Aarhus køber 10.313 pc'er og sænker elforbruget til en tredjedel

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
10.313 nye HP- og Lenovo-pc'er skal spare Aarhus kommune for millioner kroner i elforbrug. De nye pc'er bruger kun en tredjedel så meget strøm, som de nuværende bruger.

10.313 administrative medarbejdere i Aarhus Kommune skal have en ny computer. Atea skal levere de 8.874 stationære fra HP og 1.439 bærbare computere fra Lenovo, og regningen lyder på 31,6 millioner kroner i alt.

Men med den investering sparer kommunen årligt 2,5 millioner kroner alene i strømbesparelser.

For med de nye computere vil strømforbruget ifølge kommunens beregninger til mindre end en tredjedel, ved at falde fra 3.267.000 kWh til 971.000 kWh, og det giver en årlig strømbesparelse på 2.296.000 kWh, som kommunen altså har regnet frem til vil give dem en besparelse på 2.500.000 kroner.

Ved at bestille så mange computere på en gang har kommunen kunnet spare helt op til 35 procent på visse modeller, hvilket ifølge kommunens tal giver en besparelse på 21 millioner kroner i forhold til, hvis de havde betalt fuld pris.

Aarhus Kommune oplyser, at hovedparten af de stationære computere er indkøbt med en ekstern strømforsyning, hvilket medfører, at der på computerne er passiv køling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Lars Tørnes Hansen

Hvis de har brugt 40 millioner kr på at spare 2,5 mio kr/år synes jeg kun at det hænger sammen, hvis de alligevel snart skulle ud og investere i et større antal maskiner drypvist, OG at de maskiner der erstattes er afskrevet og gamle.

Derudover synes jeg at denne sætning ikke giver mening:

Aarhus Kommune oplyser, at hovedparten af de stationære computere er indkøbt med en ekstern strømforsyning, hvilket medfører, at der på computerne er passiv køling.

En ekstern strømforsyning betyder ikke nødvendigvis passiv køling - min lille desktop er f.eks. født med 2 blæsere, hvor jeg har afmonteret den ene overflødelige blæser (til Atom CPUen), samtidig med at jeg at jeg har forbedret maskinens evne til at "ånde" markant* med dens nu ene blæser.

*: temperatur inde i kassen med 2 blæsere var 56 grader celcius, og temeperatur inde i kasssen med 1 blæser og forbedret luft-flow er 43 grader celcius.

Til den der ikke ved det, så benytter passiv køling det der kaldes konvektion: http://www.denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Fysik/Fluid_dy... Passiv køling bruger ikke en blæser, men konvektion gør at varm luft fra en køleplade stiger opad, og erstattes af kold luft, der så varmes af varmen, som kølepladen har optaget fra elektroikken.

Konvektion, varmetransport, forekommer overalt. Et eksempel er termik ved et bjerg. Der kan stiger varm luft opad - og i sådan en kan man se rovfugle stige opad uden at fuglen basker med vingerne for at komme opad: http://www.denstoredanske.dk/Bil,_b%C3%A5d,_fly_m.m./Luftfart/Flyvning,_...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere