Årets it-konsulent: »Jeg er besat af it-sikkerhed«

David Thejl Claytons dybe engagement i at højne it-sikkerheden både i JN Data og i Danmark generelt sikrer ham titlen som årets talent inden for et felt af it-konsulenter. Han benyttes bl.a. flittigt af uddannelsesinstitutioner som gæsteforelæser og oplægsholder. Illustration: Carsten Ingemann
David Thejl-Clayton fik trods mangel på kompetencer en unik chance for et job hos JN Data i 2015. I dag er han avanceret til afdelingsleder takket være sin passion for it-sikkerhed.

Det er svært ikke at blive en lille smule forpustet, når man hører historien om David Thejl-Claytons korte karriere på det danske it-arbejdsmarked.

Siden 1. november 2019 har han kunnet skrive afdelingsleder for Cyber Defence Center hos JN Data i Silkeborg på visitkortet – et job, han på fire år har arbejdet sig op til fra juniorniveau i firmahierarkiet. Indsatsen har krævet ‘engagement og dygtighed’, som vice president Martin Kofoed, JN Data, formulerer det. Men også en lille dosis held på det helt rigtige tidspunkt.

Spoler man tiden tilbage til 2015, hvor David Thejl-Clayton kom til Danmark fra London, var situationen nemlig en helt anden.

»Jeg mødte min danske kone, da vi begge arbejdede i en møbel­butik i London, og da hun gerne ville tilbage til Danmark, flyttede jeg med uden at have et job på hånden,« fortæller han.

På eksamenspapirerne står der bachelor i datalogi fra ­University of Hull med en bred profil, som overhovedet ikke var ­specialiseret i hverken computernetværk ­eller it-sikkerhed – de emner, som 32- årige David Thejl-Clayton i dag efter eget udsagn tænker på nærmest alle døgnets vågne timer.

Passion sikrede jobbet

Efter endt uddannelse var han ikke sikker på, hvilken karrierevej han gerne ville forfølge på det britiske it-arbejdsmarked, som ifølge David Thejl-Clayton er meget konkurrencepræget.

Det lykkedes i første omgang at få et job som it-supporter i modevirksomheden Prada og siden hos møbelbutikken The Conran Shop, hvor han mødte sin kommende – danske – kone. Her havde han fået mulighed for at arbejde med opsætning af firewalls, hvilket blev kimen til interessen for netværk og it-sikkerhed.

Men tre måneder efter ankomsten til Danmark var han stadig uden job og havde efterhånden opbrugt alle sine sparepenge.

»Jeg stod i den situation, at jeg bare skulle have et eller andet job. Men så sendte min kone mig et job­opslag fra JN Data. Jeg havde lige færdiggjort et danskkursus og besluttede mig for at ansøge.«

Han blev kaldt ind til jobsamtale, men et par dage før samtalen hos JN Data, der leverer it-drift og infrastruktur til finanssektoren, genlæste David Thejl-Clayton jobopslaget og gik nærmest i panik.

»Jeg skrev en mail til lederen og HR-chefen. Jeg forklarede, at jeg havde søgt stillingen, men at jeg ikke kunne finde ud af noget af det, de efterspurgte, men at jeg til gengæld brændte for at få jobbet. De endte med at hyre mig, fordi jeg var ærlig, og de kunne fornemme, at jeg havde passion for det,« fortæller han.

Lynkarriere i JN Data

Han blev i første omgang ansat som junior netværkstekniker, hvor han gennem en mentorordning bl.a. fik hjælp til at forstå den danske arbejds- og virksomhedskultur og fik mulighed for at arbejde videre med firewall-området i et halvt års tid.

Herefter skal man holde tungen lige i munden for at holde styr på David Thejl-Claytons karrierevej frem til i dag. Seks måneders fordybelse i analyse af netværkstrafik; mentor for tre it-konsulenter i Warszawa; senere produktejer og leder for firewall-området og dernæst teknisk leder for netværkssikkerhed i JN Data.

Undervejs udviste David Thejl- Clayton så stort gåpåmod og evne og villighed til at lære, at hans chef sidste år gjorde ham til daglig incident-ansvarlig for cyberangreb – et område, som JN Data har arbejdet på at styrke.

»Jeg byggede et nyt team, hvor vi fokuserede på, hvordan man laver detections inde i netværket. Der blev opdaget nogle store incidents, og der lærte jeg meget,« fortæller David Thejl-Clayton.

Vil forstå puslespillet

Hvad er det ved it-sikkerhed, som tiltaler dig rent professionelt?

»Jeg er besat af it-sikkerhed, og overalt i JN Data vil du finde whiteboards med nogle af mine tegninger på. Men det er nok, fordi det er lidt ligesom et puslespil, hvor jeg gerne vil forstå, hvordan hele puslespillet hænger sammen, og hvordan den enkelte brik passer ind i det,« siger David Thejl-Clayton.

Senest har David Thejl-Clayton arbejdet med dokumentation og træning af medarbejdere for at gøre JN Data klar til at blive certificeret inden for TF-CSIRT (Task Force on Computer Security Incident Response Teams).

Ved siden af arbejdet er han en af initiativtagerne til OWASP Aarhus-netværket og gæsteforelæser i it-sikkerhed ved Erhvervsakademi Aarhus. Han har desuden taget initiativ til et praktikantprogram i JN Data, hvor den første praktikant har gennemført et tremåneders mentorforløb.

De mange skift i afdelinger og ansvarsområder forventer han dog at sætte i bero nu.

»Lige nu har jeg brug for at gøre status over min position og fokusere på, hvordan jeg fører min ­passion videre til mine medarbejdere. Så hvis du ringer til mig om seks måneder, er jeg forhåbentlig stadig afdelingsleder og glad for det.«

2. pladsen: Christophe Merisier, Chief Agile Coach, Danske Bank

Illustration: Danske Bank

Uddrag fra motivationen: »Christophe drives a sucessful community among our agile practitioners, product owners and scrum masters. His passion for agile shines through, and he always wants to help everyone to improve. He has been instrumental in maturing our planning practices and with Christophe’s help, we have greatly improved our producti­vity and predictability within a very short time frame, all the while morale in the teams has remained high.«

3.-pladsen: Tony Ferguson, IT Infrastructure Architecht, MAN Energy Solutions

Illustration: MAN Energy Solutions

Uddrag fra motivationen: »Tony formår med sin entusiasme og passion for IT Security at skubbe rammerne for, hvad der anses som værende it-standarder. Med implementeringen af ‘Black Cloud’ var Tony med til at transformere MAN ES til én af de mest sikre ingeniørvirksomheder i verden. Tony bidrager dertil med sin gode evne til at inspirere andre og lære fra sig både i forbindelse med hans rolle som mentor og som kollega.«

Læs mere om IT Talent her i magasinet:

 

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere