En timer-funktion og en systemopdatering spiller hovedrollerne i Rigspolitiets årelange fejlkonvertering af teledata. De to elementer har betydet, at efterforskere og advokater har siddet med et mangelfuldt og hullet datamateriale mellem hænderne i forbindelse med efterforskning og retssager.
Det fremgår af en næsten 100 sider lang redegørelse, som Rigspolitiet og Rigsadvokaten har lavet til Justitsministeriet i kølvandet på teledatasagen.
Redegørelsen er en direkte konsekvens af afsløringer tilbage i juni, hvor det kom frem, at Rigspolitiet i årevis har lavet fejl, når politimyndigheden har skulle konvertere teleselskabernes rådata til et mere læsbart format, så det kan bruges som efterforsknings- eller bevismateriale.
Politiet kan bruge teledata som efterforskningsredskab og det kan også spille en afgørende rolle som bevis i straffesager. Det er teleselskaberne, som leverer teleoplysningerne til dette formål, men oplysningerne er formateret og struktureret forskelligt fra teleselskab til teleselskab. Rigspolitiets telecenter har derfor it-systemer, som skal gøre teleoplysningerne lettere at tolke og læse for de efterforskere, der skal bruge oplysningerne. Men it-systemerne har i konverteringsprocessen fra rådata til læsbart format lavet en række fejl. Systemerne har blandt andet fjernet oplysninger, som ikke skulle fjernes. På den måde har efterforskerne siddet med et mangelfuldt og hullet efterforskningsmateriale som følge af it-fejlene hos Rigspolitiets systemer. Det er uklart, hvor stort omfanget af problemet er, ligesom der stadig mangler endeligt svar på, hvorfor fejlene er opstået. Kilde: RigspolitietDerfor konverterer Rigspolitiet teledata:
Konverteringsfejlene har blandt andet ført til, at de konverterede teledata har været mangelfulde, fordi politiets konverteringssystem har frasorteret, glemt eller slettet oplysninger fra rådata, som ikke skulle slettes.
Hidtil har politiet ikke villet fortælle, hvad fejlen skyldes, men i redegørelsen løfter Rigspolitiet sløret for, hvad der er gået galt i it-systemet og i politimyndighedens telecenter, som står for konverteringen.
»Telecentret vurderer, at fejlen bestod af to elementer; dels aktivering af en timer i it-systemet, dels en opdatering af it-systemet,« lyder det i redegørelsen.
Timer gik for tidligt af
Først og fremmest skyldes fejlene som sagt en såkaldt timer-funktion, som Rigspolitiets telecenter selv har udviklet ovenpå konverteringssystemet.
Timerfunktionen blev tilføjet til konverteringssystemet i 2012, og den har løbende været indstillet til at tælle ned fra forskellige tidspunkter såsom 30 minutter, 1, 3, 6 og 24 timer.
Timerfunktionen skulle sørge for, at de konverterede data blev sendt til de efterforskerne eller advokater, som havde spurgt efter materialet, hurtigst muligt.
Det er altså gået ud over selve konverteringsprocessen, at de konverterede teledata skulle sendes til modtagerne hurtigst muligt.
»Timerfunktionen har gjort, at data i nogle tilfælde blev afsendt, selvom den samlede konvertering endnu ikke var færdiggjort, således at der blev leveret ukomplette konverterede datasæt til rekvirenten (personen, som har bedt om materialet, red.),« lyder det i redegørelsen.
Burde have sendt ekstra datasæt
Rigspolitiet påpeger i undersøgelsen, at »det var hensigten,« at det komplette datasæt skulle sendes efterfølgende, hvis der opstod en situation, hvor konverteringssystemet havde sendt et ufuldstændigt datasæt. Det har dog ikke altid været tilfældet.
»En sådan automatisk genfremsendelse af teledata ses dog ikke at være sket i alle tilfælde, og politikredsene har derfor i disse sager ikke automatisk modtaget komplette konverterede datasæt,« lyder det i redegørelsen.
Opdatering forstørrede problemerne
Konsekvenserne ved timerfunktionens tidligere afsendelser voksede, da Rigspolitiets it-systemer blev opdateret i maj 2013.
Opdateringen medførte nemlig yderligere to fejl. For det første ændrede opdateringen den måde, systemet indlæste konverterede teledata, så konverteringen i praksis blev langsommere.
»Den langsommere dataindlæsning - i kombination med timeren - vurderes at have medført, at it-systemet i øget grad har leveret filer med konverterede data til rekvirenterne, inden al data er kommet med i filerne,« skriver Rigspolitiet og Rigsadvokaten i redegørelsen.
Den anden fejl i opdateringen bestod i, at konverteringen nogle gange stoppede midt i en filsektion. Idet konverteringen blev genoptaget senere hen, sprang systemet blot videre til næste filsektion, fordi afbrydelserne ikke blev registreret af systemet selv, fremgår det af redegørelsen.
De to konsekvenser ved opdateringen medførte altså, at der i stigende grad var datamateriale, som ikke endte med at komme ud til politiets efterforskere i konverteret og let læsbart format.
Har ramt både store og små bunker data
På trods af, at timerfunktionen i it-systemet i nogle tilfælde har været indstillet til først at sende materialet afsted efter at have konverteret data i et helt døgn, har konverteringsprocessen ikke altid været færdig på det tidspunkt.
Det skyldes ifølge Rigspolitiet, at der har været sager, »hvor den bestilte datamængde har været så omfangsrig, at den konverterede data ikke i sin helhed har kunnet indlæses med henblik på levering til rekvirenten inde for den tid, som timeren har været indstillet til«.
Og heller ikke de små konverteringsopgaver er nødvendigvis gået fri fra fejl, lyder det i redegørelsen.
»Fejlen er også set i sager med datamængder, der hver for sig ville kunne håndteres inden for den tidsbestemte kapacitet, som systemet har været underlagt, men hvor der i tilfælde, når systemet har modtaget mange mindre filer på samme tid, er opstået “kø” i systemet, hvorved al konverteret data ikke er blevet indlæst inden for den fastsatte tidsramme, som timeren har været indstillet til.«
Timerfunktion fjernet helt
Ifølge redegørelsen har Rigspolitiets telecenter nu fået styr på de problematikker, som i årevis har ført til mangelfuld datakonvertering.
Fra 2017 og frem til foråret 2019 har timeren været indstillet til at sende konverterede data efter senest 1 time, men den 8. marts i år har telecenteret fjernet funktionen helt fra systemet.
»Herudover har telecentret ændret metoden for, hvordan systemet indlæser konverterede data for herved at gøre det muligt at indlæse store mængder data på samme tid,« lyder det i redegørelsen.
Rigspolitiet har også »foretaget tilpasninger i systemet«, som skal sørge for, at filsektioner ikke bliver sprunget over, hvis indlæsningen bliver standset, inden den er færdiggjort.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.