Aarhus Kommune går i drift med egen it-journal: Der findes ikke et brugbart standardsystem

23. marts 2017 kl. 16:08
I al stilhed går landets næststørste kommune på mandag live med ny digital omsorgsjournal, som er udviklet sammen med Systematic til 7.000 brugere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Aarhus. 7.000 hjemmesygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og andre brugere under forvaltningen Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune får på mandag ny digital omsorgsjournal, en såkaldt EOJ.

Kommunen har valgt at ’go live’ med systemet i stilhed, men fortalte dog om det på Dansk ITs konference, Offentlig Digitalisering, som netop er afholdt i Aarhus.

Columna Cure, som den nye EOJ-system hedder, er udviklet af Systematic på baggrund af kommunens beskrivelse med 7 forretningsmål og 22 usecases.

»På markedet var der de klassiske væg-til-væg systemer, som var både langsommelige og dyre at implementere, og svære at få til at følge med den faglige udvikling, vi gerne ser. Desuden var det svært at skrue på standardsystemerne, så de kunne tilpasses vores arbejdsgange,« sagde Esben Wolf, der er projektchef i kommunen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunen ville med andre ord have have, at det nye journalsystem skulle understøtte og muliggøre en smidig og løbende organisationsudvikling, hvor kommunen permanent afsøger mulighederne for tilpasning og justering af processer og arbejdsgange.

Aarhus indledte processen med at invitere leverandører til dialog om mulighederne i efteråret 2014. Og nu er systemet så klar til at gå live, hvilket sker i stilhed, fordi man vil efter Version2s oplysninger vil undgå omtale, hvis processen ikke forløber som forventet.

Esben Wolf medgiver, at der er risici forbundet ved at fravælge standardsystemer:

»Det er risikabelt, og der er dem der i it-rådet, der mener, at det bør vi ikke. Det er en risikabel affære, og det kræver risikostyring,« sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Omvendt hvis ikke innovationen skal komme fra os, der arbejder med den offentlige sektor, hvor skal den så komme fra. Vi kan ikke forvente, at it-leverandørerne selv kommer med det,« tilføjede han.

Styringen har bl.a. været, at kommunen har fastlagt krav og mål:

»Men et meget langt stykke hen af vejen er det Systematic, der er kommet med den gode løsning. Vi ping-pong'et om den – men de har serveretten,« fortalte Esben Wolf.

»Det er måske en pointe. Man skal nøjes med at kloge sig med det man har forstand på,« sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er medarbejdere fra Aarhus Kommune i bogstaveligste forstand flyttet ind hos Systematic for at sikre en daglig sparring om udviklingsarbejdet.

Tanken er dog ikke at Systematic skal sidde på al funktionalitet i fremtiden. Med en best-of-breed-tilgang vil kommunen gerne have tredjeparts-leverandører til at udvikle apps og komponenter med de data, som genereres. Derfor har det været et krav helt fra begyndelsen, at journalen bygger på en åben, standardiseret og skarpt lagdelt arkitektur.

Det har betydet, at man har etableret et arkitektur med såkaldte konsoliderede services.

»Det er kernefunktionalitet i systemet. For eksempel er borgernes kalender en konsolideret services. Hvis man henter data ud og laver en ny aftale, så er applikationen forpligtet til at skrive den ind i kalenderen.«

»At vi har defineret denne kerne med konsoliderede services i det nye økosystem, er efter min mening vores garanti mod ulykker,« sagde han.

En særlig iøjnefaldende detalje i udviklingsarbejdet er, at Københavns Kommune har koblet sig op på udviklingsprojektet og senere vil go live med EOJ-systemet for de 10.000 brugere i hovedstadskommunen. Systematic og Københavns Kommune indgik kontrakt i februar sidste år.

Hovedstaden har haft fem procent af brugerne – eller 550 i alt – på en særlig uddannelse i systemet, mens de 10.000 i alt har fået en grundoplæring.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger