Årets it-udviklertalent: »Værdi er et mantra«

Et stærkt personligt drive og en veludviklet evne til at samle informationer, danne overblik og finde løsninger er nogle af de egenskaber, der sikrer Martin Mortensen titlen Årets it-udvikler. Illustration: Carsten Ingemann
Årets it-udviklertalent, Martin Mortensen fra Danske Bank, har den hardcore datalogibaggrund på plads, men fokuserer benhårdt på, at koden skal skabe værdi for brugeren.

Vi er ikke nået mange minutter ind i interviewet, før Martin Mortensen nævner ordet ‘værdi’ første gang.

Når softwareudviklere bruger ordet, er det normalt om den slags, man hælder ned i variablene i diverse programmeringssprog. Det har den 38-årige datalog også helt styr på, men når han igen og igen i løbet af interviewet nævner ordet, er det i en anden og blødere sammenhæng
– nemlig den værdi, man som softwareudvikler bør stræbe efter at skabe for de mennesker, der i sidste ende skal bruge et it-system.

Kimen til den tilgang blev lagt, da Martin Mortensen i 2008 blev ansat som udvikler hos Cetrea – i dag Getinge Cetrea, der laver sundheds-it. Den første dag på jobbet tilbragte han på en operationsstue, hvor han observerede klinikerne bruge Cetreas it-system og fik deres feedback med hjem til pc’en og kodeeditoren. Den korte afstand mellem udvikler og slutbruger blev noget af det, han satte størst pris på i sit første faste job efter endt uddannelse.

»Det gik op for mig, at det betød meget for mig at mærke den værdi, som jeg er med til at skabe. Det har været et mantra lige siden – at være bevidst om at være drevet af værdi i de beslutninger, vi tager,« siger han.

Hjælp til hvidvask-tjek

I dag bestrider han rollen som Senior Customer Journey Architect i Danske Bank, hvor bankens antihvidvask-program lige nu er et højt prioriteret fokusområde.

Banken vil kort fortalt gerne tjekke, at kunderne har rent mel i posen og genere dem mindst muligt, mens det lovpligtige tjek står på. Det kræver velfungerende it-systemer til bankens sagsbehandlere i backoffice-delen, der i sidste ende skal vurdere, om en kunde foretager sig noget ulovligt.

»Vi kan gøre meget med it, men der skal også bruges nogle varme hænder, fordi det er et sindssygt kompliceret område. Noget, der ser ulovligt ud, kan vise sig at være helt almindelig adfærd, og derfor er der nødt til at være sagsbehandlere. Systemunderstøttelsen handler om at facilitere deres arbejde, så de effektivt kan danne sig et fornuftigt billede af, hvem vores kunder er. Dér kan man også mærke, at man skaber noget værdi,« siger Martin Mortensen.

Konkret har Martin Mortensen en nøglerolle i udviklingen af de it-løsninger, som gør sagsbehandlerne i stand til at indsamle de nødvendige data fra kunderne. Derudover skal de eksisterende legacy-systemer
nu konsolideres i én fælles anti-hvidvask-platform.

»Det er et rimeligt stort systemlandskab, der skal bindes sammen. Udfordringen i dag er ikke at få en applikation til at gøre et eller andet – det er at få applikationen integreret i dit systemlandskab,« siger Martin Mortensen.

Tilfredsstillende at løse problem

Af bankens i alt 1.800 softwareudviklere sidder der 110 styk i afdelingen Welcoming & Review, hvor Martin Mortensen har sin daglige gang som arkitekt. Selvom han har fokus på den bløde forståelse af ordet værdi, bruger han dagligt datalogibaggrunden til at give vurderinger og beslutninger faglig pondus i dialogen med udviklerne.

At den tekniske baggrund er på plads, vidner hans datalogispeciale om. Her implementerede Martin Mortensen en virtuel maskine, som i stedet for den klassiske von Neumann-arkitektur bruger cellulære automater som beregningsmodel. I 2012 byggede tyske forskere videre på hans arbejde og implementerede koden på en FPGA for at undersøge, hvor hurtigt koden i praksis kan afvikles på en parallel hardwareplatform.

»Jeg synes, at det var et ekstremt interessant problem at arbejde med, men de teoretiske problemstillinger er ikke det, der motiverer mig på den lange bane,« siger han.

Hvorfor er det vigtigt for dig, at du kan se værdien ude hos brugeren?

»Det er faktisk svært at forklare,« siger Martin Mortensen og holder en kort pause, før han uddyber:

»Jeg arbejder i en branche med en stor procentdel af fagfolk med imposter syndrome, og det, vi udviklere arbejder med, kan virke fluffy. Der er noget helt konkret og utroligt tilfredsstillende ved at kunne se, at det, man har lavet, har løst et problem,« siger han.
Værdibaseret softwareudvikling

Det seneste årti har Martin Mortensen drejet sig selv væk fra den klassiske udviklerrolle og over mod arkitektrollen igennem ansættelser hos Netcompany og d60. Hos Netcompany blev han med egne ord opmærksom på ikke kun at bygge tingene rigtigt, men også at bygge de rigtige ting. Sideløbende har studier af bl.a. organisationsteori og psykologi givet ham endnu mere ballast i forhold til den værdibaserede softwareudvikling, som han er fortaler for:

»Som profession har vi en tendens til at angribe alle mulige problemer, som man ikke nødvendigvis har. For eksempel blev det diskuteret på et konkret projekt, om vi skulle indføre unit tests (af koden, red.). Det kunne sikkert give mening nogle steder, men på dette projekt var der ikke et kvalitetsproblem, hvor unit tests ville bidrage. Det blev vurderet, at der ikke var nogen gevinst ved den investering. Det er en værdidrevet vurdering, som du er nødt til at gå ind at lave,« siger Martin Mortensen.

I februar 2020 skal han holde foredrag om værdibaseret softwareudvikling og psykologien bag overengineering til en konference i Stockholm.

»Jeg befinder mig rigtig godt, fordi jeg har at gøre med flere abstraktionsniveauer inden for softwareudvikling. I den kommende uge har vi en opgave, som haster lidt, så dér hopper jeg ind som ekstra mand halvdelen af tiden og programmerer. Det gør det også nemmere for mig at have fingeren på pulsen,« siger Martin Mortensen.

2.-pladsen: Stefan Ettrup, Principal Software Engi­neer, Danske Bank

Stefan Ettrup Illustration: Danske Bank

Uddrag fra motivationen: »Stefan possess a ‘can do atti­tude’ combined with an agile mindset where the custo­mer comes first. In terms of technical skills Stefan is a hybrid engineer, who understands both the Mainframe and Openshift and he has in-depth knowledge on the tooling side. His work is charac­terised, as very high quality and he delivers with speed – in the literature he would be one of the rare 10x engineers, a person who delivers up to 10 times more than an ordinary engineer.«

3.-pladsen: Sander Louring, software­udvikler, Danske Commodities

Sander Louring Illustration: Danske Commodities

Uddrag fra motivationen: »Gennem sit arbejde har Sander demonstreret sine evner til at tænke ud af boksen, og han har været en drivende kraft i at omlægge Allegro-udviklingen til moderne it-udviklingsworkflows, herunder small commits, peer-review, version control og deployment. Ud over at være dygtig, tænke innovativt og påtage sig et ansvar, der rækker langt ud over hans jobbeskrivelse er Sander helt basalt også en god kollega, der spreder glæde og god stemning i teamet.«

Læs mere om IT Talent her i magasinet:

 

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere