Aarhus Universitet køber ny supercomputer for 6.599.258,23 kroner

Det blev 2WaysIT, der skal levere hardwaren til en ny supercomputer til Aarhus Universitet, som kommer til at få både almindelige serverprocessorer og GPU'er.

Aarhus Universitet har købt en ny supercomputer, som får regnekraft både fra almindelige serverprocessorer og fra grafikprocessorer. Prisen på den nye supercomputer er landet på 6.599.258,23 kroner eksklusive moms, fremgår det af udbudsbekendtgørelsen.

Universitetet har valgt it-leverandøren 2WaysIT fra Skovlunde til at levere hardwaren til den nye supercomputer, som skal være en del af universitetets afdeling af Dansk Center for Scientific Computing DCSC/AU.

Læs også: Aarhus Universitet jagter ny supercomputer-hardware

Supercomputeren til Aarhus Universitet kommer til at få en række grafikprocessorer eller GPU'er, som er særligt anvendelige til specielle typer beregninger, fordi GPU'er kan klare et stort antal simple parallelle operationer i forhold til en almindelig processor.

Derfor bygges flere nye supercomputere i dag med en blanding af GPU'er og almindelige processorer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#6 Rasmus Skovmand

"Hvis man afskaffede efterlønnen ville hver folkeskole og gymnasium i landet kunne købe en ny supercomputer - hver 4. måned."

Kan vi ikke enes om at sætte efterlønnen på hold i 4 måneder så vi kan få verdens bedste IT-faciliteter i udd.sektoren?! Der er vel ikke en fisk, en fugl eller en nedslidt 58-årig skolelærer der kan nå at få det værre på bare 4 måneder. :-)

 • 0
 • 0
#7 Svend Eriksen

I jeres søgen efter små detaljer har i slet ikke opdaget den store fejl. Computeren koster ikke 6.5 mio. men 6.6 mio. Den kan koste 7 eller 6.6 men ikke 6.5. :-)

Det kommer jo an på, hvordan man runder af. Enhver fornuftig journalist runder selvfølgelig af i halve, altså 5, 5,5 og 6. ;-D

 • 0
 • 0
#10 Hans Schou

Martin Eskildsen,

Jeg lægger så til gengæld også mærke til at 6.6 ikke rigtig giver mening på dansk

Det giver rigtig god mening på alle de regnemaskiner vi har i huset.

Danmark burde rette ind, og få lavet decimaladskilleren om til punktum. (og indføre numerisk datoformat, fx ISO-8601)

Og hvad kostede den elektronhjerne før moms? Var det 5279406.584 eller 5279406.58?

 • 0
 • 0
#11 Rasmus Skovmand

Det er sjovt at måle priser mod hinanden. Vildt så meget vi kan få for små "pauser" i efterlønnen. En supercomputer på alle skoler fra Bylderup-Bov til Helsingør - pris: Bare 4 mnd. efterløn. Kobler man dem sammen i et net har vi verdens vildeste regnekraft/indbygger. Er det ikke et illustrativt eksempel på hvor underligt vi anvender vores resurser i DK? (PS: Jeg mener selvfølgelig ikke, at udbrændte mennesker ikke skal hjælpes).

 • 0
 • 0
#12 Martin Eskildsen

Det giver rigtig god mening på alle de regnemaskiner vi har i huset.

He he... Min 25 år gamle HP lommeregner kan! Tryk '.' ned samtidig med ON knappen -- voila!

Danmark burde rette ind, og få lavet decimaladskilleren om til punktum. (og indføre numerisk datoformat, fx ISO-8601)

Det er så en hel anden snak. Men der er mange andre eksempler: Hvorfor hedder tonen 'B' 'H' på dansk og tysk? Hvorfor hedder det majonæse? Fornuften har tit trange kår når den stilles overfor vane og tradition...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere