Administrative robotter kan udføre idiot-opgaverne i håbløse legacy-systemer

13. februar 2017 kl. 05:1111
Administrative robotter kan udføre idiot-opgaverne i håbløse legacy-systemer
Illustration: Bas Nastassia/Shutterstock.
Administrative robotter er ofte et plaster af automatisering på systemer, der ikke virker. Men der er gevinster at hente, mener konsulenthus.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Robotic Process Automation, eller RPA, er den formelle titel for software, der kan bringe et meget simpelt - og på nogle måder skrabet - lag af automatisering til din virksomhed.

Der er ikke tale om scripts. Eller om noget så avanceret som machine learning, chatbots og natural language processing. RPA er kode-robotter, der kan emulere et menneske og betjene en computer gennem det samme interface, et menneske bruger.

»Det kan erstatte et stykke menneskeligt arbejde, som ikke kræver menneskelig intelligens,« forklarede Katriina Valli, der tidligere har arbejdet for Nokia og Gartner, og nu er RPA-evangelist for konsulenthuset KnowIt.

For mange større organisationer, er automatisering et fjernt pejlemærke, fordi it-landskabet består af en række legacy-systemer, som hver for sig er robuste, men dybest set ikke taler sammen. Og mens det er attraktivt at starte på en frisk med en mere moderne arkitektur, er det ikke altid realistisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»RPA arbejder mellem siloer ikke kun inden for et system. Og den kræver ikke, at du bryder din it-system ned. For den interagerer med systemerne, som et menneske gør,« siger Katriina Valli, der i sidste uge gæstede Industriens Hus for at tale om RPA.

RPA-evangelist ved KnowIt Katriina Valli har tidligere arbejdet ved Nokia og Gartner.

RPA

Robotic Process Automation (RPA) dækker over software-robotter, Robotterne er software, der kan udføre de samme handlinger på en desktop som et menneske. De kan navigere på en skærm, åbne og lukke programmer, lave copy/paste, sende emails, søge på nettet mv.

Fordi RPA kan efterligne medarbejderens handlinger og orkestrere alle applikationer på skrivebordet, kan de implementeres som erstatning for alle computeropgaver, der ikke kræver menneskelig intelligens eller skøn.

Formålet er som med meget automatisering er frigøre ressourcer og sikre lav fejlmargin på repetitive opgaver.

Især manuelle og arbejdskraftintensive aktiviteter i HR, finans, regnskab, service, offentlig administration, kundecenter og supply chain kan omlægges.

Kilde: KnowIt

Robotten Oliver

I alle situationer, hvor der ikke er brug for skøn, men udelukkende manuelle kliks og tjek af logiske kriterier, kan softwarerobotten tage over. Det starter typisk i finans og HR, hvor medarbejdere i større organisationer udfører den samme opgave igen og igen - som fx at copy-paste data fra ét system til et andet.

»Problemet er aldrig, at man har svært ved at finde usecases til RPA,« siger Katriina Valli.

»Problemet er oftere, at der er mange, og du er nødt til at prioritere. Selv opgaver, der virker meget små og fjollede at automatisere, kan give kæmpe fordele for virksomheden,« fortsætter hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KnowIt har selv implementeret RPA i form af robotten Oliver - opkaldt efter personen, der kodede den. Oliver har overtaget den simple men lidet værdsatte tjans om at minde konsulenter om at indberette deres arbejdstimer, hvis de endnu ikke har gjort det.

»Det er langt nemmere at acceptere mailen fra robotten end fra vores boss. Så det handler ikke kun om effektivisere,« bemærker Katriina Valli.

Et andet eksempel fra evangelisten kommer fra en kunde, der havde oprettet et system til indberetning af udgifter gennem en Excell-formular. Hvis medarbejderen holdt sig inden for formularens felter, kunne robotten løse opgaven på minutter. Hvis ikke, ville det tage tre dage. På den måde kan robotten samtidig skabe incitament til at følge formkravet, forklarer Katriina Valli.

Byggesten til mere intelligente robotter

I organisationer med isolerede legacy-systemer kan det være en udfordring at tage mere avancerede værktøjer i brug - som fx predictive analytics.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan RPA bruges som bindeled mellem en moderne analyseplatform og legacy-systemerne, siger Katriina Valli.

»Mange high end analytic værktøjer, virker kun når de fodres data. Og det er mennesker der skal gøre de og det har de ikke tid til. Det er et perfekt område til RPA,« understreger hun.

Selvom RPA kan løse opgaven, er det dog ikke nødvendigvis kønt, bemærkede flere tilhørende under Katriina Vallis præsentation. RPA kan risikere at skabe afhængighed mellem legacy-systemerne og hæmme incitamentet til udvikle systemsiden.

Ofte bliver RPA brugt til at fikse noget, der grundlæggende ikke virker, erkender Katriina Valli.

»Det bliver brugt til at købe tid, hvor du har spaghetti-legacy, du ikke kan genopbygge fra bunden,« siger hun.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
19. februar 2017 kl. 19:08

Tak Frithiof - Sikuli er så en mere organiseret fremgangsmåde end mit amatørarbejde med OpenCV og et par andre libraries.

Thanks Katriina - I wasn't bad-mouthing RPAs or what you guys do at all. I was genuinely curious as to what the difference was between an RPA and the scripts I might make at home. I often come across a bit rude and I can only imagine that it would be worse if one's Danish was a bit wobbly. I really don't mean to be rude - I just forget to check myself when I get interested in and excited by a subject.

10
13. februar 2017 kl. 20:36

Måske det blot er programmører som er bange for robotter? ... ;-)

Vidste I at danskerne generelt ikke er bekymrede for robotter? Blot 1 ud af 100 er bange for, at deres arbejdsplads vil blive nedlagt som følge af digitaliseringen og øget brug af robotter. Det viser en Epinion undersøgelse foretaget for Dansk Industri blandt 3.200 danskere i august 2016. Her svarer 9 ud 10, at de enten ”slet ikke” eller ”i ringe grad” er bange for, at deres arbejdsplads bliver nedlagt, som følge af den teknologiske udvikling. Mens det blot er 1 ud af 100, der ”i høj grad” er bange for, at deres arbejdsplads forsvinder.

PS: Synes RPA er så meget mere end værktøjs-snak.

9
13. februar 2017 kl. 20:21

It is not the prime argument at all and I apologize if my lacking language and/or comprehension skills made it seem that way.

As with any technology adoption, we are not talking about anything completely new and ground-breaking. The thing with RPA and why it appears to be the right solutions for many, many organizations is that as an offering it has matured and organizations are looking for non - invasive means to make data flow more fluently across siloed information systems and organizational entities.

RPA robots are, if you like, "dumb but efficient". They are not capable of wreaking the havoc your made-me-giggle Simpson clip indicated :-)

8
13. februar 2017 kl. 20:10

I find this generalisation of programmers not documenting their code being the prime argument for using robots both offensive and strange. If time-to- market and ROI is not the most compelling arguments, then why opt for robots at all?

7
13. februar 2017 kl. 20:06

Jeg har selv været fanget i HLLAPI fælden og set, hvad afkoblingen mellem dem der er ansvarlig for GUI og dem der er ansvarlig for screen-scrapingen kan medføre af "udfordringer". Den udbredte misforståelse er, at det kan være en billig genvej til integration, hvilket det kan være, hvis ingen ændrer noget som helst på de apps der scrapes fra.

Det største problem er, at dem der slipper en robot løs oftest ikke er i kontant med dem, der er ansvarlige for det system robotten arbejder med. Derfor er ændringer ikke koordinerede, hvilket igen kan sparke benene væk under robotten. Hvem har så ansvaret?

Det bedste der kan ske er at alt knækker så fejlen findes hurtigt. Et eksempel fra mit bagland er at man udskiftede logon og sikkerhedssystemet på Mainframen, så alle scrapede apps gik i dørken. Det tog 14 dage at få rettet op på.

Det værste der kan ske er at ændringen er så lille, at robotten arbejder videre som om intet er hændt. Her er eksemplet, at alle beløb på et skærmbillede blev flyttet en gang til højre, med det resultat, at alle beregninger på afkast på livsforsikringer, i en periode på 3 måneder, blev 10 gange for små.

Dette her klip fra The Simpsons er meget sigende her:https://youtu.be/R_rF4kcqLkI

6
13. februar 2017 kl. 19:41

Hello all,

interviewee here. Sorry I'm not able to respond in Danish - I can understand Danish somewhat in written form but am not able to produce it myself.

From what I interpret from the comments above there are questions as to why not just use good old scripting to automate. And comments as to how you can do this with Python and Selenium extensions. Funnily enough one of the tools we use is an Open Source Test automation tool called Robot Framework. Runs on Python, uses Selenium, has several libraries for function expansion. The thing about "just creating a script to do it" - well, I've been lucky enough to manage teams of really skilled coders on several occasions and sure they can script up anything. Do they like to document what they code? No. So when a new coder needs to be brought in what do they do? Do it all over again the way they like it :-) Having a framework, commercial or Open Source brings some discipline on how the "glue" is created and maintained. And script-based automation works well within one information system, but not necessarily across various information sources/systems which tend to change. Sure, an RPA solution also needs to be maintained but the changes are easier and quicker to implement.

5
13. februar 2017 kl. 13:27

Når det gælder den slags applikationer, skal man virkelig holde sig til det simple. Et script, EN opgave.

Har selv lavet den slags gorilla løsninger i en virksomhed med 400+ systemer. Ingen af legacy-systemerne var robuste, og en stor del af de nyindkøbte var uden API. Det valgte man åbenbart ikke at prioritere hos ledelsen. Ydermere var de nye systemer under konstant udvikling, så en post-reguest der virkede i går, virkede ikke dagen efter. Holder man det ikke simpelt, dør man i vedligeholdelsesprocessen.

En bedre løsning, tror jeg dog vil være, at sende medarbejdere på Python/PowerShell/vba kurser.

4
13. februar 2017 kl. 12:03

Hvis noget er enkelt så er der ingen penge i vedligeholdelse og opdateringer - når det så er sagt, så er scripts ofte ikke helt så enkle på windows ;)

Hvis nogen har lyste til at eksperimentere lidt, så er "Sikuli" ganske nyttigt og nemt at gå til. Man kan programmere i Python, med image search til at drive sit script. Det er lidt cool.

http://www.sikuli.org

Til web-sider, mere industrielt og med höjere "learning curve" har man "Selenium Webdriver", man kan "hooke" sin browsers API så flash, AJAX og alt muligt andet crap kan omgås. Browsereren gör alting så man kan scrape og automatisere uden at serveren rigtigt kan se det.

http://www.seleniumhq.org

3
13. februar 2017 kl. 11:13

der kan få mine tidsregistreringer til at forsvinde ud i den blå luft. Det er smart.

2
13. februar 2017 kl. 11:04

Det lyder præcis som de Python scripts jeg lavede til at spille et fjollet Flash-spil på Facebook for mig (find+klik på den knap, find+klik på den knap, vent 20 minutter plus ½-2 minutter så det ikke ser ud som om jeg snyder, gør det igen).

Men som sagt: Hvorfor er det her ikke scripts?

1
13. februar 2017 kl. 06:36

Man mindes med vemod de gode gamle dage hos IBM, da et HLLAPI program hjalp med hjernedød indtastning på 3270 skærme af samme data i tre forskellige systemer. Et program kunne skrives på 30 minutter og sparede en hel del timer hver måned.