Årets it-konsulenttalent: Dyb indsigt i både it og kundens forretning

Med en baggrund i humaniora og it har Erik David Johnson gjort ­lynkarriere inden for kunstig intelligens. I dag brænder han for at punktere hypen og gøre de reelle muligheder for­ståe­lige, for ‘det, vi forstår, accepterer vi lettere’.

Erik David Johnson er et renæssancemenneske. Alsidigt uddannet med dybe rødder i humaniora og sprogfilosofi samt programmering med hovedvægt på kunstig intelligens (AI). Han er en efterspurgt foredragsholder, gæstefore­læser og paneldeltager inden for digitali­sering og kunstig intelligens. Og så skriver han digte og musik og dyrker karate.

Find de bedste konsulent-job her

Priser er han også vant til – sidste år modtog hans it-løsninger priserne for ‘Bedste B2B-løsning’ og ‘Bedste Omnichannel-løsning’ af Foreningen af Dansk Internethandel, og i 2015 blev han hyldet med titlen ‘Årets Sprogvogter’ af oversættelsesbureauet LingoBob for sin evne til at gøre kompliceret forskning forståelig. I år kan han så kalde sig Årets IT Talent 2017.

Hver eneste pris gør ham stolt, men er på ingen måde en drivkraft for ham. Det er til gengæld trangen til at nedbryde barriererne mellem det komplicerede og det almene.

»Når man som jeg arbejder med AI, møder man skepsis og modstand. Folk forstår dybest set ikke, hvordan det virker, og bliver bange og utrygge. Mange AI-modeller er i sig selv også svære at forstå. Derfor er det vigtigt at gøre mulighederne ved AI forståelige. Det, vi forstår, accepterer vi lettere,« forklarer Erik David Johnson.

Kan forudsige kunders adfærd

Erik David Johnson - Årets it-konsulenttalent 2017 Illustration: Anne Mie Drewes

Som konsulent med titel af manager i Netcompany har han en stribe af succesfulde resultater bag sig.

For en medlemsorganisation udviklede han for eksempel et program – en Churn Prediction – der med utrolig høj nøjagtighed på 79 pct. kan forudsige, hvilke medlemmer organisationen er ved at miste. Og for en B2B-virksomhed udviklede han et tilsvarende program, der kunne forudsige kundeafgang med en præcision på 70 pct. Kundens egen model udviklet sammen med forretningseksperter leverede blot en præcision på 10-15 pct. ud fra samme datagrundlag.

»De fleste danske virksomheder ligger inde med store mængder af data, som de ikke ved, hvad de kan bruge til. Med AI-modeller såsom kunstige neurale netværk inspireret af den menneskelige hjerne vil de kunne opdage mønstre, som de i dag ikke drømmer om findes. Men de skal i gang nu. De, der kommer først, vil på få år opnå afgørende fordele,« forudser Erik David Johnson.

Optaget af, hvad AI kan bruges til

Egentlig ønsker Erik David Johnson ikke at male dommedagsscenarier, men foretrækker en realistisk og jordnær tilgang.

»Det, vi har med at gøre i dag, er i virkeligheden blot svag kunstig intelligens. Mange forestiller sig, at kunstige robotter tænker og agerer selvstændigt og uforudsigeligt – lidt som Terminator. Og det gør dem farlige for menneske­heden, tror de. Det er fremtidshype, og jeg er meget mere optaget af, hvad vi kan bruge AI til i dag,« siger han.

Ekspert i it og kundens forretning

Dermed er Erik David Johnson fremme ved forudsætningen for at være en god konsulent i 2017.

»Du skal have dyb viden om dit område. I mit tilfælde betyder det, at jeg ved rigtig meget om kunstig intelligens og selv kan programmere unikke AI-modeller fra bunden på få timer eller højst et par dage. Men du skal samtidig kunne gøre dig til ekspert på kundens forretningsområde,« siger han.

»Derfor skal en god konsulent gå til opgaverne med ydmyghed og nysgerrighed og lade kundens egne eksperter komme til orde.«

Lynkarriere i en høj alder

Trods sine 38 år har årets it-konsu­lent-talent kun for alvor været på arbejdsmarkedet siden 2012 og kun i Netcompany. Indtil da studerede han og var på flere udlandsophold, bl.a. i Japan, hvor han i et år fungerede som udviklingskonsulent under det japanske udenrigsministerium.

I Netcompany har Erik David Johnson til gengæld gjort lynkarriere og bl.a. taget initiativ til flere videncentre i virksomheden inden for intern udvikling, kommunikation og videndeling. I dag er Erik David Johnson daglig leder af Netcompanys CRM-videncenter samt af Cognitive Computing-videncenteret, som arbejder med innova­tion gennem forretningsapplikationer af hypermoderne kunstig intelligens-teknikker. Begge har ca. 180 konsulenter tilknyttet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere