Årets it-udviklertalent: Hardcore udvikler og hovedtelefon-nørd

Illustration: Büro Jantzen
For årets it-udvikler-talent, Peter Dahl fra 3Shape, handler det om at levere et produkt, der løser kundens behov, levere veldokumenteret kode af høj kvalitet, og så skal man kunne arbejde i teams.

Han er særdeles velbevandret på matematikkens snørklede veje. Han behersker flere programmeringssprog og frameworks. Og han går højt op i, at koden er forsvarligt sammentømret, luget igennem for fejl og ikke mindst veldokumenteret.

Det er ikke til at komme uden om, at 39-årige Peter Dahl på flere punkter lander lige lukt ned i stereotypen om den hardcore softwareudvikler.

Torsdag eftermiddag blev han kåret som årets it-udviklertalent ved en event i Ingeniørforeningen IDAs hovedkvarter på Kalvebod Brygge, hvor Version2 afholdt konkurrencen IT Talent 2018.

Men fordommen om den introverte nørdtype holder ikke, for Peter Dahl er også udadvendt, god til at arbejde i teams, underviser og holder foredrag samt er krumtap i sociale begivenheder i 3Shape. Det sidste involverer et par eksklusive hovedtelefoner, hvilket vi kommer tilbage til.

Læs også: Årets it-konsulenttalent: »Problemet er det interessante – ikke teknologien«

Efter mere end otte år i virksomheden, der har it-udstyr til tandlægebranchen som sit speciale, er det i dag også ham, der står for at opkvalificere nye folk i afdelingen:

»I begyndelsen programmerede jeg mest, men nu er jeg også med til at onboarde nye medarbejdere. Det er nok ikke en typisk udvikleropgave, men det virker naturligt for mig at tage den nye mand ind til oplæring, og i den sammenhæng er jeg relativt udadvendt. Det kan også nogle gange hjælpe mig til at få en bedre forståelse af grundprincipperne i et program, når jeg skal forklare det til andre,« fortæller Peter Dahl.

Fra computerspil til tænder

Indtil nu har han bl.a. taget to matematikere uden programmeringserfaring under vingerne og på mindre end et år lært dem op til selv at kunne løse komplekse opgaver inden for 3D-programmering.

Allerede som nyuddannet civilinge- niør i 2006 fra Institut for Matematisk Modellering, DTU, med speciale i anvendt matematik, vidste Peter Dahl, at kombinationen af matematik, programmering og computergrafik var vejen frem. Det blev først til kortere ansættelser hos spilproducenterne Deadline Games og Trackman, før han kom til 3Shape i 2010.

»Mange af mine kolleger i spilbranchen var meget vilde med computerspil, men det var jeg ikke. For mig handlede det mere om at kunne bruge matematik og algoritmer til at programmere og få et visuelt resultat med det samme,« siger Peter Dahl.

Læs også: Årets it-projektledertalent: »En umotiveret projektleder kan skade hele teamet«

Det har han rig mulighed for hos 3Shape, hvor 3D-visualiseringer er en uadskillelig del af virksomhedens produkter.

Peter Dahl føler sig særligt godt hjemme i programmeringssproget C#, HLSL, C++ og Microsofts udviklingsværktøjer. En af hans store og forretningskritiske opgaver hos 3Shape har været sammen med et par kolleger at omskrive motoren i den software, der omsætter scannede data til en 3D-model, der kan arbejdes videre med i CAD/CAM. Motoren skulle kunne køre på GPU’er i stedet for CPU’er som tidligere:

»Det var en relativt stor ting, fordi hele den måde, vi behandler data på fra A til Z, blev skrevet 99 pct. om. Men det var nødvendigt, fordi vi havde malet os selv op i et hjørne med den gamle motor. Jeg holdt på, at vi skulle skrive den nye motor til grafikkort for at få bedre performance,« siger Peter Dahl.

Præsentation for 3.000 tilhørere

Det kræver meget plads at nå rundt om alt det, Peter Dahl har bidraget med hos 3Shape. Han har bl.a. også udviklet et nyt renderingsframework og været en af drivkræfterne i udviklingen af 3Shape Trios – en trådløs, intraoral scanner på størrelse med en elektrisk tandbørste, som kan scanne tænder, gane og gummer og forvandle det til en 3D-model på tandlægens skærm. Han har skrevet en ny shader, der giver mere naturtro farve­gengivelse af tænder.

Peter er en vellidt kollega, god til at bygge relationer og menneskeligt interesseret og nysgerrig. Man mærker, at han har en ægte interesse for det, man arbejder på, og er villig til at hjælpe. Han er ofte et holdepunkt for nye kolleger i deres opstartsfase og onboarding.Uddrag fra motiveringen

Selv fremhæver han en præsentation i 2015 foran 3.000 publikummer på den anerkendte Siggraph-konference for computergrafik. Her viste han sammen med seks kolleger en livedemo af 3Shapes scanner og software:

»Det var rigtig fedt at blive udvalgt til det, fordi det er en anerkendelse af folk inden for det fag, som du selv brænder for,« siger han.

Den sociale side af Peter Dahl kommer også til udtryk ved den hovedtelefon- klub i 3Shape, han har taget initiativ til at stifte. Her kan han selv og andre, der har større interesse end gennemsnittet for hovedtelefoner og god lyd, mødes og lytte til hinandens udstyr. Selvom han hævder ikke at have ‘gyldne ører’, skulle der være taget godt vare på hørelsen med et sæt Audeze LCD-3 til knap 20.000 kroner på hovedet.

Læs også: Version2 kårer årets it-arbejdsplads: »Vi viser piger, at it er kreativt«

Som softwareudvikler har Peter Dahl en klar holdning til, hvad man skal kunne:

»Hvis ikke man leverer et produkt, som løser kundens behov, så er man ikke lykkedes. Og så er det vigtigt at skrive kode af en god kvalitet, som også er let at læse for andre. Derudover er det vigtigt, at man er en god teamplayer, fordi det inden for moderne it er svært at løse opgaverne alene.«

Læs mere om IT Talent her i magasinet

 

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere