Aarhus dropper NemSMS: Kan ikke konkurrere med Forældreintra

10. oktober 2011 kl. 13:2012
Aarhus Kommune bruger et SMS-modul i Uni-C-systemet Forældreintra til at sende beskeder til eleverne. NemSMS er for besværligt - og uattraktivt, mener kommunen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

17 folkeskoler i Aarhus Kommune sender SMS’er til forældre og elever, når kommunikationen skal hurtigt igennem. Kommunen har valgt at benytte sig af et SMS-modul i systemet Forældreintra i stedet for at bruge den fællesoffentlige SMS-løsning, NemSMS. Det er simpelthen ikke attraktivt, lyder det fra kommunen.

Aarhus Kommune har med SMS-kommunikation kunnet nedbringe fravær og har sikret en god kommunikation med elever og forældre. Beskederne sendes til de numre, forældre og elever har opgivet som deres foretrukne kontakt-nummer. Det betyder, at en forælder for eksempel kan indtaste sit arbejdsmobilnummer, når der skal sendes beskeder, i stedet for det private mobilnummer. Med beskedmodulet i Forældreintra, er NemSMS slet ikke attraktivt, fortæller Charlotte Houman, webprojektleder i børn og unge kommunikation i Aarhus Kommune, til Version2:

»På nuværende tidspunkt kan NemSMS ikke konkurrere med vores beskedmodul. Vi gik kun ganske lidt med overvejelser om NemSMS, fordi det andet system er så ligetil. Det kan integreres fra den ene dag til den anden, og det virker bare,« siger Charlotte Houman til Version2 og fortsætter:

»Fordi det er et modul i vores eksisterende system, kan man bruge informationen i andre dele af systemet. For eksempel kan læreren se, hvilke beskeder der er sendt til eleven, når vedkommende udarbejder en elevplan. Med NemSMS ville vi ikke være sikre på, at få hele historikken med.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lærerne kan vælge beskeder ud fra nogle skabeloner. Ifølge Charlotte Houman kan man på den måde sikre, at beskeder om eksempelvis fravær formuleres ens. Det gør, at der hverken for elever eller forældre kan være noget i beskederne, som kan tolkes forkert, fordi der kan være forskelligt ordvalg fra lærer til lærer.

Med modulet i Forældreintra sendes beskederne i det eksisterende system, som lærerne i forvejen kommunikerer med forældre og elever på. At lærerne kan sende beskederne fra en velkendt brugergrænseflade, og at de derfor ikke behøver at lære et nyt system, ser Charlotte Houman som en fordel:

»Vores medarbejdere skal ikke lære noget nyt. De kender systemet i forvejen og er vant til at bruge det til kommunikation med elever og forældre. Det eneste, de skal gøre, er at markere, at beskeden skal sendes ud som SMS i stedet for en besked på intranettet,« siger Charlotte Houman til Version2 og påpeger, at dét at kommunikere på flere kanaler på en gang netop giver styrken i systemet.

Men for Charlotte Houman er NemSMS ikke dømt helt ude:

»Vi ser løbende på alternativer, også til vores beskedmodul. Lige nu er det vigtigt, at vi får nogle erfaringer med systemet og derefter kan vi kigge på andre løsninger. Vi vil blandt andet se nærmere på NemSMS og andre løsninger i forbindelse med en intensiv digitaliseringsindsats, vi kører i 2012.«

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
11. oktober 2011 kl. 11:47

Som jeg læser det, kan man kun tilmelde sig NemSMS, hvis man også accepterer e-Boks. Jeg kan godt se fordele ved SMS løsningen, men e-Boks???

9
11. oktober 2011 kl. 08:59

NemSMS har - i modsætning til en almindelig sms-gateway - et par begrænsninger, der kan vise sig at være et problem:

  • Ingen sammenkædning, i.e., 160 tegn
  • Udsendes kun i tidsrummet 8:00-22:00

Derudover fungerer det (eller; kan benyttes på samme måde) som en gængs sms-gateway, hvor man i forespørgslen angiver modtager og besked. I stedet for at angive et telefonnummer, angiver man dog et CPR-nummer på modtager. NemSMS foretager opslaget fra CPR- til telefonnummer (eller ignorerer forespørgslen, hvis intet CPR-nummer er angivet / borgeren ikke har givet samtykke til at modtage servicebeskeder (sms'er) fra den pågældende myndighed).

Så, nej, der er givetvis intet til hinder for at skifte backend-modulet til NemSMS - givet at man har modtagerens CPR-nummer (og må opbevare det).

Det er endvidere muligt at foretage assisteret tilmelding fra fødesystemer. Dvs. at man fra ForældreIntra vil kunne bede en forælder om at indtaste CPR- og telefonnummer, hvorefter der foretages tilmelding i NemSMS. Afhængigt at, hvorvidt forældren allerede har benyttet NemSMS / Digital post, vil tilmeldingen ske automatisk eller med en bekræftelseskode.

11
18. oktober 2011 kl. 16:42

Ja, da.

Det er selvfølgeligt meget mere betryggende at have sit CPR-nummer liggende i alle mulige registre, frem for et meget personfølsomt telefonnummer.

Et CPR-nummer skifter man jo bare hvis det bliver misbrugt.

8
11. oktober 2011 kl. 07:38

Og den har allerede vist sit værd, og mundet ud i en veritabel tordenstorm af success..: Tvang! I sin reneste form. Dvs. Århus kommune får et halvt år til at migrere over på NemSMS og derefter tvangslukkes forældreintra. Og efter denne selvskrevne succes er indtrådt, vil det så skulle koste 5 kr pr. afsendt sms.

Det er jo i forvejen dybt uansvarligt, at lade Århus være ansvarlige for sådan noget komplicereret teknologi. Det kan KUN være en opgave for teknokratiet.

6
10. oktober 2011 kl. 23:47

Hvis man ikke har javascript slået til, så får man bare en stort set ensfarvet baggrund at se på den side.

7
11. oktober 2011 kl. 07:23

Hvis man ikke har javascript slået til, så får man bare en stort set ensfarvet baggrund at se på den side.

Det er jo ligesom vilkårene for at bruge det offentliges systemer - herunder nemid og borger.dk.

3
10. oktober 2011 kl. 15:18

Hvad er NemSMS og hvor finder man det?

5
10. oktober 2011 kl. 19:42

Netop DET spørgsmål er vel NemSMS' hovedproblem!!

1
10. oktober 2011 kl. 14:24

Jeg kender ikke noget til hvordan man integrerer med NemSMS, men mon ikke det kunne lade sig gøre at bruge det som backend til ForældreIntras modul, istedet for den backend der allerede er der.

Jeg tror godt det kan lade sig gøre, det kræver bare at Uni-C vil.

2
10. oktober 2011 kl. 14:29

Det kræver nok også at folk så opdaterer deres mobil-nummer på NemSMS (hvis man ellers kan finde det), udover de telefonnumre som man i forvejen opdaterer på Forældreintra ;)

Men ja, alt kan lade sig gøre. Det er bare svært at sælge en løsning som er besværlig, som erstatning for en løsning som faktisk ER nem og fungerer uden videre.