Systematic-system til 7.000 social- og sundhedsansatte i Aarhus et halvt år forsinket

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Bøvl med datakonvertering blokerer for udrulningen af nyt system med elektroniske omsorgsjournaler i Aarhus Kommune. Systematic har betalt kompensation.

7.000 hjemmesygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og andre brugere under forvaltningen Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har i et halvt år måttet vente forgæves på et nyt it-system med elektroniske omsorgsjournaler, EOJ, fra it-huset Systematic.

Projektets opstart, en såkaldt go-live, var oprindelig planlagt til den 13. marts. Men siden er det udskudt flere gange:

»Årsagen til tidligere aflyste go-lives skal findes i forskellige udfordringer, der opstod i forbindelse med forberedelserne op til go-live, herunder datakonvertering samt svartid på det tilknyttende planlægningsmodul,« oplyser Poul Christensen, der er digitaliseringschef i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, i en e-mail til Version2.

Et EOJ-system indeholder funktionalitet til dokumentation samt planlægning og booking af indsatser og ydelser på ældre- og sundhedsområdet.

Version2 har tidligere omtalt en af de første forsinkelser, nemlig fra midten til slutningen af marts, som var begrundet med knas med datakonverteringen. Men som altså heller ikke lykkedes.

Læs også: Go-live med it-journaler til 7.000 ansatte i Aarhus udsat: Der gik knas i datakonverteringen

Dengang oplyste digitaliseringschefen, at man havde testet længe. Men at der ved datakonvertering er afhængigheder, som først sent lader sig teste hele vejen igennem.

»Vi har tidligere set, at data har lagt sig rigtig på plads, men den fulde konvertering kunne altså ikke gennemføres i det afgørende øjeblik,« sagde han.

I dag fastholder kommunen, at man kun vil go-live med et stabilt og velfungerende system:

»Datasikkerhed er en afgørende faktor ved udrulningen af et nyt it-system, og vi tager hellere en ekstra runde tests end tager et system i brug, der ikke fungerer, som det skal. Ligeledes er det vigtigt, at svartiderne er gode, således at arbejdsgangene og brugeroplevelsen understøttes bedst muligt,« tilføjer han.

Oplæring repeteret

»Specielt i denne sammenhæng er datakvaliteten vigtig. Derfor har vi sat mange ressourcer af til at teste systemet forud for ibrugtagen, så vi sikrer os, at brugerne får en så god løsning som muligt fra starten af,« skriver Poul Christensen, der også mener, at der »vil (...) altid opstå børnesygdomme i starten. Det kan ikke undgås, når vi har at gøre med IT-systemer i den her kaliber.«

Den langvarige udsættelse har betydet, at man har måttet repetere noget af oplæringen:

»Brugerne er ved at være utålmodige, og nogle undervisningsaktiviteter er blevet gentaget,« lyder det fra Poul Christensen.

Kommunen har udviklet den helt nye løsning, Columna Cura i samarbejde med Systematic, da det – som Version2 har beskrevet – ikke var muligt at finde et standardsystem, som kunne leve op til kommunens krav om et system, der kan udvikles i takt med fremtidens behov.

Læs også: Aarhus Kommune går i drift med egen it-journal: Der findes ikke et brugbart standardsystem

Poul Christensen bekræfter, at Systematic har betalt en kompensation til Aarhus Kommune for den langvarige forsinkelse.

Næste skud i bøssen for go-live i Aarhus med det nye EOJ-system er den 18. september.

Værdien af EOJ-projektet er ikke oplyst, men vurderes at ligge på et trecifret millionbeløb.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere