Aarhus-forskere får 2,8 millioner kroner til AI-projekt mod børssvindel

Illustration: Lars Kruse / Aarhus Universitet
Alexandros Iosifidis skal lede et projekt, der via kunstig intelligens skal afsløre mistænkelige handler på børserne.

Forskere fra Aarhus Universitet har netop fået bevilget 2,8 mio. kr. til et projekt, der skal bruge kunstig intelligens til at afsløre børssvindel. Det fortæller Aarhus Universitet selv i en pressemeddelelse.

Den kunstige intelligens skal bruges til at overvåge mistænkelige handler automatisk, hvilket i dag bliver gjort via manuelle stikprøver. Man anslår, at der alene i USA årligt svindles for et tocifret milliardbeløb i dollars.

En del af projektet bliver at designe nye metoder, der kan hjælpe en algoritme til at foretage systematiske analyser og genkende mønstre i kurser og handler.

»Vi arbejder ud fra en hypotese om, at handler i én aktie påvirker den fremtidige handel med andre aktier i særlige mønstre, der kan genkendes med data-drevne analyser. Vi fokuserer på registrering af handelsaktivitet baseret på hop i gennemsnitspriser af aktier, og vi vil detektere disse i faktiske børsdata for at afdække relationer mellem aktiehandler og irregulære handelsaktiviteter,« siger Alexandros Iosifidis, der er ekspert i machine learning og leder af teamet, i pressemeddelelsen.

Projektet har fået navnet Data-Driven Inter-Stock Predictive Analytics eller DISPA og løber i tre år.

Pengene gives til Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet af Danmarks Frie Forskningsfond.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Christian Münster

I denne tid, hvor alt skal være transparant når der bruges offentlige midler, skal vi som offentlighed, vel også have adgang til både resulatat og algoritmer af denne forsking mod svindel?

Hvilket selvfølgelig leder mig til det åbenlyse spørgsmål:

Tror den generelle befolkning, de kriminelle ikke læser nyheder og derved ikke kan tilpasse sit snyderi?

Under den store poker tid, læste min makker og jeg poker bøger. Jeg læste dem for at lære; min kammerat læste bøgerne som facit liste til hvordan folk spillede. De var nemme at spotte, fortalte han og derefter endnu nemmere at spille mod. Naturligvis stoppede jeg også med at læse og fandt min egen stil. Do'h!

Pointen er selvfølglig, som vi også oplever i nyhederne, når endnu en journalist der igen opremser alle klubber med mistankte til hash salg.

Hvor pokker tror i alle brugerene står den næste dag?

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere