Årets it-projektleder: Tox oversætter politik til teknik

Jan Toksvigs evner til at bygge bro både mellem it og forretning og mellem kunde og leverandør fremhæves i indstillingen til årets it-projektleder. Han har været i styrelsen, siden dengang den hed UNI-C og udviklede CD-rom’er og en internet-browser. Illustration: Carsten Ingemann
Efter 24 år i samme styrelse har 53-årige Jan Toksvig stadig rigeligt med udfordringer. Hans vej fra datalogiuddannet udvikler til projektleder gik gennem mesterlære.

Hvorfor lige mig og ikke én af de andre?« Sådan lød Jan Toksvigs allerførste kommentar, fortæller han, da chefen indstillede ham til årets Version2 IT Talent-pris i kategorien it-projektleder. Den kategori, han nu står tilbage som vinder af.

Og det harmonerer jo meget godt med beskrivelsen fra ­vicedirektør Aino Olsen, Styrelsen for IT og Læring, der kalder Jan Toksvig en »ydmyg og behagelig jyde«.

Men det er dog langtfra de eneste superlativer, vicedirektøren har i posen til 53-årige Jan Toksvig, og nævnes må ikke mindst hans evne til at bygge bro mellem både it og forretning og kunde og leverandør. Ydmygheden til trods vil hovedpersonen dog gerne selv sætte ord på, hvad han ser som sine professionelle styrker:

»Jeg har en bred ­samarbejdsflade hos vores søsterstyrelse og i departe­­mentet, og det betyder, at jeg har en idé om, hvem man skal tage fat i for at få tingene til at ske. Og så tror jeg, at jeg har en evne til at være pragmatisk og til at kunne se nogle behov og få dem omsat til noget, der kan lade sig gøre,« siger Jan Toksvig, der af kollegerne blot kaldes Tox.

Hans funktion hos Styrelsen for IT og Læring er i dag product management, og han har godt og vel 24 år på bagen i styrelsen, der dengang i 1995 gik under navnet UNI-C.

I mesterlære som projektleder

Jan Toksvig blev ansat med en netop fuldført cand.scient. i datalogi fra Aarhus Universitet i baglommen, og den tekniske baggrund ser han som en styrke, når de ofte komplekse love og regler på undervisningsområdet skal implementeres i et it-system.

»Jeg forstår, hvad der sker nede i maven på et it-system, og derfor kan jeg også give folk uden it-kendskab et billede af den kompleksitet, der ligger bag de regler, der skal implementeres,« siger Jan Toksvig.

I 1995 kørte internettet stadig med støttehjul, og Undervisningsministeriet udgav cd-rom’er under navnet Lær IT, som Jan Toksvig var udvikler på. Gradvist ­begyndte han dog også at fungere som projektleder:

»Jeg har ikke nogen projektleder­uddannelse, men har stået i mesterlære. Jeg var med til at lave cd-rom’er og en internetbrowser i slutningen af 1990’erne, og der brugte jeg nogle struktureringsevner til at have styr på planer og produktion, som det bare var naturligt at fortsætte med,« siger han.

Ansvar for store systemer

Hos Styrelsen for IT og Læring har han bl.a. været projektleder under departementets skift af mailplatform fra Lotus Notes til Microsoft Outlook. Han har koordineret implementeringen af gymnasiereformen i ministeriets centrale it-systemer. Og han har ikke mindst haft ansvaret for nyudviklingen af Optagelse.dk, der i dag bl.a. håndterer over 60.000 årlige ansøgninger til de videregående uddannelser og 90.000 til ungdomsuddannelserne.

Platformen bag hjemmesiden blev tidligere leveret eksternt som en service, men i slutningen af sidste årti landede ansvaret for opgaven i styrelsens hænder.

»Vi skulle implementere Optagel­se.dk forfra efter et udbud og havde temmelig kort tid til at gøre det. Vores projektgruppe her i huset var ikke voldsomt stor, og det var et helt nybygget system med en helt ny serverarkitektur. Der er det ikke helt forkert at sige, at vi måtte lægge skinnerne, mens toget kørte. Dér havde vi virkelig travlt,« siger Jan Toksvig.

Fra politik til teknik

En vigtig del af arbejdet som projektleder handler ikke kun om at få teknikken til at spille, men også om kommunikationen med brugerne af it-systemerne. Hvis lovgivningen ændrer sig, nytter det ikke noget bare at ændre it-systemet uden at forklare brugerne om ændringen, og hvad den skyldes, forklarer Jan Toksvig.

Rent fagligt er det oversættelsen af politik til teknik, der interesserer Jan Toksvig.

»Det er interessant at skulle omsætte nogle af politikernes beslutninger til noget, der skal virke ude i den danske undervisningssektor,« fortæller han.

»Nogle gange får vi et udkast til et lovforslag og bliver bedt om at komme med kommentarer til, om lovgivningen er digitaliseringsparat. Hvis vi ser noget, som er vanskeligt at implementere i et system, så kommenterer vi på det, og det bliver der da lyttet til. Men hvis politikerne mener, at det er det, der skal til for at opnå et eller andet, så er det sådan, det er.«

Senest har Jan Toksvig været med inde over en agil transformation i styrelsen, der betyder et farvel til projektledertitlen inspireret af SAFe (Scaled Agile Framework), der i stedet opererer med product managers.

Variationen i projekterne betyder, at Jan Toksvig stadig befinder sig godt i styrelsen efter 24 år.

»Jeg har det som en fisk i vandet. Jeg møder en varieret og spændende hverdag med udfordringer og gode kolleger. Jeg arbejder ikke sammen med de samme mennesker, som jeg startede med, og vores eksterne leverandører skifter jo også over tid, så jeg føler ikke, at jeg gror fast,« siger Jan Toksvig.

2.-pladsen: Jonas B. Hansen, projekleder, Netcompany

Illustration: Netcompany

Uddrag fra motivationen: Jonas Hansen er et godt eksempel på fremtidens digitale leder, der formår at møde kundens ønsker og visioner og samtidig føre projektet i mål til aftalt tid og budget. Jonas udviser altid stærke menneskelige værdier og et helt unikt lederskab på alle niveauer af vores store komplekse it- leverancer.

3.-pladsen: Davide Albertini, IT Project Manager, LEO Pharma

Davide Albertini Illustration: LEO Pharma

Uddrag fra motivationen: Davide er en fantastisk kollega. Han leverer p.t. to store globale projekter i LEO Pharma (20+ millioner) som projektleder. Ikke nok med at han, med kompetencer der overstiger hans erfaring, formår at holde fin balance i projekttrekanten, så er hans omgang med mennesker hans helt store force. Han bygger high performance teams og kultur, hvorend han bevæger sig.

Læs mere om IT Talent her i magasinet:

 

Læs også: Årets it-udviklertalent: »Værdi er et mantra«

Læs også: Årets it-konsulent: »Jeg er besat af it-sikkerhed«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere