Årets it-udviklertalent: Man skal have ja-hatten på over for teknologi og nye opgaver

Et unikt talent for at se mønstre og logik, interesse for brugerdelen og en dyb passion for programmering har sat Stefan Jul Gunnersen i en fremtrædende rolle i samlingen af en stor del af Danmarks Statistiks statistikker.

Som masser af andre it-udviklere sad Stefan Jul Gunnersen som dreng og legede med Atari og Commodore 64. Og da han som 16-årig fik sin egen pc, var det ikke nok bare at game eller programmere for sjov. Han ville skabe sine egne programmer og lærte sig selv en masse om web og design – og tjente endda lidt penge på sine evner.

Drømmer du om det fede job som udvikler, så kig her

Trangen til at udvikle sine egne programmer kunne han aldrig slippe, så da han begyndte på kommunikation på RUC, var han mest optaget af de teknologiske dele af uddannelsen.

»Faktisk troede mine nærmeste i lang tid, at jeg læste ‘noget med computere’,« siger han.

Mulighed for karrierehop

Stefan Jul Gunnersen - Årets IT-udviklertalent 2017 Illustration: Anne Mie Drewes

Som nyuddannet i Danmarks Statistiks Formidlingscenter blev Stefan Jul Gunnersen hurtigt mere fascineret af at udvikle intelligente it-løsninger og systematisere arbejdsgange end af de traditionelle opgaver som at producere tekster.

Han fik bl.a. systematiseret produk­tionen af Statistisk Årbog, så grafer kunne opdateres og overføres på få minutter, hvor det før tog timer.

»Heldigvis var Danmarks Statistik åben for, at jeg kunne udvikle mine talenter, og jeg fik lov at tage en master i interaktionsdesign og multimedia ved IT-Universitetet. Undervejs skiftede jeg til it-kontoret, hvor jeg kunne fokusere på et bredt udsnit af it,« siger han.

Stefan Jul Gunnersens evne til at se hullerne i osten har gjort ham til en populær og efterspurgt problemknuser blandt de knap 90 it-kolleger i Danmarks Statistik.

»Jeg er født til at jagte og løse problemer og fejl af alle typer, især i kode. Og jeg gør det hurtigt. På en eller anden måde kan jeg let se mønstre og logik i kodelinjerne og se, hvor problemerne er. Samtidig er jeg meget proaktiv,« siger han.

Skruer op og ned for kompleksitet

Naturtalentet omtales af sin egen it-chef som en rollemodel. Fordi han ikke kan lade være med konstant at jagte forbedringer af systemerne, og fordi han evner at begå sig på alle niveauer. Det sidste takker han sin humanistiske baggrund for.

»Jeg kender flere dygtige it-udviklere, der har svært ved at forklare, hvad de egentlig laver, og sælge deres løsninger eller budskaber. På RUC var vi meget forskellige typer, som ofte løste opgaver sammen i grupper, og jeg har lært at have fokus på modtageren og at skrue op og ned for niveauet af kompleksitet, alt efter hvem jeg taler med. Det tror jeg gavner den måde, mine løsninger bliver modtaget på,« siger han.

Kun halvdelen af software bruges

Ikke kun evnen til at forstå brugerens behov for en given it-løsning kendetegner den dygtige it-udvikler, mener Stefan Jul Gunnersen. Man skal også være nysgerrig efter alt nyt:

»Som udvikler må man have ja-hatten på over for teknologi og nye opgaver. Den gode it-chef giver udvikleren tid til at dvæle i koderne og gå i dybden med teknologien, så man kan blive bedre. Men man må ikke sidde fast.«

Han henviser til en undersøgelse, hvor en forsigtig konklusion er, at kun op mod halvdelen af funktionaliteten i software reelt bliver brugt af brugerne.

»Enten kender brugerne ikke til de forskellige features, eller det er for avanceret – eller de ved simpelthen ikke, hvad de skal bruge det til. Der er mange lavthængende frugter at høste som udvikler, hvis man bruger tid på at sætte sig ind i brugernes behov,« siger Stefan Jul Gunnersen.

Samler al viden i et system

Lysten til at arbejde dybt nede i koderne får han for tiden styret, da han som .NET Lead Developer har en vigtig position i et projekt, der skal samle en lang række forskellige statistiske systemer i et fælles system, der kan tale sammen på kryds og tværs. En opgave, der sammen med andre projekter, hans tilgang som problemknuser og øvrige kvaliteter, er medvirkende til hans nominering til prisen som Årets IT Talent.

De eksisterende it-løsninger bag de mange statistikker er gennem årene udviklet lokalt, og viden om systemerne er i risiko for at forsvinde enten sammen med enkelte nøglepersoner, der nærmer sig pensionsalderen, eller fordi teknologien er forældet.

»Vi har utrolig store datamængder og vil jo gerne kunne lave noget, der går på tværs. Det kan jeg tale længe om, for det er meget spændende og også kompliceret. Det har så meget potentiale og er noget af det mest spændende, jeg nogensinde har beskæftiget mig med,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere