ACTA er død – liberale blokerer i EU
Den liberale gruppe i EU har valgt at stemme mod antipiratkopieringsaftalen ACTA. Det skriver Venstre i en pressemeddelelse. Begrundelsen er, at ACTA-aftalen rejser for mange ubesvarede spørgsmål, og man frygter i den liberale gruppe, at aftalen strider mod frihedsrettigheder.
»Jeg har i weekenden meddelt den danske regering ved handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr og i aftes EU-Kommissionen, at den liberale gruppe stemmer imod ACTA, når vi i juni skal til afstemning i Strasbourg. Det betyder, at EU ikke kan tilslutte sig ACTA i sin nuværende form. Vi opfordrer derfor EU-Kommissionen til at indkalde til nye forhandlinger og alle lande til at standse ratificeringsprocessen,« udtaler den liberale gruppes koordinator og næstformanden i Europa-Parlamentets industriudvalg, Jens Rohde.
Han forklarer yderligere, at de liberale i EU har forsøgt at få gennemtrumfet en fortolkningsprotokol til ACTA, som garanterer, at aftalen ikke krænker national lovgivning, frihed på nettet og sikrer et minimum af retssikkerhed for internetudbyderne. Det har der ikke været muligt at få garanti for, og derfor vil de liberale ikke stemme for aftalen i juni.
I stedet for ACTA opfordrer Jens Rohde til, at man laver sektoropdelte aftaler. ACTA-aftalen dækker også en række industrier og områder.
V: Den liberale gruppe i EU-parlamentet blokerer for ACTA – vil have nye forhandlinger
For Venstre og den liberale gruppe i EU-Parlamentet er den private ejendomsret, patent- og ophavsret ukrænkelig. Derfor arbejder Venstre og ALDE for internationale aftaler, som gør det muligt at holde fast i disse rettigheder. Men de internationale aftaler må ikke kompromittere andre rettigheder såsom frihedsrettighederne. Den internationale aftale om beskyttelse af den intellektuelle ejendomsret, ACTA, rejser i sin nuværende form for mange ubesvarede spørgsmål. Derfor har den liberale gruppe valgt at blokere for ACTA-aftalen.
Jeg har i weekenden meddelt den danske regering ved handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr og i aftes EU-kommissionen, at den liberale gruppe stemmer imod ACTA, når vi i juni skal til afstemning i Strasbourg. Det betyder, at EU ikke kan tilslutte sig ACTA i sin nuværende form. Vi opfordrer derfor EU-Kommissionen til at indkalde til nye forhandlinger og alle lande til at standse ratificeringsprocessen, siger den liberale gruppes koordinator og næstformand i Europaparlamentets industriudvalg Jens Rohde.
- Vi har forsøgt at få en fortolkningsprotokol til aftalen, som giver garantier for aftalens rækkevidde. Vi har også forsøgt at få en række garantier for, at aftalen ikke krænker national lovgivning, ikke krænker friheden på nettet og sikrer et minimum af retssikkerhed for internetudbyderne. Det har vi ikke kunnet få. EU-Kommissionen har i stedet som følge af sin egen usikkerhed sendt aftalen til vurdering hos EU-domstolen. Den vurdering kan tage årevis, og det hjælper ikke EU-parlamentet, som skal stemme om aftalen i juni. Når selv Kommissionen er usikker på aftalens rækkevidde, kan vi ikke tage ansvar for at give den grønt lys, siger Jens Rohde.
Han opfordrer til, at man laver en række sektoropdelte aftaler frem for at presse en fast skabelon ned over alle brancher.
- Vi skal sikre, at der er en sammenhæng mellem mål og midler. En sektoropdelt aftale, hvor man målrettet går efter at løse sektorernes specifikke problemstillinger, kunne være en måde at sikre balancen på. Samtidig vil en ordentlig offentlig debat i de nationale parlamenter og i Europaparlamentet forud for forhandlingerne medvirke til, at vi forhåbentlig kan undgå mytedannelser og fejlinformationer, som debatten om ACTA også har båret præg af. Vi må alle tage ved lære af forløbet om ACTA-aftalen, for vi har brug for internationale aftaler, som kan fremme vores innovation og beskytte såvel producenter som kunstnere i en globaliseret verden, hvor kopivarer og ulovlig kopiering er en del af den hverdag, som truer vores indtjening, virksomheder og arbejdspladser, siger Jens Rohde.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.