Aarhusiansk forskertalent knækker database-nød med hård matematik - kan give bedre søgemaskiner

Kasper Green Larsen har fundet den nedre grænse for, hvor meget et system skal slå op i en database for at finde det søgte. Teoretiske dataloger har ledt efter svaret i 40 år.

Ph.d.-studerende Kasper Green Larsen fra Aarhus Universitet har netop gjort rent bord ved en af verdens højest rangerede konferencer for teoretisk datalogi ved at modtage de to mest prestigiøse priser.

Det er ellers ganske uhørt, at en yngre ph.d.-studerende modtager begge priser på en af verdens højest rangerede konferencer, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Men den 25 årige ph.d-studerende har netop modtaget både ’Best Paper Award’ og ’Danny Lewin Best Student Paper Award’, da verdenseliten indenfor teoretisk datalogi afholdt konferencen, ”ACM Symposium on Theory of Computing” – også kendt som STOC - i New York.

»Det er jo lidt overvældende for mig, at man har valgt at tildele mig to priser for mit arbejde. Men jeg er selvfølgelig meget glad og stolt over det. Dog vil jeg sige, at grunden til succesen også kan tilegnes det meget stærke forskningsmiljø, der er omkring MADALGO på Aarhus Universitet,« udtaler Kasper Green Larsen.

Dataloger og matematikere har siden 1970 forsøgt at finde løsningen på det problem, som Kasper Green Larsen nu har løst. Men hvad er det egentlig, han har fundet ud af?

Indenfor teoretisk datalogi taler man om, at der må findes en nedre grænse for, hvor mange gange et system skal slå op i en database for at finde de relevante oplysninger, som en bruger søger. Helt enkelt: Hvornår søger en database så effektivt som muligt? Det er dette svar, Kasper Green Larsen nu har fundet ved at udvikle et matematisk værkstøj, der kan håndtere dynamiske databasers enorme datamængder.

Det betyder på lidt længere sigt, at eksempelvis ruteplanlægningsværktøjer bliver mere pålidelige. Ganske enkelt fordi man nu vil kunne fokusere på andre områder indenfor datastrukturer, og dermed udvikle bedre databaser.

»Kort forklaret, så kan man med mit redskab måle, at hvis en computer slår op i en database omkring 900 gange, før man får sit svar, så er der ikke grund til at bruge kræfter på at forsøge at gøre softwaren, der udfører søgningen hurtigere,« forklarer Kasper Green Larsen.
STOC konferencen er en af de vigtigste årlige begivenhed for teoretisk datalogi, og blot det at få optaget et paper til en af den, er en stor anerkendelse. Kasper Green Larsens ph.d.-vejleder, professor Lars Arge, er derfor dobbelt stolt.

Dels fordi ’hans’ ph.d.-studerende har modtaget så stor hæder på den vigtigste konference indenfor feltet, men også fordi de to grundforskningscentre, MADALGO og CTIC ved Institut for Datalogi, har formået at få optaget hele seks papers på STOC i år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#7 Deleted User

Du har en database med et vejnet som du slår op i for at finde ruten. Principielt kan du beskrive samtlige delstrækninger i en relationel database og så lave en enkelt forespørgsel som giver dig den korteste rute mellem to punkter. Personligt har jeg dog ikke tiltro nok til databasers evne til at optimere søgningen til at jeg tror på at denne model ville være praktisk anvendelig.

  • 1
  • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Koblingen mellem Kasper Green Larsens arbejde og ruteplanlægning er ikke helt klart for mig. Jeg tror ikke at "databaser" skal fortolkes som noget ala PostgreSQL, men mere bare det struktureret datasæt en given application nu arbejder med. For eksempel mængden af knuder og kanter i en graf.

Flere algoritmer til ruteplanlægning er afhængige af et forudberegningsskridt der ret intensivt kræver "opslag" i en annoteret mængde knuder og kanter samtidigt med at grafen dynamisk opdateres med genveje og "unødvendige" kanter midlertidigt fjernes. Dette arbejde kunne muligvis drage nytte af Kaspers arbejde. (Uden jeg dog forstår en lyd af det paper der er henvist til).

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere