robson fra Adobe ved høringen."

Tja... han har vist ikke snakket med sin egen organisation!

Jeg har tidligere købt opgraderinger fra én Photoshop til en anden ved at købe en fysisk pakke i en butik i USA og (lovligt) tage den med hjem.

Det kan man ikke længere; CS6 opgraderingen kan kun købes online direkte hos Adobe.

Naturligvis kan man ikke købe den fra Danmark til den lave pris USA pris, men jeg tænkte at man måske burde kunne købe den mens man opholder sig fysisk i USA (som Paul Robson også foreslår).

Det går bare heller ikke. Når Adobe, efter købet er indgået, næste dag opdager at man har et Dansk kreditkort, så afvises ordren, og man henvises til deres online support. Dem kan man så snakke eller chat'e med, men de siger blot at det er deres policy at man skal købe i sit hjemland og nægter at gennemføre bestillingen, og holder fast i deres ret til at annulere ordren.

Man kan tvivle på at det er en lovlig praksis at afvise en kunde i en butik fordi han er borger i et andet land... det var nok ikke gået hvis det var en fysisk butik :-)

 • 6
 • 0
#9 Michael Peters

Jeg har for nogle uger siden gennemgået markedet, da jeg skal opgraderer til CS6 Mastercollection. Der er store prisforskelle og der er kommet en masse nye og underlige regler der udelukkende skal generer penge til Adobe. F.eks. kan man fra 2014 ikke eje produkterne fra Adobe, men udelukkende bruge deres Sky version.

Jeg fandt mange forskellige priser og også muligheder. Den fremtidige "leje" pris vil også blive temmelig kostbar - men Adobe ved at mange virksomheder ikke kan undvære flere af deres produkter.

 • 1
 • 0
#10 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Når artiklen slutter med "Ifølge Adobe kan kunder med fordel vælge at købe softwaren via Adobes skytjeneste Creative Cloud i stedet for en fysisk æske for at opnå samme pris, som de ville få ved at købe softwaren i USA" må man vel antage, at det er en bevidst strategi for at slippe for at distribuere papæsker med mere eller mindre opdaterede versioner af den software rundt omkring i verden og hellere vil have den lidt mere kontrollerede og strømlinede digitale distribution?

 • 0
 • 0
#11 Michael Peters

Mig bekendt drejer det sig mere om ejerskab.

I creative cloud ejer man ikke software. Man kan altså ikke bare stoppe og så være opgraderet, idet man efter at have stoppet abonnement på CC ikke har noget af softwaren mere.

Eksempel: Jeg har CS5 Master collection. Hvis jeg ikke køber en opgradering men går i skyen, vil jeg om 3 år stadig kun have CS5 og ikke opdateringerne.

 • 1
 • 0
#12 Niels Müller Larsen

Adobe har ved flere lejligheder på fx "Flash on the Beach" erkendt at de tager de priser, de kan komme afsted med. Vi, kunderne er suckers, hvis vi finder os i det. Der er heldigvis gode gratis alternativer til AL Adobes software, så brug den dog. (In casu GIMP)

 • 7
 • 0
#13 John Vedsegaard

Man kan også spørge sig selv, hvorfor er MAC versionen billigere end PC versionen.

Jeg har selv cs6 versionen, naturligvis uden den latterligt værdiløse sky, skulle der være en "sky" burde det medfølge som en helt gratis service i hele programmets levetid.

Man kan mere undre sig over manglen på alternativer, godt nok findes der Gimp som ikke er meget værd, da det er verdens dårligste layout og det er væsentligt langsommere når vi taler om helt ens effekter, men ellers er der ikke ret meget tilgængeligt.

"I creative cloud ejer man ikke software". Jo det gør man og man skal også betale fuld pris for programmerne, men nogle af funktionerne skal man bare betale ekstra for hver eneste måned. Ser vi på hvad det koster at drive en server (enkelte funktioner er lagt herud) med en nogenlunde stor harddisk, er det ekstremt dyrt. Hvilket vil sige mange tusinde kroner hver måned, for noget som burde koste højest 300 kroner årligt.

 • 1
 • 0
#14 John Vedsegaard

I øvrigt har nogle webhoteller imagemagic/graphicsmagic installeret som standard, det kan stort set det samme i effekter som photoshop og den fulde source er til rådighed gratis, der mangler kun et interface så er den hjemme. Hvis nogle skulle have mod på lidt c++ programmering, er der et godt emne her.

 • 0
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere