Aarhus Kommune går i drift med egen it-journal: Der findes ikke et brugbart standardsystem

I al stilhed går landets næststørste kommune på mandag live med ny digital omsorgsjournal, som er udviklet sammen med Systematic til 7.000 brugere.

Aarhus. 7.000 hjemmesygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og andre brugere under forvaltningen Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune får på mandag ny digital omsorgsjournal, en såkaldt EOJ.

Kommunen har valgt at ’go live’ med systemet i stilhed, men fortalte dog om det på Dansk ITs konference, Offentlig Digitalisering, som netop er afholdt i Aarhus.

Columna Cure, som den nye EOJ-system hedder, er udviklet af Systematic på baggrund af kommunens beskrivelse med 7 forretningsmål og 22 usecases.

»På markedet var der de klassiske væg-til-væg systemer, som var både langsommelige og dyre at implementere, og svære at få til at følge med den faglige udvikling, vi gerne ser. Desuden var det svært at skrue på standardsystemerne, så de kunne tilpasses vores arbejdsgange,« sagde Esben Wolf, der er projektchef i kommunen.

Læs også: It-ministeren: Offentlige organisationer skal til at tænke ud over egen næsetip

Kommunen ville med andre ord have have, at det nye journalsystem skulle understøtte og muliggøre en smidig og løbende organisationsudvikling, hvor kommunen permanent afsøger mulighederne for tilpasning og justering af processer og arbejdsgange.

Aarhus indledte processen med at invitere leverandører til dialog om mulighederne i efteråret 2014. Og nu er systemet så klar til at gå live, hvilket sker i stilhed, fordi man vil efter Version2s oplysninger vil undgå omtale, hvis processen ikke forløber som forventet.

Esben Wolf medgiver, at der er risici forbundet ved at fravælge standardsystemer:

»Det er risikabelt, og der er dem der i it-rådet, der mener, at det bør vi ikke. Det er en risikabel affære, og det kræver risikostyring,« sagde han.

Læs også: Konsulent om stort EPJ-udbud i Region Syddanmark: »Det er præget af stor uvidenhed«

»Omvendt hvis ikke innovationen skal komme fra os, der arbejder med den offentlige sektor, hvor skal den så komme fra. Vi kan ikke forvente, at it-leverandørerne selv kommer med det,« tilføjede han.

Styringen har bl.a. været, at kommunen har fastlagt krav og mål:

»Men et meget langt stykke hen af vejen er det Systematic, der er kommet med den gode løsning. Vi ping-pong'et om den – men de har serveretten,« fortalte Esben Wolf.

Læs også: Aarhus Kommune finkæmmer licensaftaler: Indhenter millioner på ubrugte eller ubrugelige licenser

»Det er måske en pointe. Man skal nøjes med at kloge sig med det man har forstand på,« sagde han.

Desuden er medarbejdere fra Aarhus Kommune i bogstaveligste forstand flyttet ind hos Systematic for at sikre en daglig sparring om udviklingsarbejdet.

Tanken er dog ikke at Systematic skal sidde på al funktionalitet i fremtiden. Med en best-of-breed-tilgang vil kommunen gerne have tredjeparts-leverandører til at udvikle apps og komponenter med de data, som genereres. Derfor har det været et krav helt fra begyndelsen, at journalen bygger på en åben, standardiseret og skarpt lagdelt arkitektur.

Det har betydet, at man har etableret et arkitektur med såkaldte konsoliderede services.

Læs også: Offentlige open source-frontkæmpere: Vi vil sprænge it-leverandørernes snærende lænker

»Det er kernefunktionalitet i systemet. For eksempel er borgernes kalender en konsolideret services. Hvis man henter data ud og laver en ny aftale, så er applikationen forpligtet til at skrive den ind i kalenderen.«

»At vi har defineret denne kerne med konsoliderede services i det nye økosystem, er efter min mening vores garanti mod ulykker,« sagde han.

En særlig iøjnefaldende detalje i udviklingsarbejdet er, at Københavns Kommune har koblet sig op på udviklingsprojektet og senere vil go live med EOJ-systemet for de 10.000 brugere i hovedstadskommunen. Systematic og Københavns Kommune indgik kontrakt i februar sidste år.

Hovedstaden har haft fem procent af brugerne – eller 550 i alt – på en særlig uddannelse i systemet, mens de 10.000 i alt har fået en grundoplæring.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere