Århus vælger open source-CRM til børn og unge

Århus Kommunes Børn og Unge Afdeling vælger open source-system til administration af kurser og konference. Det er et pragmatisk valg og har ikke noget at gøre med religion, siger kommunen.

Århus Kommunes afdeling for Børn og Unge har valgt open source, når det handler om at administrere kurser og konferencer i afdelingen.

Det er open source-systemet SugarCRM 5.0 CE edition, der sammen med et system fra leverandøren Redpill Linpro, der skal klare sagerne for afdelingen, der med over 14.000 ansatte udgør omkring halvdelen af alle medarbejdere i Århus Kommune.

»Punkt ét er, at det modsvarer vores behov for funktionalitet. Punkt to er, hvad koster det? På begge punkter er Redpill vinderen,« forklarer Jan F. Mølgaard, som er seniorkonsulent i Børn og Unges IT-afdeling.

Han pointerer, at det er et helt traditionelt valg, som handler om mest funktionalitet for færrest penge.

»Vi er ikke religiøse, vi er pragmatiske. Vi har ikke noget imod open source, det er fremragende at vi får en løsning, der er vores, er licensfri og har lave vedligeholdelsesomkostninger. Vi bliver ikke tvunget ud i opgradering, blot fordi leverandøren synes det.«

Systemet kan håndtere alle aktiviteter fra oprettelse og administration af kurser til håndtering af lokaler, invitationer og elektronisk tilmelding samt opfølgning og evaluering.

På sigt skal systemet også kunne klare tværkommunale opgaver, der involverer medarbejdere fra flere forskellige forvaltninger samt eksterne leverandører og samarbejdspartnere.

Systemet er webbaseret og skal benyttes på flere end 600 geografiske lokationer. Det er en videreudvikling af et eksisterende system, som Redpill Linpro i samarbejde med en række svenske kommuner har udviklet til det kommunale marked.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Hansen

[drillenisse] Nu må I stoppe! .M$ går jo snart rabundus her i DK når I bliver ved med at tage deres malkekøer...

Det er synd for M$ - jeg føler med dem. [/drillenisse]

Det er dejligt at se at flere og flere får øjnene op for at der findes andet end det M$ tilbyder.

 • 0
 • 0
#3 Martin Kofoed

Ja, men hvorfor føler mange sig nødsaget til at understrege, at de ikke er religiøse?

Naturligvis er det ikke religion at gå benhårdt efter den bedste løsning til en given opgave. Det er nærmere religion og overtro ukritisk at købe det første og største Microsoft/IBM/Oracle/Whatever-produkt "fordi man jo allerede har en væg-til-væg licensaftale med leverandøren" ...

 • 0
 • 0
#4 Jesper Mørch

Det er helt sikkert synd for de børn som nu ikke længere behøver at lære, at man skal se offentlige websider i kompatibilitetsvisning i Explorer8. (De andre vantro produkter nævner vi naturligvis ikke i dette forum) ;o)

Godt at se at der stadig findes statslige institutioner som handler efter indhold og ikke logo.

 • 0
 • 0
#7 Thomas Ammitzbøll-Bach

SugarCRM er et såkaldt dual license produkt. Der er en Open Source-udgave, som kan downloades, og en Pro-udgave, som koster penge. Det er fair game, der er ikke noget odiøst i det. Men...

Tit er det dual license produkterne, som sander til. Man kan af gode grunde ikke modtage og inkorporere kodebidrag, med mindre bidragsyderene accepterer at afskrive ophavsretten, for ellers kan de ikke indgå i Pro-udgaven. Det levende bazaar-miljø opstår ikke rundt om dual license produkt.

Et eksempel på tilsanding er Zebra. Alle råbte på opdatering og intet skete. Folk sendte patches, men der kom ingen patchede udgaver. Først da man forkede Quagga, kom der et levende projekt ud af det.

Jeg siger ikke, at SugarCRM sander til, men dual license er ikke en win-win løsning. Det kan faktisk udvikle sig til en lose-lose, hvor konkurrenter tager perlerne i Open Source-udgaven, og der aldrig kommer et bidragende community.

Thomas

 • 0
 • 0
#8 Daniel Horn

Ofte er "pro" udgave fordelene også at finde i communitiet i den ene eller anden form - det man får ved at købe produktet er så et gennemtestet produkt med gennemtestede moduler. Her tror jeg et projekt som dette tager modulerne, gennemtester dem og skaber dermed deres egen "pro" løsning. De fleste af de features som pro udgaven har er også at finde på http://www.sugarexchange.com/ Men det kan godt gå hen og blive lidt for kommercielt med de her dual-license produkter - men det er ikke så ofte tilfældet tror jeg da de så ikke vil få udviklet features hurtigt nok til at kunne følge med.

Jeg gad godt at se hvorfor det blev sugarcrm i forhold til fx civicrm eller et 100% kommercielt sytsem.

 • 0
 • 0
#9 Jesper Poulsen

"Men det kan godt gå hen og blive lidt for kommercielt med de her dual-license produkter"

Så fordi det er Open Source må det ikke være kommercielt?

Okay, så er der godt nok mange produkter der er i klemme.

Open Source er kommercielt.

 • 0
 • 0
#10 John Doo

Det er da en fornøjelse at flere og flere ser lyset, men også at flere og flere open source systemer bliver fremragende i forhold til de kommercielle systemer.

Det handler jo ikke kun om at holde omkostningerne nede i den lokale sammenhæng. men ligeså meget om det idealistiske perspektiv der ligger i, at verdens kloge hoveder ikke bliver brugt til at udtænke nederdrægtige licensmodeler, men i stedet kan hyres på timebasis til at udvikle smarte løsninger og funktioner der i sidste ende bidrager til alles økonomi.

Det er allerede sket i alle andre brancher.

 • 0
 • 0
#12 Daniel Horn

"Så fordi det er Open Source må det ikke være kommercielt?"

Det skrev jeg da ikke noget om? Jeg siger bare at der kan være noget om at Open Source projekter kunne gå hen og blive meget traditionelle i deres måde at håndtere licenser på og det vil måske sløve udviklingen ned.

"Open Source er kommercielt." Ja både og - vi kan jo så også sige at Alt er kommercielt, alt bliver jo lavet med tanke om at få den ene eller anden slags profit i den anden ende..

 • 0
 • 0
#14 Jesper Poulsen

""Open Source er kommercielt." Ja både og - vi kan jo så også sige at Alt er kommercielt, alt bliver jo lavet med tanke om at få den ene eller anden slags profit i den anden ende.."

Hvis du kigger på mange af de licenser som FOSS udgives under, så er der ikke noget til hinder for at de kan udnyttes med henblik på at skabe profit. Derfor er det kommercielt.

Jeg tvivler på at RMS skrev Emacs med profit for øje, alligevel er han blevet millionær i dollars som følge af det stykke software.

 • 0
 • 0
#15 John Doo

Ingen ved hvad markedandelen er det er jo ikke muligt at registerere.

Men der er en kendsgerning at Drupal anvendes af flere og flere, af landets mest navnkundige medie virksomheder og SugarCRM står da bestemt ikke tilbage for noget andet jeg har set og det inkluderer salesforce.com.

Problemet er ikke løsningerne, men de servicevirksomheder der naturligvis er nødvendige for at brugerene kan fungere med deres open source løsninger. Det har længe været små pionervirksomheder med dårlig økonomi og svingende kvalitet. Men det har heldigvis også ændret sig.

 • 0
 • 0
#16 Peter Stricker

Jeg tvivler på at RMS skrev Emacs med profit for øje, alligevel er han blevet millionær i dollars som følge af det stykke software.

Det lyder da både sympatisk og rimeligt, men har du en kilde der kan underbygge påstanden?

 • 0
 • 0
#17 Jesper Mørch

Det lyder da både sympatisk og rimeligt, men har du en kilde der kan underbygge påstanden?

Du ved godt hvem du taler om, ikke? - Det er Richard Stallman, han er altså ikke hvem som helst.

Jeg tvivler også på at Dalai Lama stjæler slik fra børn, ligesom jeg tvivler på at Jesus slog gamle damer ned og stjal deres tasker...

 • 0
 • 0
#18 Jesper Poulsen

Richard M. Stallman. Manden der forfattede GPL. Han stiftede FSF. Han er manden bag GNU-projektet.

Han gav Emacs væk, med source code. Havde du i 80'erne i de tidlige 90'er sendt ham et bånd, så havde han returneret programmer's editor no. 1 - Emacs.

Alligevel blev han millionær på at give kurser i programmet. Han lever af sin formue den dag i dag.

Peter Stricker: En mand der skriver i et IT-forum og som ikke aner hvad RMS dækker over i softwaresammenhæng. Du vil blive husket for det, men det er bestemt ikke positivt.

 • 0
 • 0
#19 Peter Stricker

Jesper, at jeg ikke kender til RMS privatøkonomi betyder da på ingen måde at jeg ikke er klar over "hvad RMS dækker over i softwaresammenhæng". Så dit personlige angreb på mig er næsten for plat til at blive kommenteret.

Men Richard M. Stallman har - som du jo nok ved - altid levet meget sparsommeligt, og derfor har jeg altid formodet at han trods muligheden [b]ikke[/b] er blevet millionær i dollars. Hverken som følge af Emacs eller alle de andre særdeles værdifulde projekter har har søsat.

Han kan jo sagtens have haft indtægter i millionklassen, som han generøst har kanaliseret videre til gavn for Free Software i stedet for bare at opbygge en millionformue.

Men jeg synes da at et nærmere indblik i hans privatøkonomiske forhold vil være interessant, så jeg ser stadig frem til et link, der kan underbygge din påstand. Dels om at han er millionær i dollars, og dels påstanden om at denne formue skulle stamme fra Emacs, og ikke alle hans andre projekter.

 • 0
 • 0
#20 Jesper Poulsen

Han er millionær i dollars. Han er ganske vist sparsommelig og derfor har han også mulighed for at leve af pengene.

Jeg var til et foredrag med ham for godt 10 år siden (på Odense Universitet) og der nævnte han sin egen indtjening på Emacs som en af de muligheder der er for at skabe penge på baggrund af fri software. Han gav ikke udtryk for det nøjagtige beløb og det er for så vidt også irrelevant. Det interessante er indtjeningsmodellen som kom af at Emacs blev udbredt til praktisk talt alle softwarefirmaer på det tidspunkt. RMS ville blot have en editor der kunne det der var mest praktisk for ham selv. Og han ville gerne give andre mulighed for at bruge den, hvis de havde lyst. Han afholdte kurser til 1000-vis af dollars per time omkring et stykke software der var frit tilgængeligt og havde været det i mange, mange år.

Han ynder også at sidde på et bord, når han holder foredrag :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere